Český hrubý domácí produkt loni vzrostl o 3,3 procenta

533
cesky_hruby_domaci_produkt
Česká ekonomika loni vzrostla. Problémy ale přetrvávají. Jsou to výpadky dodávek pro průmyslové podniky a zkomírající cestovní ruch. / Foto: FinTag.cz

Český hrubý domácí produkt [HDP] loni vzrostl dle odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] o 3,3 procenta. Ve 4. kvartálu mezičtvrtletně stoupl o 0,9 procenta. Analytici hodnotí výsledek jako příjemné překvapení. Nikoli ale všichni.

Aktualizace: Česká ekonomika loni meziročně vzrostla o 3,3 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 3,6 procenta, zpřesnil 31.03. 2022 svůj odhad ČSÚ. Proti předchozímu čtvrtletí [viz článek níže, pozn. red.] HDP ve čtvrtém čtvrtletí stoupl o 0,8 procenta, v předchozím odhadu ČSÚ uváděl růst o 0,9 procenta.

Česká ekonomika loni podle předběžných dat ČSÚ rostla. Hrubý domácí produkt Česka očištěný o cenové vlivy a sezónnost byl v roce 2021 o 3,3 procenta vyšší než v roce 2020.

„I přes růst české ekonomiky nebylo ještě dosaženo výkonu z předkrizového roku 2019,“ konstatoval ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Dle něj byl růst tažen výhradně domácí poptávkou. To je spotřebními výdaji domácností a investicemi firem do zásob. Naopak negativní vliv měla zahraniční poptávka. Pro srovnání uveďme, že například polský HDP loni vzrostl o 5,7 procenta. Nejvíce od roku 2007.

Výsledek za rok 2021 je srovnatelný s ostatními zeměmi

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška je výsledek českého hrubého domácího produktu srovnatelný s výsledky většiny evropských zemí.

„Česká ekonomika v loňském posledním čtvrtletí udržela růst třetí kvartál v řadě. Dosáhla tak srovnatelných výsledků s jinými evropskými zeměmi s výjimkou Německa, které dopadlo hůř,“ uvedl Sobíšek.

Německá ekonomika zklamala. Francouzská naopak překvapila

Upřesnil, že za celý loňský rok dorovnal český HDP více než polovinu propadu z roku 2020. Na předcovidovou úroveň se ale i tak dle jeho názoru dostane nejspíš až v letošním třetím čtvrtletí. Což by bylo dle jeho slov o kvartál dříve, než se dosud předpokládalo, ale stále o kvartál později oproti eurozóně.

Celkem kriticky se k výsledkům vyjádřil hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil: „Po sečtení výsledků za pandemické roky 2020 a 2021 ovšem bohužel nelze než konstatovat, že ekonomické škody způsobené pandemií budou v Česku patřit mezi ty nejvýraznější mezi zeměmi Evropské unie.“

Jako důvod uvedl nezvládnutí pandemie a orientaci české ekonomiky na automobilový průmysl a průmysl obecně, i výpadky v dodavatelských řetězcích: „Tyto výpadky pak tvrdě zasáhly jak samotné Česko, tak i jeho klíčové odběratele v sousedním Německu.“

Český hrubý domácí produkt: Výsledky za 4. kvartál

V posledním čtvrtletí předchozího roku vzrostl český hrubý domácí produkt mezičtvrtletně o 0,9 procenta a meziročně o 3,6 procenta.

„Ve srovnání s konsensem trhu, který předpokládal růst pouze o 0,2 %, je výsledek pozitivním překvapením,“ uvedl analytik Komerční banky [KB] Martin Gürtler.

Jeho názor sdílejí analytici České spořitelny [ČS]. Podle nich je růst ve výši 3,6 procenta nečekaně příznivé číslo. Dle Sobíška ve vývoji českého HDP ale přetrvávají dva velké problémy. Jde o poruchy v dodavatelských řetězcích, postihující hlavně výrobu aut, a útlum cestovního ruchu.

„První ze zmíněných problémů přitom zřejmě měl tendenci ke zmírňování. Což je patrné na lepších výkonech průmyslu v listopadu [a patrně i v prosinci] oproti říjnu,” uvedl Sobíšek.

Inflace v prosinci byla 6,6 procenta. V lednu má být už 9 %

Zároveň se vyjádřil ke spotřebě domácností, jež táhla růst ekonomiky, ale už ve čtvrtém kvartálu dle něj ztrácela na síle.

„A to ze dvou důvodů. Jednak si Češi dopřáli předčasné Vánoce, když v obavě z nedostatku výběru zboží předsunuli své nákupy do listopadu. Jednak jejich spotřební apetit postupně srážela vysoká inflace,“ vysvětlil.

Inflaci okomentoval i Martin Gürtler. Ten kvůli ní očekává mírný pokles spotřeby domácností i v první polovině letošního roku. Inflaci pro letošek odhaduje až do výše 8,8 procenta.

Výhledy pro rok 2022

Podle Víta Hradila mezi pozitiva aktuálního výsledku českého HDP s ohledem na budoucí vývoj patří zotavování zahraniční poptávky. Ta dle jeho slov za normálních okolností hraje pro Česko klíčovou roli. Martin Gürtler zdůraznil, že vývoj HDP ukázal, že každá další koronavirová vlna má na ekonomiku menší dopady.

Pavel Sobíšek přesto zůstává opatrný v hodnocení budoucího vývoje: „S další akcelerací růstu HDP v letošním roce moc nepočítáme. Růst se přinejlepším stabilizuje kolem tří procent. Vzpruhou již nebude snadné dohánění výpadků v produkci způsobených pandemií.“

Americká ekonomika za loňský rok pozitivně překvapila

Případný další růst podle něj bude podmiňovat plynulost výroby v automobilovém průmyslu. Což se dle jeho názoru stane v druhé půlce roku.

„V mezikvartálním srovnání bude začátek letoška slabší, než byl konec loňského roku,“ domnívá se.

Jeho kolega Gürtler je větší optimista: „Letos odhadujeme její růst ve výši 4,9 procenta. […] Lépe fungující dodavatelské řetězce podpoří růst průmyslové produkce a čistého exportu. A ten by měl být v letošním roce hlavním zdrojem ekonomického růstu.“

Na růst českého HDP kolem tří procent [3 až 3,5 %] sázejí i ekonomové České spořitelny. Podle nich hospodářství výrazněji zrychlí až v roce 2023. Jakkoli ale dodávají, že nejistota zůstává nadále zvýšená.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here