Nezaměstnanost v květnu dál klesla. Brigád má ÚP ČR málo

311
v_kvetnu
Foto: Pixabay.com

Nezaměstnanost v květnu klesla oproti dubnu o 0,1 procentního bodu na 3,2 procenta. Uvedl to Úřad práce ČR [ÚP ČR]. Ten ke konci května evidoval celkem 235 468 uchazečů o zaměstnání, volných míst pak 337 331. 

Na jedno volné pracovní místo tak v Česku připadá v průměru 0,7 uchazeče o zaměstnání. Tuzemská míra nezaměstnanosti nadále zůstává nejnižší v celé EU, kde činila průměrná míra nezaměstnanosti v dubnu 6,2 procenta.

„Tuzemský pracovní trh nadále ovlivňují sezónní práce, které jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě,“ uvedl generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

U přibližně 71,3 procenta z volných pracovních míst zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním i nižším vzděláním. 72 procent tvoří volná pracovní místa vhodná i pro cizince. Viktor Najmon dále řekl, že s příchodem letního počasí se v menší míře objevují v evidenci ÚP ČR nabídky letních brigád. Zaměstnavatelé podle něj hledají krátkodobé pracovníky většinou prostřednictvím inzerce, pracovních portálů, sociálních sítí či s pomocí svých stálých zaměstnanců.

Prostřednictvím ÚP ČR zaměstnavatelé nabízejí brigádnická místa pro pomocné síly v pohostinství, gastronomii, obchodě a pomocníky ve výrobě. Dále hledají uklízeče, pokojské, číšníky, servírky, pracovníky na koupaliště, do stánkového prodeje, v lesnictví či zahradnictví. V některých regionech se objevují i volné pozice ve strojírenství.

Zaměstnaní uprchlíci z Ukrajiny

Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od vypuknutí konfliktu na Ukrajině dosud práci celkem 68 885 občanů Ukrajiny. Zhruba ¾ z nich jsou ženy. Někteří uprchlíci se dle ÚP ČR už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci května v Česku pracovalo 56 388 občanů Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce jich pracovalo v:

  • Plzeňském kraji: 8 143 osob
  • Středočeském kraji: 8 034 osob
  • Praze: 6 381 osob

Podle ÚP ČR příchod občanů Ukrajiny prozatím pracovní trh nijak výrazně neovlivnil. Nastupují zpravidla na dlouhodobě neobsazené pozice. Nejčastěji pracují jako montážní dělníci výrobků a zařízení, pomocníci ve stavebnictví, ve výrobě, v dopravě, případně našli uplatnění v oblasti sezónního zaměstnání. Bez zajímavosti pak nejsou ani rozdílné počty těch Ukrajinců, kteří pracují, a těch, kteří přitom i odvádějí peníze na povinná pojištění.

Dle VZP v ČR pracuje 35 000 uprchlíků a ne přes 50 000

„Platí, že do ČR přicházejí/přicházeli především ženy. Což v praxi znamená, že většinou vykonávají fyzicky nenáročné činnosti. Navíc dávají přednost krátkodobým pracovním příležitostem a s ohledem na děti také práci na jednu směnu,“ uvedl ředitel ÚP ČR.

Při práci na dohodu o provedení práce [DPP] s výdělkem do deseti tisíc přitom nevzniká povinnost odvádět platbu na zdravotní pojištění.

„Ukrajinské ženy nějaké krátkodobé pracovní uplatnění víceméně k té dávce, kterou mají možnost pobírat, ve výši pět tisíc korun. Mluvím o té humanitární dávce. A to proto, že se tak mohou starat o děti. A stačí jim to. Pokud ale jde o naše firmy, tak ty mají zájem o klasický pracovní poměr na klasický pracovní úvazek,“ doplnila pak v této souvislosti v nedávném podcastu FinTag.cz poradkyně generální ředitelky Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] pro pracovněprávní vztahy Jitka Hejduková

Ukrajinky volí hlavně zkrácené úvazky, říká Jitka Hejduková

Celkem se od vypuknutí krize na Ukrajině zaevidovalo na ÚP ČR do konce května 11 588 občanů Ukrajiny pod dočasnou ochranou. ÚP ČR jim nabízí mimo jiné pomoc s financováním kurzů českého jazyka. O jejich akreditaci si na základě rámcových sylabů, které připravilo ministerstvo školství, mohou požádat kterákoli vzdělávací zařízení. Jedná se o rekvalifikační kurz „Český jazyk pro cizince – základní kurz“ a „Český jazyk pro cizince – navazující kurz”. A zdarma nabízí kurzy češtiny například neziskové organizace, školy různého stupně nebo třeba Centrum na podporu integrace cizinců.

Noví a umístění uchazeči o zaměstnání v květnu

V květnu se na ÚP ČR nově zaevidovalo 30 681 lidí. To je meziměsíčně méně o 367 osob a meziročně více o 2 122 uchazečů. Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský [4 223] a Středočeský kraj [3 621]. Naopak nejméně nových nezaměstnaných měl kraj Karlovarský [949].

„O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence ÚP ČR žádají v současné době především lidé, kteří přicházejí např. z maloobchodu a velkoobchodu, z oblasti veřejné správy, výroby kovových konstrukcí, strojů a zařízení, dále z oblasti vzdělávání, zdravotní péče nebo výroby motorových vozidel,“ uvedla tisková mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková.

Z evidence dle ní naopak odešlo celkem 38 871 uchazečů. To je o 1 392 osob méně než v předchozím měsíci a o 1 742 osob méně než v květnu 2021. Novou práci získalo 26 071 lidí, nejčastěji jako pracovníci ve veřejné správě, v malo a velkoobchodě, ve výrobě kovových konstrukcí, v oblasti vzdělávání, stravování a pohostinství nebo zdravotní péče.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here