Budeme rádi, když efekt inflace zmírníme, říká Vladimír Holovka

566
Vladimir_Holovka
„Musíme si nalít čistého vína. Překonat investováním a obchodováním v České republice nyní 14,2% inflaci, v budoucích měsících přitom ještě asi i vyšší, nebude vůbec jednoduché,“ říká obchodní ředitel XTB Vladimír Holovka. / Foto: Redakce FinTag.cz

„Ten náš brokerský byznys funguje tak, když to trochu odlehčím, že když se ekonomice daří, daří se i nám. A když se ekonomice nedaří, tak nám se daří ještě více,“ říká v podcastu obchodní ředitel společnosti XTB Vladimír Holovka.

Současné problémy v ekonomice jsou ale podle něj přece jen jiného charakteru než v minulosti. Rozdíl spočívá v přístupu vlád a centrálních bank. Za příklad uvádí krizi a propady finančních trhů, které přinesla pandemie covidu.

„Tato krize ale byla velice rychlá. To proto, že zasáhly jednotlivé vlády a centrální banky, které ekonomiku a finanční trhy podpořily. To, co zažíváme teď, je ale něco jiného. A to proto, že tu máme inflaci. To znamená, že ty centrální banky a vlády musejí sundat nohu z plynu. A musejí začít brzdit,“ vysvětluje v podcastu FinTag.cz Vladimír Holovka.

Podle něj to značí jediné. Rychlé oživení při ekonomických problémech, které s sebou přinesla pandemie covidu, se nyní nejspíš nezopakuje. A toho jsou si dle jeho názoru vědomi stávající i budoucí investoři.

„Naopak si myslím, že mnoho těch rizik máme ještě před sebou. Což se právě propisuje do nervozity na finančních trzích. Takže ta nejistota a volatilita tu s námi bude asi nějakou dobu,“ upřesňuje.

Ale je to právě volatilita na finančních trzích, která investorům a obchodníkům nabízí příležitosti k zajímavým obchodům. Avšak i zde, jak upozorňuje Vladimír Holovka, který je sám aktivním obchodníkem na trzích, není vše jen zalité sluncem.

„Musíme si nalít čistého vína. Překonat investováním a obchodováním v České republice nyní 14,2% inflaci, v budoucích měsících přitom ještě asi i vyšší, nebude vůbec jednoduché. Tedy si myslím, že ten boj s tou inflací dopadne tak, že budeme rádi, když její efekt alespoň nějak zmírníme,“ říká.

Pandemie a inflace probudily investory

podcastu FinTag.cz Vladimír Holovka dále vysvětluje, co stojí za rekordním růstem počtu nových klientů a zisku XTB v letošním 1. čtvrtletí. Důvod je dle něj prostý. Současná doba investování zkrátka přeje.

„Začalo to už za covidu, kdy přední stránky novin neplnily pouze informace o covidu, ale i o propadech finančních trhů, například z důvodu narušení dodavatelsko-odběratelských řetězců. Do investování už tehdy ´naskákalo´ mnoho nováčků,“ tvrdí.

A ty, kteří i v té době zůstali k investování neteční, k němu dle něj přivedla rychle rostoucí inflace. Zatímco první „covidovou skupinu“ k investování dle jeho slov přivedly atraktivní investiční příležitosti, následující skupinu k němu přiměla inflace a snaha ochránit úspory.

Ani tím podle něj ale zájem o investování nekončí. To proto, že se nyní významně změnily poměry pro něj v Česku hlavního konkurenta, kterým jsou reálné investice do nemovitostí. Spolu s drahými nemovitostmi a hypotékami i chudobě tuzemského realitního trhu investice do nemovitostí v posledních měsících totiž ztrácejí na dynamice.

Upozorňuje, že v Česku sice nemáme přesná čísla o tom, kolik lidí u nás investuje na finančních trzích takzvaně na vlastní pěst, jejich počet ale odhaduje na zhruba 300 000.

„To jsou lidé, kteří sami nakupují například ETF akcie. Aniž by k tomu využívali jen podílové nebo penzijní fondy. No a z nich, počítám, bude takových až sto tisíc, kteří se investování a obchodování na finančních trzích věnují skutečně aktivně,“ říká.

Pozor na investiční telefonisty, varuje Vladimír Holovka

V souvislosti s obchodováním na finančních trzích na vlastní pěst Vladimír Holovka popisuje kvalitu brokerské nabídky na tuzemském trhu. Říká, že díky regulaci ze strany Evropské komise v minulých pěti letech významně ubylo nesolidních společností. Regulace například stanovila limit pro použití finanční páky u obchodů. A také stanovila nová pravidla pro marketingové a obchodní praktiky směrem k brokerům.

„Určitě i teď na tom českém trhu budou nějaké černé ovce, ale poměrově k ostatním jich je mnohem méně. Můj odhad je, že z toho počtu subjektů, které by se daly označit za ty problematické, tu zůstala možná desetina. A možná i méně,“ tvrdí.

Varuje především před společnostmi, které nahodile telefonicky obtěžují potenciální investory se zaručenými tipy na investice se zhodnocením desítek procent ročně. Podle něj mají většinou velice dobře propracované postupy, jak klienta přesvědčit, aby s nimi začal obchodovat.

