MPO: Česko má zásoby plynu na měsíc, ropy na tři měsíce

784
plynu
Foto: Pixabay.com

Případná omezení ruských dodávek plynu a ropy do Evropy Česko nezaskočí. Alespoň to tvrdí Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] s tím, že „nic nesignalizuje problémy v přepravě ropy a plynu z Ruska“.

Zásobníky plynu na území Česka mají kapacitu kolem čtyř miliard metrů krychlových. Patří tak k těm největším v Evropě. Avšak aktuálně obsahují zásoby v objemu asi 800 milionů metrů krychlových. Ty by dle MPO při současných denních odběrech plynu vystačily na více než jeden měsíc. Vzhledem k očekávanému zvyšování průměrné denní teploty a snižování denní spotřeby plynu pak podle MPO i na dobu delší.

„Situaci neustále sledujeme a jsme připraveni i na to, že Rusové dodávky energetických surovin do Evropy omezí nebo zastaví. Chci zdůraznit jednu věc – v ČR je dostatek zásob ropy, plynu i paliva do jaderných elektráren,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN].

Krize na Ukrajině: Evropa má štěstí, že se blíží jaro. Ale jinak…

Dodal, že aktuálně by neměly být v přepravě plynu žádné problémy ani na jedné ze čtyř tras. Přičemž dodávky přes Ukrajinu Česko již několik let používá jen minimálně.

„98 až 99 procent plynu do naší soustavy za účelem zásobování tuzemského trhu i mezinárodního tranzitu vstupuje do tuzemské soustavy z Německa,“ upřesnil ministr.

Obchodníci s plynem musí držet zásoby ze zákona

Obchodníci při zásobování zákazníků nevyužívají pouze plyn ze zásobníků, ale kombinují jej s nákupy na krátkodobých a spotových trzích. Obecně uskladňovací sezona v zásobnících plynu končí 31. března. Od dubna zásobníky obchodníci znovu naplní, aby je připravili na na novou topnou sezonu. Ve srovnání s předchozím rokem se nejen v Česku zásobníky vyprazdňují o něco rychleji. To proto, že ceny plynu raketově rostou.

„V ČR platí bezpečnostní standard dodávek pro obchodníky s plynem. Ti musí být předzásobeni tak, aby na situace popsané v přímo účinné legislativě EU zabezpečili dodávky do domácností, zdravotnických zařízení atd. Část tohoto standardu, minimálně ve výši 30 procent, musí mít zajištěnu prostřednictvím zásobníků plynu,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla.

Cena plynu jen od začátku roku stoupla o 21 %, varuje ekonom

Podle něj se v případě nouzové situace tuzemská spotřeba řídí pokyny provozovatele přepravní soustavy, společnosti NET4GAS. Ta by dle jeho slov postupovala v souladu s platnou legislativou.

„Tuzemská plynárenská soustava je kapacitně velmi dobře propojena s evropskou. A to jak na východě se Slovenskem, tak i na západě se SRN. Má tedy velmi dobré předpoklady krátkodobě čelit možným výpadkům, tedy částečnému či úplnému narušení dodávek z některého z významných zdrojů plynu, jako je například Rusko,“ upřesnil náměstek Neděla.

Zásoby ropy má Česko na tři měsíce

Zásoby ropy a ropných produktů překračují evropskou i národní stanovenou hranici 90 dnů průměrných dovozů předchozího roku. Česko tak má zásoby ropy a ropných produktů na více než tři měsíce. Zastavení dodávek ropy navíc země zvládla již v roce 2019, kdy se od dubna do června kompletně zastavil ropovod Družba.

XTB: Cena ropy může vyšplhat až na 130 dolarů za barel

Aktuální situaci MPO podle slov ministra nikterak nepodceňuje: „Tento týden na ministerstvu zasedl krizový štáb za účasti šéfů státních energetických firem a také předsedy Správy státních hmotných rezerv, s nimiž jsme v pravidelném kontaktu.“ 

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here