SFPI pozastavil zvýhodněné úvěry na bydlení. Nemá peníze

1097
bydleni
Foto: Redakce FinTag.cz

Státní fond podpory investic [SFPI] od letošního 20. dubna pozastaví příjem žádostí o zvýhodněné úvěry v programu Vlastní bydlení. Nemá totiž peníze, které by mohl půjčit zájemcům o státem zvýhodněné úvěry na bydlení.  

Program podpory Vlastní bydlení SFPI, který poskytuje úvěry na takzvané prvobydlení lidem do věku 40 let, nabízí maximální částky úvěru na výstavbu nebo koupi rodinného domu ve výši 3 400 000 korun a tři miliony korun na pořízení bytu. Zástupci SFPI uvedli, že plánují program znovu otevřít. Nejdříve však v letošním třetím čtvrtletí.

„Předpokládáme, že příjem žádostí obnovíme na podzim letošního roku. Do té doby bude jasno, kolik finančních prostředků budeme moci použít z rozpočtů ostatních programů SFPI,“ uvedla ředitelka SFPI Hana Pejpalová.

Dodala, že přesun mezi programovými položkami v rozpočtu Fondu umožňuje zákon. Vzhledem k tomu, že ale není jisté, kolik peněz z ostatních programů Fond „vyšetří”, tak ani není jisté, že program Vlastní bydlení znovu otevře. Případně na jak dlouho.

Stát podporuje vlastní bydlení. Avšak za velice málo

Problém není v nastavení programu, ale v částce, kterou má SFPI na podporu zájemců o zvýhodněné úvěry. Alokace programu pro letošní rok stejně jako loni činila 700 milionů korun. Přičemž letos došlo k navýšení podpory pro každého zájemce. Potíž je, že z letošní alokace SFPI uspokojoval žadatele o zvýhodněné úvěry ještě z loňského roku. Výsledek je, že po necelých čtyřech měsících od začátku letošního roku není v programu Vlastní bydlení ani koruna.

„Navýšení rozpočtu je možné v případě nižšího zájmu o naše další programy,“ popsala možnosti, které SFPI má ve věci zvýšení alokace, před několika týdny pro FinTag.cz ředitelka odboru komunikace SFPI Karolína Smetanová.

Státem zvýhodněné úvěry na bydlení de facto přestaly existovat

Jedná se o programy Fondu na zateplování, výstavba pro obce, regenerace sídlišť nebo program Živel. Z něj čerpají na obnovu bydlení ti, které loni postihlo tornádo. Alokace těchto programů, včetně Vlastního bydlení, jsou závislé hlavně na státním rozpočtu.

„Náš Fond nemá zajištěn stabilní příjem a ze splátek již poskytnutých úvěrů nemůžeme hovořit o revolvingovém způsobu fungování Fondu do budoucnosti. V dalších letech tak i dál budeme z větší části závislí na státním rozpočtu,“ potvrdila Smetanová.

To znamená, že bez politické podpory pro zvýšení alokace programu Vlastní bydlení, SFPI bude dle ní hospodařit jen s tím, co má [a aktuálně nemá, pozn. red.]. Fond tak chce alespoň zanalyzovat současné programy. A následně přijme takové změny, které by mladým lidem pomohly se zajištěním vlastního bydlení. Avšak i tyto aktivity, pokud se nepodaří vyřešit financování Fondu, budou dle Smetanové v příštích letech závislé jen na státním rozpočtu.

Problém u programu je i ve výši úroků

V případě státní podpory prvobydlení není problematické jen nedostatečné financování, ale i výše úroků, které SFPI aktuálně nabízí u svých úvěrů. Ty jsou totiž jen nepatrně nižší než u komerčních bank. Byť SFPI – nutno dodat – nabízí mnohá zvýhodnění, které náklady na úvěr ve výsledku sníží.

„Úroková sazba se u nás odvíjí od základní sazby EU, která se v minulém roce 5x navýšila a v letošním roce se navýšila již 2x. V lednu minulého roku byla sazba 0,44 procenta a k dnešnímu dni to jsou 4 procenta,“ uvedla Smetanová s tím, že v podmínkách programu se stanoví, že minimální sazba úvěru od SFPI je 1 procento.

Loni v lednu tak bylo možné získat úvěr za procento. Letos na přelomu března a dubna to však bylo možné, jak vyplývá ze slov mluvčí SFPI, už za čtyři procenta. Úroky hypoték u komerčních bank se v závislosti na konkrétních podmínkách žadatele aktuálně pohybují v rozmezí 4,5 až 5,5 procenta. Ostatně i proto v posledních měsících dle Smetanové významně ochabl zájem o státem zvýhodněné úvěry.

Na druhé straně stálou výhodou u programu Vlastní bydlení zůstává dotace při narození dítěte ve výši 30 tisíc korun pro příjemce úvěru na pořízení obydlí. I snížení úrokové sazby o 0,2 procentního bodu za každé dítě do 15 let věku, o které příjemce úvěru pečuje.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here