Z rostoucí inflace těží hlavně stát, říká ekonom Petr Dufek

12382
Petr_Dufek
Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek / Foto: Redakce FinTag.cz

Z vysoké inflace těží hlavně státní rozpočet. A zdražování zdaleka není u konce. K vysokým cenám energií se přidají ještě podstatně vyšší ceny potravin. Nejen to říká v podcastu FinTag.cz hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

„Ceny potravin nám teď rostou téměř o sedm procent. Ale musíme počítat s tím, že jejich zdražování v následujících měsících zrychlí. Jasný a jednoznačný důvod, který je už vidět v cenách zemědělských výrobců a zpracovatelů, jsou vysoké ceny obilí,“ říká Petr Dufek.

Zdražení potravin vysvětluje válkou na Ukrajině, která vnesla na trh s obilím nejistotu z hlediska prodejů letošní úrody. Není totiž jisté, zda Ukrajina a Rusko budou letos schopny dodat obilí v takovém objemu jako před válkou. Trhy se proto obávají nedostatku obilovin.

„A toho jsou si samozřejmě vědomy všechny importní země. A to nám žene obilí nahoru. […] Tedy my v dalších měsících uvidíme ještě další zdražení potravin. A pokud jsme nyní na sedmi procentech, můžeme velmi snadno skončit i na 15 procentech,“ tvrdí v podcastu FinTag.cz Petr Dufek.

V něm zároveň upozorňuje, že na aktuální inflaci vydělává především státní rozpočet. Vyšší ceny zboží a služeb navyšují i daně, které domácnosti a firmy státu odvádějí.

„Pokud vám váš dodavatel energií pošle dvojnásobný účet za energie, tak vy odvedete také dvojnásobek daně z přidané hodnoty za tuto energii. Takže státní rozpočet z tohoto pohledu z inflace do jisté míry těží. On samozřejmě bude muset vydávat více peněz na důchody nebo sociální dávky. Ale to je ta výdajová strana. Z hlediska příjmů je inflace pro státní rozpočet pozitivem,“ vysvětluje.

Kondice českých firem a automobilový průmysl

V podcastu FinTag.cz se Petr Dufek vyjadřuje i k aktuální kondici českých firem. Dělí je do tří skupin. Dle jeho slov tu máme skupinu firem, které jsou na tom i nyní velice dobře. Mají zakázky a pozici, kdy mohou vyjednávat o cenách. Pak jsou tady dle jeho slov ale i firmy, které na tom jsou již tak zle, že jen doufají ve zlepšení situace.

„Třetí skupinou jsou firmy, které mají zakázky, ale nemají silnou vyjednávací pozici. Tedy ukrajují ze svého zisku, investic, oddalují splatnost faktur. A takzvaně se protloukají tou současnou situací,“ říká.

Malé a střední podniky jsou na tom podle něj o něco hůře než velké firmy. Pozice subdodavatelů velkých firem jim nedává příliš prostoru pro vyjednávání o cenách.

„Avšak já si myslím, že ta současná situace, kdy enormně rostou ceny vstupů, doléhá na všechny ty typy firem stejně. Jde čistě o to, jak která firma má vlastní likviditu, finance na horší časy. A tam na tom budou lépe ty velké firmy,“ tvrdí.

Mnoho podniků ještě zkrachuje, říká Martin Machoň z APS

Výkon automobilového průmyslu, který je pro českou ekonomiku zvlášť důležitý, Petr Dufek nehodnotí nikterak příznivě.

„Na druhou stranu si ale myslím, že z hlediska celé ekonomiky ji automobilový průmysl už nemůže stáhnout více níže, než je,“ říká.

Štěstí dle něj je, že mnozí z tuzemských subdodavatelů v automotive sektoru nejsou závislí pouze na třech zdejších automobilkách – Škoda Auto, Hyundai a Toyota. Vyjadřuje se také k situaci v automobilovém průmyslu v Německu, který je klíčový pro tuzemský trh.

