S podzimem přijdou první krachy firem, říká ředitelka SP ČR

238
firem
Výkonná ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová / Foto: Roman Chlupatý, AlterEko

„Ten koktejl špatných zpráv je smrtící,“ říká v debatě AlterEko výkonná ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Dagmar Kuchtová. Na podzim lze podle ní čekat první vlnu krachů firem, pokud vláda podnikatelům včas nepomůže.

Podle Dagmar Kuchtové většina firem současnou negativní ekonomickou situaci zatím zvládá. Avšak insolvence firem na podzim jsou dle jejích slov zřejmě nevyhnutelné vzhledem k obrovskému růstu vstupů, ztrátě východních trhů, vyluxovanému trhu práce a panující ekonomické nejistotě.

„Snad nebudou plošné, snad to nebude trend, takové případy ale budou. A zejména u těch firem, které mají energeticky náročný provoz. Doufejme, že do té doby nějaká pomoc od státu přijde, snažíme se o to,“ upřesňuje výkonná ředitelka SP ČR Dagmar Kuchtová v debatě AlterEko [viz níže].

Dle jejích slov požadavky na vládu a zejména Ministerstvo průmyslu a obchodu jsou ze strany firem dané a dlouho deklarované.

„Je to kompenzace nepřímých nákladů. Dále je to rozvolnění pravidel pro veřejnou podporu ze strany EU, nikoli plošně, ale cíleně. Je to odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje na omezenou dobu, ale zpětně od února,“ vyjmenovává Dagmar Kuchtová, která v debatě zmiňuje další návrhy, které by pomohly tuzemským firmám.

Zároveň dodává, že by firmy ocenily, pokud by jim MPO sdělilo, co by se dělo, pokud by Rusko vypnulo dodávky plynu do České republiky. Podle ní jde vůbec o nejčernější scénář pro český průmysl.

„Jsme v paradoxní situaci. Všichni víme, že odběrem energií Rusku financujeme ty jeho hrůzy, ale také víme, že se bez jeho energií neobejdeme. Ta situace je kritická pak hlavně u plynu. U ropy je to snadnější, ale nahradit ruskou ropu také nejde ze dne na den,“ uvádí.

Rusko vyřešilo pojištění tankerů na přepravu ropy

Dle jejího názoru největší problém českých firem nejsou už ani tak narušené dodavatelské řetězce, ale rychle rostoucí inflace. Upozorňuje, že některé firmy odstupují od rozjednaných zakázek. Důvod je, že za současných podmínek je pro ně výhodnější zaplatit penále za nedodržení zakázky, než riskovat její realizaci bez inflační doložky. Což dle ní platí i pro státní zakázky za podpory dotací z evropských fondů.

I mnoho zdravých firem ohrožuje vysoká inflace

Obdobný názor v debatě AlterEko vyjadřuje ředitel odboru strategických řízení státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti [EGAP] Mikuláš Pýcha.

„Pomoc těm firmám je potřeba. Není to o tom, že jsou neproduktivní, ale zažívají obrovský cenový šok. Aktuální inflace a vysoké sazby přitom může položit i zdravé firmy,“ upřesňuje.

Také dodává, že jde o velice obtížnou situaci. Už kvůli inflaci je dle něj třeba držet fiskální odpovědnost na straně vlády. Jenom dalším zadlužováním se dle jeho slov problémy také nevyřeší. V této souvislosti vyjadřuje obavy z populismu. Tvrdí, že jiná cesta, jak ustát současnou situaci, aniž by došlo na zvýšení daní, není.

Dál žijeme na dluh, říká Jan Pavel z Národní rozpočtové rady

Co se týče EGAPu a velkých kontraktů, říká, že práce na nich teď de facto stojí. Jen málokterá firma si dnes dle něj dovolí jít do větších obchodů, když neví, co a jak bude „zítra“. Navíc za situace, kdy firmám zdražuje i financování kvůli vyšší úrokům. Přesto ale třeba pozitivně hodnotí boj České národní banky s inflací.

„Naopak Evropská centrální banka zaspala. A i když teď oznámila, že zvýší sazby, přichází pozdě. Na druhou stranu chápu, že zvýšení sazeb zdraží obsluhu státního dluhu pro předlužené evropské země. Taková Itálie nebo Španělsko jsou mnohem větší kusy než Řecko. A tyto země, kdyby měly odejít z eurozóny v bankrotu, tak to je obrovské riziko pro celé euro,“ vysvětluje.

FED zvedá úroky. ECB zkoumá, jak nepotopit předlužené země

V případě obchodů s Ruskem dodává, že sankce jsou velice tvrdé a obchod s Ruskem je na mrtvém bodě. A v těch případech, kdy české firmy s ruskými či ukrajinskými partnery přeci jen spolupracují, doporučuje úhradu vždy před samotným plněním zakázky, nikoli po ní.

Jeho slova doplňuje Dagmar Kuchtová. Podle ní nejvíce problémů kvůli narušenému obchodu s Ruskem vykazují české strojírenské a energetické firmy, ale i dodavatelé zemědělské techniky. Znovu zdůrazňuje, že největší potíž je ale růst vstupů.

„Obecně mohu potvrdit, že máme už i signály o prvním propouštění,“ uvádí.

Rusko bude dál hrát jenom agresivně

„Já si stěží dovedu představit, že by v Rusku došlo k nějaké významné změně k lepšímu. Rusové i nadále budou tlačit na to, aby ve světě převládala nejistota. […] V Rusku si spočítali, že nestabilita nejvíce škodí nám. To je Evropské unii a Spojeným státům,“ říká v debatě AlterEko politický geograf z katedry politologie Institutu politologických studií FSV UK a Metropolitní univerzity Praha Michael Romancov.

Jdeme do fáze opotřebovávací války, říká vojenský stratég

Výhoda na straně západních zemí, respektive Spojených států podle něj spočívá v tom, že USA stále umějí pracovat s vytvářením koalic. Dle jeho slov jsou v tom o poznání lepší, než je Rusko nebo Čína.

„Rusko může zničit tento svět, pokud použije jaderné zbraně a přijde odpověď, ale to je jediné, co Rusko může. Jinak vzhledem k jeho demografickému vývoji, ekonomické základně, nemůže nic,“ tvrdí.

Na druhé straně ale upozorňuje na nebezpečné tendence v Africe. Ty zmiňuje i Mikuláš Pýcha z EGAP. Připomíná hrozící potravinovou krizi a možnou masivní vlnu migrantů z Afriky do Evropy. Říká, že jde o velmi vážné a reálné riziko.

Boj o ukrajinské zrno se přesunul do Afriky. A ta věří Putinovi

Podle Michaela Romancova česká politická reprezentace dlouhodobě selhává v komunikaci s veřejností. Nebo s ní alespoň nekomunikuje efektivně a odpovídajícím způsobem.

„My nejsme jenom v krizi, my jsem ve válce. Naštěstí k nám nepadají rakety a nemáme mrtvé, máme tady cca 360 tisíc uprchlíků, ale jsme ve válce. A vláda to musí komunikovat. Vysvětlit lidem, že to dopadá na nás všechny. Ti, kteří mají více, by měli vyjít vstříc, to je třeba to vyšší zdanění. Prostě, když přijde válka, tak – holt – představy o tom, co je ideální, musíme nově reflektovat,“ uzavírá I. díl debaty AlterEko, jíž je FinTag.cz mediálním partnerem, Michael Romancov [pokračování debaty zde].

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here