Vláda přidá vybraným státním zaměstnancům 10 % na platech

18302
zamestnancum
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka informuje v Poslanecké sněmovně o navýšení platů pro některé z tzv. státních zaměstnanců. / Foto: KDU-ČSL

Od 1. září dostanou o 10 % přidáno nepedagogičtí pracovníci ve školství a lidé, kteří pracují v resortech, jako je kultura. Jde zhruba o 300 000 zaměstnanců. Vláda přidá i zaměstnancům ozbrojených bezpečnostních složek.

Po jednání na úřadu vlády to včera [28.6.] uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Informaci potvrdil už i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] Josef Středula. Konečnou shodu na růstu platů ve veřejném sektoru však předsedové vládních stran s odboráři nenalezli. Znovu se sejdou 19. července.

„Za vládní koalici jsme přišli s návrhem, že jsme připraveni udělat navýšení od 1. září o deset procent pro ty pracovníky, kteří jsou v prvním stupni. Bavíme se o zaměstnancích státu, jako jsou nepedagogičtí pracovníci, jako jsou lidé, kteří nejsou pod státní službou, lidé, kteří pracují v resortech, jako je oblast kultury a podobně,“ popsal ministr Jurečka.

Tím přidávání zaměstnancům placených z veřejných peněz nekončí. O deset procent od 1. ledna 2023 dostanou dle Jurečky přidáno i pracovníci ozbrojených bezpečnostních složek.

„Pracovníci v tarifních stupních dva až pět a kteří jsou pod státní službou – tak tady jsme zatím dohodu nenalezli,“ upřesnil s odkazem na požadavek odborů, pokud možno, přidat všem takzvaným zaměstnancům státu.

Ministři žijí mimo realitu, tvrdí Středula

„Dohoda není,“ charakterizoval výsledky současných jednání s vládou o navýšení platů ve veřejném sektoru Josef Středula.

„Je tady nějaký dílčí pozitivní směr, ale pro nás je důležitá celková dohoda,“ podotkl.

První kategorie zaměstnanců by dle něj mohla dostat přidáno již od 1. srpna. Což je podle něj „stihnutelné, více než realistické datum.“

Příslib ohledně bezpečnostních sborů odborový předák vítá. Myslí si ale, že od 1. ledna by měli dostat přidáno všichni zaměstnanci.

„Inflace vyřazuje lidi z normálního života, stejně tak firmy. Situace je velmi vážná. Vláda Petra Fialy za minimální mzdu nežije. Nové návrhy svědčí o tom, že ministři žijí mimo realitu,“ napsal po jednání Středula na Twitteru.

Vláda Petra Fialy si zahrává se sociálním smírem, tvrdí odboráři

Jurečka ale uvedl, že už na jednání 19. července by měla vzniknout dohoda nejen pro letošní rok, ale i pro rok 2023.

„Abychom měli jasno a věděli, s čím můžeme počítat v oblasti učitelů, zdravotnictví nebo sociálních služeb od 1. ledna,“ dodal ministr.

Dále zdůraznil, že vláda myslí na exponované zaměstnance pod státní službou, například na úřadech práce.

„Děláme konkrétní kroky. Navýšili jsme objem finančních prostředků na mimořádné odměny,“ připomněl.

To však jako pádný argument striktně odmítl Josef Středula: „Touto formou je to pro nás neakceptovatelné. Naše zkušenost říká, že odměny se následně rozdělují podle obličeje. Nebo známosti, blízkosti nebo politické příslušnosti – to doufám, že nikdy nenastane.“

„Pro nás je důležité, aby to bylo do tarifu. Odměny nemohou být kompenzací tarifního navýšení,“ doplnil.

Odboráři chtějí státním zaměstnancům přidat až 15 %

Odboráři požadují po vládě navýšení platů ve veřejném sektoru již od července. Žádají navýšení o 15 procent lidem se zmrazeným výdělkem a o 7,6 procenta ostatním. Devět odborových svazů veřejné sféry na podporu požadavků vstoupilo do stávkové pohotovosti, další čtyři je podporují.

Jurečka však znovu zopakoval, že platy ve veřejné sféře a další sociální a daňové podpory nelze valorizovat o inflaci. Pokud by to tak bylo, vláda by inflační spirálu nadále roztáčela.

„Zní to nepopulárně, ale musíme udělat kroky, které budou inflační tempo brzdit,“ prohlásil.

Zvýšení platů je dle něj nutné vnímat i v kontextu dalších opatření, jako jsou úsporný tarif, chystaný růst existenčního a životního minima a podobně. Ministr také opětovně kritizoval stávkovou pohotovost odborů. Ta mu nepřijde korektní ve chvíli, kdy druhá strana má vůli jednat a najít shodu.

