Fond i&i Biotech investuje 1,5 milionu USD do Sampling Human

270
sumpling_human
Foto: EMA

Fond i&i Biotech investuje 1,5 milionu USD do vývoje diagnostické metody společnosti Sampling Human. Technologie dokáže detekovat vzácně se vyskytující buňky mezi miliony dalšími.

Investice akademického fondu i&i Biotech [i&i Bio] v objemu 1,5 milionu dolarů [cca 34 mil. Kč] podpoří výzkumné aktivity a růst česko-amerického technologického startupu Sampling Human. Právě ten vyvíjí unikátní diagnostickou metodu založenou na genetické přeměně mikroorganismů, většinou kvasinek, na takzvanou živou informační technologii.

„Využitím modifikovaných kvasinek umožňujeme detekovat nepřirozené buněčně změny, které mohou odhalit počátky vážného onemocnění, například nádorového anebo autoimunitního onemocnění,“ popisuje spoluzakladatel a ředitel společnosti Sampling Human Daniel Georgiev.

Detekce mikroorganismy je rychlejší, přesnější a levnější

Zmíněné kvasinky jsou dle něj po genetické úpravě schopny podle zadání detekovat a následně zanalyzovat buňky [například nádorové] mezi miliony dalšími již v době, kdy je jejich množství v krevním vzorku jen velmi malé.

„Takto vysoké efektivity detekce je dosaženo díky geneticky modifikovaným kvasinkám, které aktivně vyhledávají specifické komplexní struktury na povrchu vzácných buněk,“ upřesňuje Martin Kovalčík z investičního fondu i&i Bio.

Akademický fond i&i Biotech Fund investuje do biomedicíny

Nadějná technologie má dle něj pro zdravotnictví nejednu výhodu. Ve srovnání s podobnými diagnostickými metodami, jako je například průtoková cytometrie, totiž nová technologie zanalyzuje miliony lidských buněk ze vzorku krve najednou. Tedy mnohonásobně rychleji, přesněji a v konečném důsledku také levněji.

Letos jde o třetí investici fondu i&i Biotech

Výkonný ředitel investičního fondu i&i Biotech Jaromír Zahrádka připomíná, že v letošním roce jde o třetí potvrzenou investici fondu. Koncem února oznámil transakci ve výši jeden milion eur [cca 24,44 mil. Kč] do společnosti Celeris Therapeutics [CelerisTx]. Jde o americko-rakouský startup, který využívá umělou inteligenci k vývoji nových léčiv v oblasti onkologie a neurologie. Finanční prostředky CelerisTx použije na rozšíření výzkumných a vývojových aktivit.

V první polovině března pak potvrdilo vedení fondu záměr investovat 2 miliony USD [cca 45,140 mil. Kč] do americké společnosti Dracen Pharmaceuticals. Tato firma dokončuje první fázi klinického testování látky DRP-104 [sirpiglenastat]. Ta zlepšuje léčbu rakoviny. Podle představitelů fondu jde o velmi nadějný projekt s možností zajímavého zhodnocení.

Sampling Human se zaměřuje na zdravotní diagnostiku

A v pořadí třetí letošní investici oznámilo vedení fondu ve prospěch již zmiňované společnosti Sampling Human. Jde o diagnostickou společnost využívající syntetickou biologii za účelem vývoje nové metody pro včasnou detekci a monitoring závažných onemocnění. Společnost vyvinula patentovanou metodu, při níž využívá modifikovaných mikroorganismů k detekci a analýze lidských buněk a uživatelsky přívětivé soupravy diagnostických činidel pro analýzu lidských buněk z takzvané tekuté biopsie [krevní vzorek].

Sampling Human rovněž navrhuje a vyrábí přístroje zvyšující citlivost a rychlost vyvíjené metody daleko za výkonnostními limity diagnostických nástrojů. Jako je nyní v laboratořích využívaná průtoková cytometrie.

Nová platforma společnosti s názvem „Diagnostics On Target“ [DOT] je dle jejích zástupců technologie buněčné diagnostiky nové generace, jež umožňuje snadnou detekci a analýzu komplexních buněčných charakteristik v klinické praxi. Díky tomu přispívá k včasnější diagnostice onemocnění a současně zkvalitňuje sledování léčby.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here