Investoři do kryptoměn mají těžké časy. A asi ještě mít budou

545
kryptomeny
Foto: Pixabay.com

Investice do kryptoměn rozebírá v aktuální analýze hlavní analytik brokerské společnosti XTB Jiří Tyleček. V ní si všímá, že kryptoměnám se dařilo hlavně v době uvolněné měnové politiky, ta doba je ale pryč.

„Kryptoměny jsou v sestupném trendu od listopadu 2021, ale poslední týdny byly obzvláště bolestivé pro digitální aktiva. Slabý sentiment přetrvává nejen mezi investory se zaměřením na kryptoměny, ale také na akciové indexy, které mají za sebou jeden z nejslabších šesti měsíců v historii akciového trhu,“ uvádí ve svém komentář Jiří Tyleček.

Dodává, že růst kryptoměn se časově shodoval s obdobím bezprecedentně uvolněné měnové politiky. Což podle něj není náhoda.

„Z tohoto ekonomického prostředí získával také Bitcoin a další kryptoměny, které dnes mohutně ztrácejí v důsledku změny politiky centrálních bank a averze investorů k riziku,“ vysvětluje v analýze, kterou níže publikujeme s drobnými úpravami v plném znění.

Bitcoin před inflací neochrání

Teorie, že Bitcoin chrání před inflací, kterou zastánci kryptoměn prosazovali, se zatím ukazuje jako nepodložená. A stejně tak se ukazuje i omezená nabídka Bitcoinu jako nedostatečný argument pro růst. Naopak kryptoměny jako riziková aktiva podobná technologickým akciím mají tendenci ztrácet jako první, když slábne sentiment investorů.

Bitcoin prolomuje víceletý support na 200týdenním klouzavém průměru SMA 200

[Zdroj: xStation 5]

S rostoucí inflací a nejistotou se investiční příležitosti pro drobné investory do kryptoměn v současné době rozplývají. Finanční instituce jsou si toho vědomy a odkládají nákupy velkých kryptoměn, dokud nebudou mít jistotu zlepšující se globální ekonomiky. Panické výprodeje v minulosti někdy představovaly nákupní příležitosti na trhu s kryptoměnami. Na obzoru ale nejsou žádné události, které by mohly přimět velký kapitál k návratu do trhu.

Problémy kryptoměn v kryptosvětě

Odvětví kryptoměn aktuálně čelí i poklesu důvěry v digitální aktiva a decentralizované finanční služby promované v roce 2021 nezávislé na bankovním systému.

Krach Luny zasel semínka nejistoty mezi investory a ty v poslední době přiživily problémy se sítí Ethereum, pozastavení výběrů z největší kryptoměnové burzy Binance, nebo blokace výběrů a převodů na decentralizované finanční platformě Celsius. Platforma nabízela pokročilé formy tzv. „DeFi“, což jsou mimo jiné půjčky v kryptoměnách nebo jiné formy úvěru. V tuto chvíli se zdá, že projekt je insolventní. To znamená ztráty jdoucí do miliard dolarů. Trh s kryptoměnami se tak zřetelně obává zásahů a širšího auditu ze strany regulátorů, které by mohly potenciálně odhalit podvody a ponzi schémata v prostoru DeFi.

Obavy investorů vzrostly také kolem druhé největší kryptoměny Ethereum, jejíž transformaci na velmi očekávanou verzi 2.0 vývojáři opět odložili. To vše v kombinaci s hrozivými daty z ekonomiky a výprodeji hlavních akciových indexů vytvořilo efekt nabídkové bomby, která explodovala na kryptotrhu a způsobila masivní výprodeje.

Kdy očekávat růst ceny Bitcoinu?

Trh s kryptoměnami se vyznačuje „přehnanými reakcemi“ a výkyvy v řádu desítek procent nejsou ničím neobvyklým. Bitcoin zůstává i nadále volatilní aktivum. Jakkoli za posledních dvanáct let přinesl investorům mnohem větší výnosy než index S&P500 nebo akcie velkých technologických společností.

Předvídání cenového dna u kryptoměn se nyní zdá být extrémně obtížné, protože tržní a makroekonomické podmínky jsou nesrovnatelné s předchozími lety. Bitcoin se dostal pod 200týdenní klouzavý průměr poblíž 22 000 USD. Což mělo za následek další poklesy cen o desítky procent v předchozích cyklech. Cena bitcoinu během poklesů klesla až o 85 procent. To je pokles ceny v blízkosti 10 000 USD. Katalyzátorem takového kroku by mohl být možný kolaps stablecoinu Tether. Jeho kapitalizace je sedmkrát větší než Celsius a jehož základy jsou stejně sporné.

V předchozích cyklech bylo zapojení institucí na trhu s kryptoměnami a obecné povědomí účastníků kryptotrhu v porovnání s dnešní situací velmi nízké. Pokud však centrální banky signalizují jestřábí politiku a nejistota na širokém trhu nenachází katalyzátor stabilizace, může to vyvolat další destabilizaci na trhu digitálních aktiv.

Avšak to, co platí teď, nemusí platit zítra. I kryptoměny stále mohou dosáhnout silných růstů. To ale jen za situace, kdy roste chuť riskovat a zlepšuje se sentiment. Zvlášť, když se stejně jako u akcií oceňování kryptoměn primárně řídí likviditou trhu a cenou peněz.

Jiří Tyleček, hlavní analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here