Přehledně: Jak hladce zvládnout odbavení na letišti i kontrolu

7496
na_letisti
Foto: Letiště Praha

Evropská letiště čelí náporu turistů. Doba odbavení se prodlužuje i na Letišti Václava Havla Praha. FinTag.cz přináší tipy, jak se nedostat do problémů vlastní vinou. To znamená, kdy být na letišti, jak hladce projít odbavením i kontrolou.

První předpoklad pro bezproblémový let do zahraničí je znalost covidových opatření v cílové destinaci. Podrobné informace nabízejí stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR [MZV ČR]. Některé země covidový certifikát o očkování sice nevyžadují, certifikáty ale nadále zůstávají v platnosti. Druhý předpoklad pro hladký odlet je dostatečná časová rezerva pro odbavení.

Prosíme cestující, aby na letiště dorazili 2,5 hodiny před odletem v rámci letů po Evropě, tři hodiny a víc pak u dálkových letů,“ uvádí mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Prarodiče, kteří cestují sami s vnukem či vnučkou, pak upozorňuje na povinnost mít písemný souhlas s cestou od rodičů. Některé země takový doklad přímo vyžadují, jiné nikoli. Informaci, jak je to kde, znovu poskytnou stránky MZV ČR. Dokument obsahuje jméno a příjmení, datum narození a číslo cestovního dokladu dítěte.

„Stejné údaje je potřeba uvést v případě osoby, která dítě na cestě doprovází. Dále uveďte destinaci a termín cesty. Dokument podepisuje zákonný zástupce dítěte, podpis je nutné úředně ověřit,“ říká mluvčí s tím, že dokument se vyplatí mít v české i anglické mutaci.

Novorozenci standardně cestují bez nároku na vlastní sedadlo, u dětí je vlastní sedačka povinností u každé letecké společnosti.

Certifikátům o očkování proti covidu v EU ještě neodzvonilo

Limity pro hmotnost a rozměry zavazadel se liší od letecké společnosti. Informace zpravidla jsou na letence nebo na stránkách společnosti. U nízkonákladových leteckých společností si cestující do letadla většinou smějí vzít jen jedno, a sice kabinové zavazadlo, zahrnuté v základní ceně letenky. Dělit se může ještě na osobní [kabelka, taška na notebook, malý batůžek] a příruční [zpravidla kufřík do 8 kg]. Některé nízkonákladové letecké společnosti umožňují pouze příruční zavazadlo, nikoliv už osobní. Za zavazadlo nad rámec zakoupeného tarifu letenky se platí.

Cesta na letiště a parkování na letišti

Co se týče cesty na letiště, je třeba uvést, že od 11. do 15. července je uzavřena estakáda k Terminálu 2. Nutné je najet na Parking B a P1 Expres. Spojení na Letiště Praha je možné také autobusovými linkami MHD. Ty jezdí v několikaminutových intervalech. Ze zastávky metra A – Nádraží Veleslavín je možné zvolit linku 119. Dále pak ze zastávky metra B – Zličín jezdí na letiště linka 100. Ze zastávky Na Knížecí, v blízkosti zastávky metra B Anděl, pak odjíždí linka 191. Nabízí se i přímá autobusová linka na letiště Airport Express, která má stanoviště u budovy Hlavního nádraží. Ideální je pro mimopražské, kteří do metropole cestují vlakem.

„Pokud sami nikam neletíte, ale odvážíte či vyzvedáváte autem své příbuzné nebo přátele, využijte možnost expresního stání na parkovištích P1 EXPRESS a P2 EXPRESS. Ta jsou určena zejména pro krátké zastavení. Vjezd na expresní parkoviště, které slouží pro rychle vystoupení před odletem či nastoupení do auta po příletu, je jednou denně na dobu 15 minut zdarma. Po uplynutí této doby je parkování zpoplatněno 100 Kč/30 minut,“ popisuje mluvčí letiště.

