Inflace v USA vystoupila na 7,9 procenta. Čeká se na FED

476
Inflace_v_USA
Foto: Pixabay.com

Meziroční růst spotřebitelských cen v USA v únoru zrychlil na 7,9 procenta z lednových 7,5 procenta. Inflace v USA se tak dostala na nejvyšší úroveň od ledna 1982. Podle analytiků ji válka na Ukrajině ještě akceleruje.

Informaci uvedlo americké ministerstvo práce. To ve své zprávě zdůraznilo, že únorová inflace v USA zatím jen zčásti odráží nárůst cen ropy a komodit v reakci na ruskou invazi, která začala 24. února. Podle úřadu i analytiků následný růst ceny ropy, plynu a dalších komodit inflaci v USA požene ještě vzhůru.

I když ceny ropy aktuálně klesly, od 24.2. ropa zdražila o více než 30 procent. A tento týden se cena severomořské ropy Brent vyšplhala až na 139 dolarů za barel. Což byla nejvyšší úroveň od roku 2008.

XTB: Cena ropy může vyšplhat až na 130 dolarů za barel

Inflace v USA se nyní nachází vysoko nad dvouprocentním cílem americké centrální banky [FED]. Analytici tak dlouhodobě předpokládají, že FED příští týden na svém zasedání v reakci na rychlý růst cen zahájí zvyšování úrokových sazeb.

A důvodů k tomu má více než dost. Inflace v USA se výrazně zvyšovala už před válkou na Ukrajině, a to v důsledku silné spotřebitelské poptávky a omezené nabídky zboží. V případě většiny Američanů teď inflace výrazně převyšuje tempo růstu mezd, což jim komplikuje hrazení výdajů za nezbytné položky, jako jsou potraviny, plyn a nájmy.

7,5% inflace v USA překvapila. Pozornost se upírá k FEDu

 

„Ruská invaze na Ukrajinu má navíc potenciál proinflační tlaky dále zesílit zejména skrze další růst cen energií. To by podle nás mělo přimět FED, aby zahájil cyklus zvyšování sazeb již na zasedání příští týden ´hikem´ o 25 bazických bodů,” dodává analytik Komerční banky [KB] Jaromír Gec.

Nejen inflace v USA, ale i deficitní státní rozpočet

Zpráva o inflaci však není jediná aktuální zpráva ze Spojených států. Rozpočet vlády USA vykázal za únor deficit 217 miliard USD [cca 5 bil. Kč]. Příjmy rozpočtu v únoru stouply meziročně o 17 procent na 290 miliard USD [cca 6,6 bil. Kč]. Výdaje se naopak snížily o devět procent na 506 miliard USD [cca 11,6 bil. Kč].

„Ve srovnání se stejným obdobím loni se snížil o 30 procent, protože příjmy rostly a výdaje klesaly, zejména díky oživení ekonomiky po pandemii nemoci covid-19,“ uvedlo americké ministerstvo financí.

Deficit USA díky poklesu výdajů a růstu příjmů brutálně klesl

Za pět měsíců fiskálního roku schodek rozpočtu činil 476 miliard USD [cca 10,9]. To je o 55 procent méně než v předchozím roce. Loni v únoru rozpočet vykázal schodek 311 miliard USD [cca,7,1 bil. Kč]. Což byla rekordní hodnota pro tento měsíc. Mohlo za to vyplácení federálních podpor v nezaměstnanosti a dalších plateb v rámci podpůrných koronavirových programů pro jednotlivce i podniky.

Deficit zahraničního obchodu dál propadá

O něco méně pozitivní zpráva hovoří o dalším propadu schodku zahraničního obchodu USA. Ten v lednu stoupl na rekordních 89,7 miliardy USD [cca 2,1 bil Kč]. Dovoz se zvýšil, vývoz ale klesl. Rekordní byl zejména dovoz potravin, kapitálového a spotřebního zboží. Dovoz vzrostl, neboť firmy pokračují v doplňování zásob, aby uspokojily silnou domácí poptávku. Částečně je růst způsoben také vyššími cenami.

Tomas Michálek: FED bude rozumný, opatrný a pomalý

„Schodek prozatím zůstane zvýšený kvůli pokračující silné poptávce po dovozu,” potvrdila ekonomka společnosti High Frequency Economics Rubeela Farooqiová.

Americké ministerstvo obchodu uvedlo, že zahraniční obchod zůstane v prvním čtvrtletí brzdou ekonomického růstu. Podle něj zahraničí obchod snižuje růst hrubého domácího produktu [HDP] Spojených států již šest čtvrtletí v řadě.

Americká ekonomika za loňský rok pozitivně překvapila

Na druhé straně ve čtvrtém kvartálu HDP USA v přepočtu na celý rok stoupl o sedm procent, a zrychlil tak z 2,3 procenta ve třetím kvartálu. Za celý loňský rok americká ekonomika vzrostla o 5,7 procenta, nejrychleji od roku 1984. Letos však analytici čekají zpomalení růstu. V prvním čtvrtletí podle jejich odhadů růst nedosáhne ani dvou procent.

BBC: Veřejnost tlačí na americké firmy, aby se stáhly z Ruska

Ekonomové zatím vidí jen omezený dopad ukrajinského konfliktu na obchod. Spojené státy kvůli invazi uvalily na Moskvu obchodní sankce. Dle vládních údajů se Rusko loni podílelo na dovozu do USA 1 procentem a na vývozu z 0,4 procenta. Zde je třeba říci, že mnoho výsadních amerických firem opouští ruský trh či na něm přestalo poskytovat své služby.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here