Britská ekonomika loni vzrostla o 7,5 procenta

381
britska
Foto: Pixabay.com

Britská ekonomika loni vzrostla o 7,5 procenta po propadu o 9,4 procenta v předchozím roce. V samotném prosinci ale hrubý domácí produkt [HDP] Británie proti předchozímu měsíci klesl o 0,2 procenta.

To hlavně kvůli restrikcím souvisejícím s novou variantou omikron. V meziročním srovnání se prosincový HDP zvýšil o šest procent. V celém čtvrtém čtvrtletí pak britská ekonomika meziročně vzrostla o 6,5 procenta. Uvedl to britský statistický úřad.

„Navzdory prosincovému útlumu se HDP v celém čtvrtém čtvrtletí výrazně zvýšil,” řekl Darren Morgan ze statistického úřadu.

Vývoj britského HDP ve čtvrtletích. Hodnota 100 se váže ke 4. čtvrtletí 2019

[Zdroj: Office for National Statistics]

Dodal, že britský HDP byl v prosinci zhruba na úrovni února 2020, kdy ještě ekonomika nebyla zasažena covidem-19, zatímco v celém čtvrtém čtvrtletí byl mírně pod úrovní čtvrtého čtvrtletí 2019.

Míra nezaměstnanosti v Británii v tříměsíčním období do konce listopadu klesla o desetinu bodu na 4,1 procenta. Firmy pak v prosinci navzdory pandemii a šíření nové koronavirové varianty omikron vytvořily zhruba 184 000 nových pracovních míst. Na rekordu je i počet volných pracovních míst. A obdobně referoval o míře nezaměstnanosti britský statistický úřad i za tříměsíčním období do konce prosince. Míra nezaměstnanosti v Británii zůstala na 4,1 procenta. Počet zaměstnaných se ale zhruba o 38.000 snížil, což je nejvýraznější pokles od tříměsíčního období do konce února loňského roku, kdy se ekonomika potýkala s rozsáhlými uzávěrami zavedenými kvůli šíření nového koronaviru.

Inflace v Británii činila v prosinci 5,4 procenta

Analytici varují, že v letošním roce bude mít na britskou ekonomiku negativní dopady vysoká inflace. Britská centrální banka ve snaze omezit prudce rostoucí inflaci 3. února zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu na 0,50 procenta. Čtyři z devíti členů měnového výboru chtěli sazbu zvýšit o půl procentního bodu. Míra inflace v Británii v prosinci vystoupila na 5,4 procenta a je nejvyšší za zhruba 30 let.

„Vzhledem k současné napjaté situaci na trhu práce a pokračujícím projevům toho, že náklady domácností a cenové tlaky přetrvají, všichni členové výboru usoudili, že zvýšení bankovní sazby na tomto zasedání je oprávněné,” uvádí se v zápisu z jednání.

Německá ekonomika zklamala. Francouzská naopak překvapila

Zástupci banky varovali, že inflace brzy překročí sedm procent. A vrcholu 7,5 procenta dosáhne nejspíš letos v dubnu. Inflační cíl má přitom centrální banka na dvou procentech.

Centrální banka rovněž oznámila, že začne s ukončováním svého programu nákupů dluhopisů v objemu 895 miliard liber [přes 26 bilionů Kč]. Příští měsíc vyřadí ze své rozvahy dluhopisy britské vlády po splatnosti. Obdobně plánuje – nejdříve na konci příštího roku – snížit objem podnikových dluhopisů v objemu 20 miliard liber na nulu.

Americká ekonomika za loňský rok pozitivně překvapila

V návaznosti na rychle rostoucí inflaci britské regulační orgány pro energetický sektor zvýšily maximální účet za typickou spotřebu v domácnosti přibližně o 700 liber téměř na 2 000 liber [přes 58 000 Kč].

Anglie rozvolňuje opatření a obnovuje cestovní ruch

Zatímco inflace v Británii roste, počty úmrtí na covid-19 v zemi klesají. Již 27. ledna tak Anglie zrušila povinnost nosit roušky v podstatě na všech veřejných místech. Lidé rovněž od tohoto data neprokazují očkování, negativní test nebo nedávné prodělání covidu.

V případě nákazy koronavirem v Anglii stále ale platí nutnost desetidenní izolace, kterou lze ukončit po pěti dnech v případě dvou negativních antigenních testů. Premiér Boris Johnson řekl, že by chtěl izolaci v případě nákazy v březnu zcela zrušit. „Stejně jako neexistuje zákonná povinnost izolace pro lidi s chřipkou,” prohlásil.

Český hrubý domácí produkt loni vzrostl o 3,3 procenta

Další části Spojeného království, tedy Wales, Skotsko a Severní Irsko, si určují koronavirová opatření samostatně. Podle televize Sky News je rovněž uvolňují, nicméně omezeněji než Anglie.

Další novinka je, že Británie uvolnila podmínky pro vstup do země. Turisté s dokončeným očkováním už nemusejí podstupovat po vstupu do země žádné testy ani samoizolaci. Povinné dále zůstává vyplnění příjezdového formuláře.

Je to o ekonomice Francie, hlupáčku. Ale čí ekonomiky?

Neočkovaní lidé se prokazují negativním PCR či antigenním testem před odjezdem a do dvou dnů po vstupu do země se nechávají testovat metodou PCR. Samoizolaci úřady ale nevyžadují. V okamžiku platnosti opatření výrazně narostl zájem cizinců o návštěvu země, jak ostatně potvrdily i cestovní kanceláře, agentury a prodejci letenek.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here