Tomu, kdo se potřebuje na letišti zdržet po delší dobu, ale stále v rámci hodin, pak doporučuje využít služeb venkovního hodinového parkoviště PB ECONOMY u Terminálu 2 nebo stání v krytém parkovacím domě PC COMFORT před Terminálem 1. Hodina parkování vyjde na 80 korun. Platí se před odjezdem v automatu, a to hotově nebo kartou.

Parkování na Letišti Václava Havla vyjde i na 740 Kč za osm dní

Klára Divíšková upozorňuje na možnost parkování přímo na letišti po delší dobu. Pro delší státní jsou krytá parkoviště PA SMART, PD HOLIDAY, PC COMFORT a PC PREMIUM. Online rezervaci, ta nabízí i slevy, lze provést nejpozději tři hodiny před příjezdem.

Jak na odbavení na letišti

Letiště Václava Havla Praha spravuje dva terminály pro hromadnou leteckou osobní dopravu. Terminál 1 funguje pro odlety do zemí mimo Schengenský prostor. Z Terminálu 2 se létá v rámci zemí Schengenu.

„Jakmile cestující dorazí do odletové haly, na informační tabuli zjistí čísla přepážek, u nichž je odbavován jejich let. K těm už odcházejí s potřebnými dokumenty v ruce. U nich pracovníci check-inu pasažéry na základě cestovního dokladu a vstupních dokumentů do cílové destinace odbaví a vydají palubní vstupenku,“ vysvětluje Divíšková.

Zároveň zkontrolují zavazadla. Zda mají s ohledem na typ letenky správnou hmotnost, rozměry a sedí jejich počet. Po odbavení cestující pokračují dále. V případě Terminálu 1 k pasové kontrole a následně do takzvaného gatu, v němž probíhá bezpečnostní kontrola. V Terminálu 2 pasažéři nejprve procházejí bezpečnostní kontrolou, která je centralizovaná, a pak se přesouvají do příslušné odletové čekárny.

„Po cestě se může vyskytnout řada nepředvídatelných situací, jako je tvoření front zejména ve špičkách či přerušení odbavení. Cestující by měli mít na paměti, že některé gaty zavírají už i 40 minut před odletem,“ upozorňuje mluvčí letiště.

Delta Air Lines obnovila lety z Prahy do New Yorku

V případě, že letecká společnost umožní online odbavení, jde o nejjednodušší a nejrychlejší variantu. Stačí navštívit stránky dopravce, stáhnout si mobilní aplikaci. V rámci online si cestující zvolí sedačku, odbaví zavazadlo či si objedná speciální jídlo. Na závěr mu aplikace vygeneruje palubní vstupenku, kterou je nutné mít s sebou při nástupu do letadla, a to vytištěnou nebo uloženou do mobilního telefonu. Pokud cestující pouze s kabinovým zavazadlem, nemusí již na letišti procházet přes klasickou odbavovací přepážku.

„Online odbavení je velmi jednoduché, pohodlné a ušetří vám spoustu času, který pak můžete využít k relaxaci před cestou nebo na nákupy posledních nezbytností. I tak je ale třeba na letiště dorazit s dostatečným časovým předstihem a být včas na bezpečnostní kontrole,“ upřesňuje Klára Divíšková.

Cestující společností Smartwings, ČSA, KLM a Air France dle ní mohou nově využívat samoobslužného odbavení zavazadel na Terminálu 2, přepážky 284-295. K využití služby je nutné mít palubní vstupenku z on-line odbavení nebo samoobslužného kiosku.

Službu Private Check-In Service si pak může objednat každý, kdo cestuje z Terminálu 2, a to nejpozději 24 hodin před svým odletem. Služba nabízí privátní odbavení cestujících včetně zavazadel na let a vstup do letištního salonku FastTrack Lounge s all-inclusive občerstvením a privátní bezpečnostní kontrolou. Služba platí pro všechny odlety v čase od 5:00 do 21:00 hodin a lze si ji rezervovat na internetových stránkách Letiště Praha.

