SoftVision otevírá hedge fond na obchodování kryptoměn

649
SoftVision
Foto: Pixabay.com

Český technologický startup SoftVision otevřel nový regulovaný hedge fond pro obchodování kryptoměn. K tomu startup využívá vlastní tradingový systém. Minimální vstupní investice činí cca 2,2 miliony korun.   

Plně automatizovaný tradingový systém obchoduje kryptoměny pomoci umělé inteligence. Nový fond kvalifikovaných investorů cílí na domácí i zahraniční zájemce.

„P-hat fond navazuje na náš SoftVision fond. Ten od začátku roku 2018 do konce roku 2021 dosáhl zhodnocení takřka 4 600 procent. Připsali jsme si pouze jeden kvartál ve ztrátě. Oproti tomu Bitcoin měl za stejné období sedm ztrátových kvartálů,“ říká CEO a zakladatel SoftVision Petr Fiala, který je profesí datový analytik.

Upřesnil, že SoftVision začínal s investory z okruhu rodiny a známých. Avšak už v roce 2019 společnost vykonávala správu majetku srovnatelnou s obhospodařováním dle zákona o investičních společnostech a investičních fondech. Je v seznamu alternativních fondů vedeném Českou národní bankou [Soft Vision s.r.o.]. Firma ale nepodléhá dohledu České národní banky a do jejího fondu investují pouze takzvaní kvalifikovaní investoři.

Portfolio přes 2 miliardy korun

P-hat fond plánuje mít do konce letošního roku pod správou více než 100 milionů dolarů [cca 2,2 mld. Kč]. Vstupní investice do něj tak činí minimálně 100 tisíc amerických dolarů [cca 2,2 mil. Kč].

„Fond nabízíme širšímu okruhu kvalifikovaných investorů. Nabízíme vyšší standard právní ochrany spolu s jistotou, že vložené prostředky spravujeme v souladu se světovými standardy obhospodařování investičních fondů. A taktéž je necháváme auditovat renomovanou auditorskou společností a pod dohledem příslušných orgánů,“ tvrdí Petr Fiala.

ECB má obavy z rozmachu bitcoinu. Připravuje digitální euro

Přičemž slibuje, že jeho firma nadále rozvíjí svůj tradingový systém. Ten dle něj využívá analýzu časových řad a predikuje budoucí vývoj pomocí neuronových sítí. Takzvaná umělá neuronová síť patří v oblasti umělé inteligence k běžným výpočetním modelům. Nevyžaduje žádné lidské zásahy a obchoduje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. De facto jde o strukturu určenou pro distribuované paralelní zpracování dat. Technika se využívá pro předvídání vývoje časových řad, mnohdy burzovních indexů.

Kryptoměny nelze ignorovat, tvrdí šéf SoftVision

Podle Fialy je trh kryptoměn dnes už natolik robustní, aby byl ignorován. Kryptoměny pak i přes snahu o regulace ze strany států nabízí lukrativní investiční příležitosti.

„Věříme, že přidání kryptoaktiv do standardního portfolia akcií a dluhopisů může zlepšit celkovou výkonnost portfolia. Kryptoměny obecně nabízí příležitost ke zvýšení zisku a snížení míry rizika. Jejich výnosy totiž nejsou mnohdy korelovány s tradičními aktivy. Což nám v současnosti ukazuje růst Bitcoinu v reakci na válku na Ukrajině,“ tvrdí Fiala.

Transfery peněz na Ukrajině dosahují rekordních úrovní

Vysokou volatilitu na trhu s kryptoměnami vnímá jako výhodu. Při vysoké likviditě totiž nabízí dostatek obchodních příležitostí.

Stačí ´pouze´ správně odhadnout, jakým směrem se vydá trh. A pak levně nakoupit a draze prodat,“ má jasno Fiala.

Turecko omezí kryptoměny. Stejně jako Nigérie, Bolívie či Maroko

Odvolává se na roční výsledky svého stávajícího fondu, jenž ročně dosahoval zhodnocení, jak uvedl, v řádu desítek až stovek procent. Avšak právě kryptoměny patří k současným nejrizikovějším investicím. A to jak pro svou vysokou volatilitu, tak snahy vlád a centrálních bank regulovat jejich rozvoj.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here