„Při prvním kontaktu mu většinou nabídnou investici do nějaké známé firmy. Určitě znáte Facebook nebo Apple, často začínají. A skutečně první obchody udělají na notoricky známých akciích, ale pak klienta převedou do méně známých akcií nebo přímo na komoditní trh. No a tam už mají obrovský prostor pro účtování si enormních poplatků, tam je dokáží snadněji skrýt,” varuje.

Jediná obrana proti nim je důrazně požadovat informaci o tom, kde získali telefonní číslo a případně jim pohrozit stížností na Úřadu pro ochranu osobních údajů. Z toho mohou mít dle jeho slov takové firmy, které často ukončují svou činnost, aby ji při stejných praktikách okamžitě obnovily, přece jen alespoň trochu obavy.

Vladimír Holovka: Dlouhodobé investice vs. trading

Vladimír Holovka dále vysvětluje, jak přistupovat k investování na vlastní pěst u dlouhodobého investování a tradingu. Podle něj to funguje obdobně jako v podnikání. Uspějí jen ti, kteří to myslí skutečně vážně. Pracují na svém úspěchu. Což platí zejména pro aktivní trading.

„Přirovnal bych to k tomu, jako by se někdo rozhodl, že se stane vrcholovým sportovcem. Tak tím se také nestane ze dne na den a náhodou, jen proto, že mu štěstí přálo. Stejné je to s investováním,“ vysvětluje.

Dlouhodobým investorům na vlastní pěst doporučuje nákup burzovně obchodovaných fondů [ETF] a akcií. Přitom upozorňuje, že XTB si u jejich nákupů a prodejů neúčtuje žádné poplatky.

„Tuto službu dotujeme ze zisků, které utržíme u spekulativních obchodů. Touto nabídkou rozšiřujeme počet našich klientů. Přičemž někteří z nich pak i sami přijdou na aktivnější formy obchodování. Byť nemusejí a je to čistě na jejich rozhodnutí,“ vysvětluje.

Touto politikou XTB podle něj přímo neubírá klienty podílovým fondům. To proto, že lidí, kteří investují, ale o samotné investování se nezajímají, je stále dost.

„Navíc podílové fondy mají, stejně jako my, teď dobré časy. I ony zaznamenaly velký příliv investic do svých portfolií. Takže je to asi tolik nepálí. Přesto si myslím, že už i lidé v podílových fondech si uvědomují, že nastává éra ultralevného investování,“ říká.

Za příklad dává amerického brokera Robina Hooda, který byl průkopníkem ultralevného investování bez poplatků.

„A i když u nás v Evropě je to jiné než v USA, tak i ty podílové fondy se budou muset přizpůsobit a začít něco s tou svou nákladovostí dělat. Totiž, když máte podobnou službu za desetinásobně vyšší poplatky, tak samozřejmě přemýšlíte nad tím, zda zvolíte variantu A, nebo B,“ upřesňuje.

Investování na vlastní pěst i jako součást spoření na stáří

podcastu FinTag.cz Vladimír Holovka hovoří i o tom, jak využít investování na vlastní pěst pro spoření na stáří. Podle něj tento typ investování rozhodně nevylučuje investice do penzijních fondů či podílových fondů. Avšak znatelně rozšiřuje investiční možnosti. Každému pak dává příležitosti aktivně vstupovat do budování svého kapitálu. Přičemž zmiňuje zejména výhody investic do ETF.

„Výhoda vlastních investic do ETF fondů spočívá v tom, že na dlouhém horizontu investování na penzi, máte vždy jistotu v tom, že budou obsahovat ty nejvýkonnější akciové tituly dané doby. A to proto, že se váží na nejvýznamnější akciové indexy, které se v čase mění,“ vysvětluje.

Bez zajímavosti není ani jeho vysvětlení, kdo vlastní aktiva, jako jsou například ETF nebo akcie, nakoupené prostřednictvím brokera. Podle něj se stalo přirozenou praxí, že tato aktiva jsou zapsána na účtu brokerů. Takový postup je kvůli poplatkům depozitářům vždy levnější, než když by byly napsány přímo na vlastních účtech klientů. Zdůrazňuje, že i brokeři ze zákona svoje provozní účty vedou odděleně od účtů klientů.

„Já to připodobňuji k tomu, že když dáte bankovku do své banky, tak také po té bance nechcete, aby vám následně vydala tu stejnou bankovku s tím stejným číslem, kterou jste do ní vložil,“ vysvětluje.

V závěru podcastu Vladimír Holovka odpovídá na “populární” otázku, kolik se dá takovým investováním na vlastní pěst vydělat, ale také ztratit. A vychází přitom z reálných příkladů.

Daniel Tácha

Ing. Vladimír Holovka vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor finance. Do brokerské společnosti XTB Online Trading nastoupil v roce 2010. Od roku 2013 je vedoucím obchodního oddělení pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Profesně se specializuje na technickou analýzu, tvorbu obchodních strategií, měnovou politiku a strukturu finančních trhů. Za podmínky dlouhodobě úspěšného obchodování považuje důslednou kontrolu rizik, správné řízení peněz a disciplínu.

1 komentář

  1. Pane řediteli, to Vaše ,,čisté víno” je zakalené a plave v něm pěknej …, ale dobře to sype tak vám o nic nejde. Divím se že ještě něco takového může existovat. Nechápu jak můžete dostat takové ocenění. Leda že by se sešlo pár podobných, plácali jste se po zádech jak to děláte dobře a zvolili si vítěze. [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here