Co a jak si vzít do letadla

Na bezpečnostní kontrolu je důležité dojít včas, tedy hned po odbavení. Právě zde totiž může zde dojít ke zdržení. A to i kvůli cestujícím, kteří nejsou na kontrolu dostatečně připravení. Nebo se řeší zakázaných předmětů či odložených zavazadel. Zástupci letiště upozorňují, že na tekutiny, aerosoly a gely musejí mít cestující v baleních o maximálním objemu 100 ml v průhledném, opakovaně uzavíratelném plastového sáčku.

Objem sáčku činí maximálně jeden litr. Dále platí, že jedna osoba má nárok jen na jeden sáček. Mezi tekutiny, aerosoly a gely patří i krémy, pasty nebo antiperspiranty, ale i některé jídlo, například nápoje, medy a džemy. Větší množství lze přepravit pouze v odbaveném zavazadle. Výjimkou jsou léky, případně speciální výživa a jídlo pro malé děti.

Co se týče elektroniky, baterií, elektronických cigaret, powerbank, ty je třeba mít v příručním zavazadle. To se týká také powerbank a elektronických cigaret. Přičemž maximální povolená kapacitu powerbank a jiných lithiových baterií je 100 Wh.

„Sáček s tekutinami, elektroniku si zabalte, pokud možno, navrch zavazadla, abyste se k nim snadno dostali,“ uvádí Klára Divíšková s tím, že v příručním zavazadle nesmějí být žádné potenciálně nebezpečné předměty, jako například nože, nůžky nebo hořlaviny.

Kdo si vozí drony, může je převážet v kabinovém zavazadle, pokud to nezakazuje přímo letecká společnost [Např. Emirates to neumožňuje]. Baterie nesmějí být v dronu a převážejí se v kabinovém zavazadle

Co předložit při bezpečnostní kontrole
  • K samostatné kontrole a do bedýnky zvlášť se dávají notebooky, rozměrná elektronická zařízení, tekutiny, aerosoly a gely.
  • Do boxu se odkládají veškeré svrchní oděvy a pokrývky hlavy, pásek i hodinky. Z kapes oděvu, se taktéž odkládají veškeré kovové i nekovové předměty
  • Ke kontrole se předkládají všechna zavazadla. Zavazadla se vkládají do rentgenu jednotlivě

„Pokud z nějakého důvodu nemůžete procházet bezpečnostním rámem, ať už je to kvůli kardiostimulátoru či defibrilátoru nebo z důvodu těhotenství, uvědomte pracovníky bezpečnostní kontroly. Umožní vám průchod vypnutým rámem nebo boční brankou, kontrolu poté provedou jiným způsobem,“ upozorňuje Klára Divíšková.

Přeprava alkoholu a tabákových výrobků

Jsou tu ale i další omezení. Z bezpečnostního hlediska lze přepravit alkoholické nápoje pouze v originálním prodejním balení. U alkoholických nápojů s obsahem alkoholu mezi 24 a 70 procenty se povoluje pět litrů na osobu. Na přepravu nápojů s obsahem alkoholu do 24 procent omezení není, nad 70 procent přeprava není možná. Množství cigaret, které můžeme přepravit na palubě letadla, závisí především na cíli í cesty. Přípustné množství se týká příručního i registrovaného zavazadla dohromady.

Limity tabáku na území Evropské unie:
  • 1 kg sušeného tabáku nebo
  • 200 kusů doutníků nebo
  • 400 kusů doutníčků nebo
  • 800 kusů cigaret.
Limity tabáku mimo území Evropské unie:
  • 250 g sušeného tabáku nebo
  • 50 kusů doutníků nebo
  • 100 kusů doutníčků nebo
  • 200 kusů cigaret.

Pozor! Tabák i alkohol nemohou převážet cestující mladší 17 let. Výše uvedené se musí vejít do příručního a registrovaného zavazadla. Protože vše, co cestující přepravuje, musí být v těchto zavazadlech.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here