„Německo ještě před deseti lety vyrábělo šest milionů aut, dnes jich tam vyrábí polovinu. Německý automobilový průmysl je tak menší a menší. Dnes sice dostává novou vzpruhu v podobě nového závodu automobilky Tesla, ale ani to na celkovém trendu asi příliš nezmění,“ říká.

Úlevy pro firmy a úlevy pro domácnosti

K úlevám pro firmy například v podobě snížení či odpuštění daně z přidané hodnoty na energie se staví skepticky. Podle něj vysoké náklady na energie naopak mohou donutit tuzemské firmy snížit svou energetickou náročnost. Co mu ale již smysl dává, je snížení DPH u energií pro domácnosti.

„Když bychom se v případě domácností posunuli od té základní sazby [21 %, pozn. red.] na 15 procent, tak stále by to pro stát znamenalo zvýšení výnosů z DPH u energií o 43 procent. To je jedna z možností,“ domnívá se.

Vysoké ceny energií podle něj příliš mnoho dalších řešení nemají.

„Druhá možnost spočívá v odstranění příčiny vysokých cen elektřiny a plynu na českém trhu. To si myslím, že je prakticky nemožné, protože bychom museli přejít od toho obchodování v německých cenách do nějakého vlastního národního prostoru,“ říká.

V této souvislosti odpovídá na přímou otázku FinTag.cz, proč, když Česko samo produkuje elektrickou energii, za tu samou elektřinu pak platí evropské ceny.

„Na první pohled to smysl nedává. Ale my v podstatě nakupujeme všechno za evropské nebo světové ceny. Ten samý argument můžete použít i u jiné komodity, která je také bezpečnostně citlivá, a to je obilí. I to nakupujeme na světových trzích. A stejné je to s energií,“ vysvětluje.

Podle něj se Česko nemůže uzavřít samo do sebe: „A tedy si říci, když si tady tu elektřinu vyprodukujeme, tak si ji za nějaké hezké ceny sami sobě i prodáme. Vrátit se takto do minulosti, si myslím, nemůžeme.“ 

Přesto potvrzuje vliv Německa na zdražující energie. To se dle jeho názoru rozhodlo pro přechod na nízkoemisní zdroje energie v tu nejméně vhodnou chvíli. Svou roli hraje válka na Ukrajině a obavy z přerušení dodávek plynu a ropy z Ruska. To vše se přitom promítá do zdražování energií v příštím roce.

Kdo může za inflaci? Inflace je dovezená, říká Petr Dufek

V podcastu FinTag.cz Petr Dufek jednoznačně vyvrací názor, že minulá vláda se významně podepsala svou štědrou fiskální politikou na nyní rychle rostoucí inflaci. Argumentuje tím, že zdražuje hlavně plyn, elektřina, teplo, náklady na bydlení a potraviny. Což neovlivní žádná vláda.

„Většina té inflace je tedy inflace dovezená,” vysvětluje s tím, že bojovat se s ní dá snad jen prostřednictvím devizového kurzu, jakkoli i to nabízí při aktuálním rychlém zdražování omezené možnosti.

V souvislosti s fiskální politikou současné vlády upozorňuje na rizika. Podle něj je snaha o zdravé finance vždy vítána. Na druhé straně, jak říká, vždy jde o to, jak moc v případě úspor a škrtů tlačit na pilu. Což platí dvojnásob v situaci, kdy Česku rychle zpomaluje ekonomika, má vysokou inflaci a zvýšené výdaje na pomoc Uprchlíkům.

„A to je zrovna kombinace, která nepřeje tomu, abychom dělali nějaké razantní škrty ve veřejných rozpočtech. Ostatně už jsme to zažili v minulosti. V době, kdy ekonomika téměř kolabovala, se výrazně škrtalo. Jediné, co můžete ve státním rozpočtu škrtat, jsou investice, a to si myslím, že na to teď není vhodná doba, abychom zrovna v nich škrtali,“ říká s tím, že Česko by takovou strategií přišlo o peníze z Evropské unie.

