Ceny rekreačních objektů po dvou letech růstu začaly klesat

347
rekreacnich_objektu
Doby, kdy lidé žádali stovky tisíc i miliony korun za ruiny uprostřed lesů, jsou dnes minulostí. / Foto: Redakce FinTag.cz

Ceny rekreačních objektů klesly o pět až osm procent. Důvod je slabší poptávka než v předchozích dvou letech a dražší financování nákupu chat a chalup na hypoteční úvěr. Vyplývá to z dat realitního portálu Videobydlení.

Doby, kdy lidé nakupovali za přemrštěné ceny chaty a chalupy, jsou pryč. V minulých dvou letech vyhnaly jejich ceny proticovidová opatření a snaha ochránit úspory před inflací. Za vysoké ceny se tak prodávaly i „nezasíťované chatrče uprostřed lesů “.

„Podle našich aktuálních dat teď v kurzu rekreační objekty ke koupi moc nejsou,“ říká hlavní ekonom portálu Videobydleni Jakub Veverka a dodává: „Po cca dvou letech tak skončil boom, který zapříčinily časté lockdowny, karantény a zavřená školská zařízení. Letošní léto mnozí chtějí trávit mimo Českou republiku.“

Důvod je dle něj rozvolnění proticovidových opatření, touha po normální dovolené, ale i drahý stavební materiál na výstavbu či úpravy těchto objektu. Zatímco ještě v přechozích letech lidé stáli fronty na chaty a chalupy i bez vodovodu, kanalizace a v méně atraktivních lokalitách, dnes se trend pomalu otáčí. Vysoké ceny si drží kvalitní rekreační nemovitosti.

Zájem o chaty a chalupy klesl o 23 procent

Podle dat realitního portálu zájem o rekreační objekty klesl oproti loňskému roku o 23 procent. Dalším jevem jsou rozestavěné a nedokončené stavby takových objektů kvůli rychle zdražujícímu stavebnímu materiálu a drahé práci.

Lidé raději nechají rozestavěné své chaty, než aby přiškrtili rodinný rozpočet někde jinde. Stavba chaty je zbytná záležitost, bez které se člověk obejde. Když se výstavba rekreačního objektu protáhne třeba i o dva roky, nikomu to extrémně vadit nebude a náklady budou třeba nižší,“ vysvětluje postoje lidí Jakub Veverka.

Pandemie covidu akcelerovala realitní trh i způsoby prodeje

Navíc po dvou letech lockdownů a omezení dle jeho slov chtějí lidé konečně k moři. A to i ti, kteří s v době pandemie báli vycestovat. Léto na chatě tedy střídá dovolená u moře.

V současné době máme v nabídce přes 800 chat a chalup k prodeji. Je to více než 28% nárůst oproti minulému roku,“ upřesňuje Veverka.

Upozorňuje na skutečnost, že lidé se zájmem o rekreační objekty hledají příležitosti ke koupi i v zahraničí. Tam bývají ceny mnohdy příznivější než v Česku. Nejčastěji jde o Chorvatsko a Španělsko. Tamější nemovitosti vyjdou zhruba na tolik, co stojí průměrný byt 2+1 v Praze. A navíc generují zisky z pronájmu.

Trh rekreačních objektů srazily i dražší hypotéky

Další důvod pro pokles zájmu o rekreační objekty v Česku je jejich dražší financování na hypotéku. Banky nabízejí hypoteční úvěry aktuálně za 6% až sedmiprocentní úrok. Což je dvojnásobek toho, za kolik hypotéky nabízely loni a předloni. Přičemž i ony tehdy viděly zvýšený zájem o financování nákupu chat a chalup.

„Když teď čtu v médiích, jak si všichni kupují ty chatičky a nemovitosti na víkend, myslím si, že i to je nebezpečné. My jsme prostě ulítli v tom, že teď, když necestujeme a bojíme se inflace, si vezmeme další hypotéku a koupíme si barák na Vysočině nebo v Jizerkách, ale dle mého názoru to mnoho domácností neutáhne,“ komentoval situaci ještě koncem loňska ředitel skupiny APS, která se specializuje na odkup rizikových pohledávek od bank, Martin Machoň v podcastu FinTag.cz.

Mnoho podniků ještě zkrachuje, říká Martin Machoň z APS

„Bojím se, že hodně těch druhých, třetích hypoték na ty ´weekend-housy´ dopadne velice špatně,“ dodal.

Jeho slova došla naplnění. Vzhledem k inflaci a zhoršující se ekonomické situaci domácností i firem, nyní jde do prodeje i mnoho z těch rekreačních objektů, které si domácnosti pořídily na hypotéku v minulých dvou letech.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here