Upozornil, že vláda dnes [29.6.] projedná zvýšení životního a existenčního minima. To by se mohlo od července zvýšit z 4 250 na 4 620 korun, tedy téměř o devět procent. Stejně by se upravily minimální částky pro dospělé a děti v domácnosti, jež jsou nižší. Existenční minimum by se mohlo zvednout z 2 740 na 2 980 korun. Naposledy nejnižší částky pro život navýšila vláda od dubna, a to o deset procent. Minimum slouží pro stanovení nároku na dávky stejně jako pro výpočet některých podpor.

Z veřejných peněz žije v Česku až milion lidí

Podle informačního systému o průměrném výdělku zaměstnával loni veřejný sektor 656 500 lidí. Spolu s dalšími pracovníky, jako jsou například zaměstnanci krajů, měst a obcí, nebo lidé ve zdravotnictví, je to necelý milion lidí. Přesný počet všech takzvaně státních zaměstnanců před nedávnem uvedla Národní rozpočtová rada [NRR].

Dál žijeme na dluh, říká Jan Pavel z Národní rozpočtové rady

Policistům, hasičům či pracovníkům sociálních služeb se letos od ledna zvedl základ výdělku neboli tarif o 700 korun. Učitelé si polepšili o dvě procenta, zdravotníci o šest procent. Úředníkům stejně jako pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím se pro letošek výdělek zmrazil. Výdělek nepedagogických pracovníků ve školství, jako jsou například školníci, uklízečky nebo vedoucí školních jídelen, činil loni v průměru 26 261 korun hrubého měsíčně. Průměrná mzda v Česku činila podle údajů Českého statistického úřadu 37 839 korun měsíčně a průměrný plat učitelů 47 590 korun. Meziroční inflace v Česku v květnu dosáhla 16 procent.

Pokles reálné průměrné mzdy v Česku přidává na rychlosti

Odboroví předáci veřejných služeb a správy s členy vlády jednali o přidání již dvakrát. Naposledy to bylo před třemi týdny. Stěžovali si, že nedostali od ministrů žádné jasné návrhy. Požadovali jednání s lídry koaličních stran. Do stávkové pohotovosti vstoupily úřednické odbory a svazy školství a zdravotnictví. Premiér a šéf vládní ODS Petr Fiala [ODS] dříve řekl, že plošná opatření by mohla inflační spirálu dále roztáčet. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] opakovaně uvedl, že jakýkoli růst platů je nyní na dluh. V neděli řekl, že kabinet počítá s navýšením platů od ledna, přidání o inflaci realistické ale není.

–ČTK/DNA–

6 KOMENTÁŘE

  1. Do jaké kateforie patří občanský zaměstnanec PČR ?
    Jsem u PČRA 15 let a hruby plat mám 23000,- tohle je smutné!!! Mam 3 děti manzelovo plat a 1/3 meho padne na poplatky tak nam toho opravdu moc na hezky měsiční fungovaní nezbude ! Jak se řika z ruky do huby ! A v praci se opravdu neflákáme ! Vaše průměrná mzda je k smíchu ! Uvědomte si komu cpete a kdo chodí cely měsic do prace , nemůže byt s ditětem doma když je nemocné jinak by šli na pastvu! A má tak ostudny plat a přitom dělá pro stat. Hlavně ty co nedělají pro nikoho a stat jen cucají ti mají že to mohou vydlema přehazovat !

  2. Fiala má divné moresy,jako pan procesor.
    Jaká mohla být jeho úroveň, když podle toho co provádí nezdržoval a dopraval jenom určité skupině lidí.
    To je hodně panovacna a hnusná povaha.
    Takový člověk nejen by neměl učit studenty,ale také nebýt politikem.
    Jeho neschopnost a závist je opravdu veliká.Osobně ho znám a má ještě horší vlastnosti.
    Za působení tohoto člověka to může položit stát.
    Je to likvidátor.

  3. Fialova vláda do dnešního dne pro lidi nic neudělala pan Fiala a ostatní členové vlády si žijí v přepychu vzhledem ke svému výdělku a slovo lidskost a spravedlivé dělení peněz mezi občany ČR mu absolutně nic neříká. Dnes již řada normálních lidi se potýká s finančními problémy pan Fiala nemá ani přehled o hrubém.prijmu civilních zaměstnanců PČR, navenek mluví o příjmech které ani tito lidé nemají ,za tuto vládu se již spousta slušných lidi stydí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here