Což by znamenalo další umocnění krácení investic. Zároveň ale dodává, že u současné vlády nevidí nikterak velkou snahu hledat úspory. Vývoj veřejných financí považuje za nikoli příznivý, ale ani vyloženě dramaticky špatný. Přesto upozorňuje, že pokud brzy nedojde k reformě penzí, Česko se začne záhy zadlužovat jen kvůli tomu, aby na ně vůbec mělo.

Co bude, se těžko odhaduje, říká Petr Dufek

Petr Dufek věří, že letošek česká ekonomika zvládne, aniž by upadla do recese. Přesto upozorňuje na dvě vážná rizika, která se nyní velmi těžko odhadují. Prvním je vývoj zahraniční poptávky. Ta je dle něj již nyní nejistá a volatilní, protože skepsí, kterou trpí čeští spotřebitelé, trpí i spotřebitelé v ostatních zemích.

Důvěra v ekonomiku je stejně důležitá jako ekonomika sama

Druhým rizikem je inflace. Domácnosti letos zažijí možná nejvyšší pokles reálných mezd za posledních roky. Což může mít opět negativní dopady do spotřeby. A podle Dufka to zřejmě i významně ovlivní přežití mnoha služeb, ale i výrobců a obchodníků se zbožím, které si domácnosti budou moci odepřít.

Průměrná mzda ve 4. kvartále reálně klesla o 2 procenta

Podle něj se budeme muset naučit žít, a nebude to bezbolestné, s dopady dál rostoucích cen energií a spolu s tím vysokou inflací. Ta podle něj nebude nahrávat jen státnímu rozpočtu. Ocení ji také dlužníci za předpokladu, že nepřijdou o svůj zdroj příjmu.

Vzhledem k tomu, že české domácnosti, ale ani firmy nejsou předlužené, je to spíše výhoda, jak říká, pro jižní země Evropské unie.

Daniel Tácha

Ing. Petr Dufek vystudoval obor národní hospodářství na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava [VŠB]. Od roku 1997 působil jako analytik na různých pozicích v ČSOB. Letos nastoupil jako hlavní ekonom Banky Creditas. Zaměřuje se hlavně na vývoj české a evropské ekonomiky a finančních trhů. Působí také na VŠE v Praze na Katedře měnové teorie a politiky. Je členem Vědecké rady Ekonomické fakulty VŠB.

3 KOMENTÁŘE

  1. to je fakt vtip ještě že v Creditas nemám ani korunu, na inflaci nikdo nevydělá, možná opticky v číslech ale domnívat se že tím zvýší svoji kupní sílu je nonsens 🙄 pan “ekonom” je k smíchu 🙈

    • K smíchu jste vy, protože tomu rozumíte jako koza petrželi… Má v hodně věcech pravdu, devizové intervence na snížení dovezené inflace, vyšší výběr daní… apod. Zvyšováním úrokových sazeb u dovezené inflace naopak inflace vzroste ještě o něco víc, protože se začne promítat do cen vyšší cena energií, paliv či následné zvyšování mezd. A hlavně vyšší sazby udusí ekonomiku, která teď pojede setrvačností, až úplně zastaví, pokud to ČNB neodbrzdí… Je mi smutno z této politické české hry v ČNB. Pokud potřebuji daně z ekonomického růstu, nemohu na ekonomiku pověsit závaží 5,75%!!! Ekonomický růst tak preferují všechny vyspělé ekonomiky, a proto sazby tak prudce nezvedají. Stačí se jen podívat, kdo zvedá a kdo ne… Zkuste se více dívat kolem a budete možná časem moudřejší než ti někteří naši výše postavení z pravicových populistů… Takovou pravici já opravdu nemusím. To i Babiš, Schillerová či Havlíček tomu lepší rozuměli.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here