Indická vláda zakázala vývoz pšenice ze země

457
psenice
Foto: Pixabay.com

Indie, která je druhý největší producent pšenice na světě, zakázala s okamžitou platností vývoz pšenice do zahraničí. Důvodem jsou rychle rostoucí ceny na domácím trhu. Vláda bude moci udělit ze zákazu výjimky.

Cena pšenice na mezinárodním trhu po oznámení indickém zákazu vývozu prudce roste. Na burze v Chicagu stoupla o 5,9 procenta a je nejvýše za dva měsíce. Informaci o zákazu indické vlády přinesla agentura Reuters. Podle analytiků rozhodnutí indické vlády dál požene ceny pšenice vzhůru. A následně i ceny potravin. Od začátku roku pšenice na komoditních trzích zdražila o 60 procent.

„Ceny potravin nám teď rostou téměř o sedm procent. Ale musíme počítat s tím, že jejich zdražování v následujících měsících zrychlí. Jasný a jednoznačný důvod, který je už vidět v cenách zemědělských výrobců a zpracovatelů, jsou vysoké ceny obilí,“ uvedl v nedávném podcastu FinTag.cz Petr Dufek.

Z rostoucí inflace těží hlavně stát, říká ekonom Petr Dufek

Zdražení potravin vysvětlil válkou na Ukrajině, která vnesla na trh s obilím nejistotu z hlediska prodejů letošní úrody. Není totiž jisté, zda Ukrajina a Rusko letos dodají obilí na světový trh v takovém objemu jako před válkou. Trhy se proto obávají nedostatku obilovin.

„A toho jsou si samozřejmě vědomy všechny importní země. A to nám žene obilí nahoru. […] Tedy my v dalších měsících uvidíme ještě další zdražení potravin. A pokud jsme nyní na sedmi procentech, můžeme velmi snadno skončit i na 15 procentech,“ vysvětlil.

Indie chtěla vyvézt deset tun pšenice

Ještě před vyhlášením zákazu Indie počítala, že letos na světové trhy vyveze na deset milionů tun pšenice. Jejími hlavními trhy jsou asijské země, například Filipíny, Indonésie a Thajsko. Kvůli přerušení vývozu z Ruska a Ukrajiny se nyní indičtí obchodníci plánovali zaměřit i na trhy v Evropě, Africe a na Blízkém východě. Většina indické produkce pšenice nakonec ale poputuje na domácí trh.

„Nyní už na světovém trhu není žádný další velký dodavatel,” řekl agentuře Reuters obchodník s pšenicí v Bombaji.

Indická vláda svým rozhodnutím sleduje zklidnění cen na domácím trhu. Ceny pšenice na indickém trhu vyšplhaly v posledních týdnech na rekordní úroveň.

„Nejedná se jen o pšenici. Obecný růst cen zvýšily obavy z inflace. A to je důvod, proč vláda zakázala vývoz pšenice,” vysvětlil agentuře Reuters vysoký vládní činitel.

Vláda se dle něj navíc obává, že letošní sklizeň bude výrazně slabší kvůli vlně veder, která Indii zasáhla od poloviny března. Zásoby pšenice vláda potřebuje mimo jiné pro své programy potravinové pomoci, které v zemi pomáhají s výživou více než 80 milionů lidí. V únoru úřady očekávaly, že se produkce pšenice meziročně zvýší na 111 milionů tun. Později odhad snížily na 105 milionů tun. Analytici se domnívají, že sklizeň by se mohla zastavit pod hranicí 100 milionů tun.

Rozhodnutí indické vlády je šokující, tvrdí obchodník

K dalším největším světovým vývozcům pšenice patří Ukrajina a Rusko, kde vývoz čelí kvůli válce omezením. Během konfliktu Rusové zničili sklady s pšenicí a dalším obilím, navíc blokují ukrajinské černomořské přístavy. Z nich vývoz proudil do ostatních částí světa. OSN již varovala, že konflikt může výrazně zhoršit dostupnost potravin v chudších zemích.

Putin se chlubí rekordní sklizní obilí. Ukrajinci tvrdí, že ho krade

Obchodník s pšenicí v Bombaji uvedl, že rozhodnutí vlády je “šokující”. Trh sice očekával nějaká omezení vývozu, ale až za dva nebo tři měsíce.

„Zdá se, že údaje o inflaci změnily vládní záměry,” dodal.

Indie aktuálně čelí 7,79% inflaci. Ta dosáhla nejvyšší hodnoty za posledních osm let. Zákaz exportu pšenice z Indie ale počítá s několika výjimkami, které uděluje pouze indická vláda. S jejím souhlasem mohou dodávky pšenice ze země směrovat pouze do regionů, ve kterých poslouží k pokrytí základních potravinových potřeb.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here