Slovensko má plynu dost. Riziko ale je, že se o něj podělí

5055
Slovensko
Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík [druhý zleva] na jednání Rady EU. Právě solidarita mezi zeměmi EU může změnit aktuálně dostatečné slovenské zásoby zemního plynu v zásoby nedostatečné. / Foto: Ministerstvo hospodárstva SR

Slovensko v zásobnících skladuje dostatek zemního plynu na celou příští topnou sezonu. Dnes to uvedl tamní ministr hospodářství Richard Sulík [Sloboda a Solidarita]. Dle jeho slov země spravuje druhé největší zásoby plynu v Evropě.

Státní plynárny SPP začaly již dříve nakupovat také norský plyn a zkapalněný zemní plyn. To kvůli snížení závislosti země na dodávkách suroviny z Ruska. Podle ministra Sulíka by Slovensko nyní zvládlo i případné zastavení dodávek zemního plynu z Ruska.

„Mohu oznámit, že Slovensko má plynu dostatek na celou příští topnou sezónu, tedy až do konce března 2023. Tento plyn se nachází v slovenském vlastnictví a je fyzicky na Slovensku v zásobnících,” potvrdil ministr Sulík.

Cena plynu znovu roste. Může za to i stávka norských těžařů

Dále upřesnil, že za stávající situace nedojde k žádným omezením pro odběratele. Dle jeho slov má Slovensko v zásobnících uskladněno množství plynu, které odpovídá 49 procentům roční spotřeby země.

„Plynu na Slovensku bude dostatek, Slovensko má druhé nejvyšší zásoby plynu v Evropě,” dodal slovenský ministr.

Oproti tomu Česko v zásobnících prozatím skladuje asi 2,2 miliardy metrů krychlových plynu. To odpovídá 66 procentům kapacity. Tato zásoba plynu by během topné sezony vydržela pravděpodobně do ledna. Přičemž není jasné, jak by se v případě výpadku plynu obstaraly potřeby firemního sektoru.

Rizikem je solidarita se zeměmi bez plynu

Podle generálního ředitele SPP Richarda Prokypčáka by se riziko zásobování odběratelů plynem na Slovensku zvýšilo v případě selhání alternativních tras dovozu suroviny.

„Jediné riziko je riziko solidarity. My stále počítáme s dodávkami z jihu i severu,” řekl šéf SPP, které jsou největším dodavatelem plynu na Slovensku.

Riziko solidarity spočívá ve výpomoci těm zemím, které zůstanou bez plynu. Například včera [11.7.] podepsal český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN] a německý ministr pro hospodářství a ochranu klimatu Robert Habeck dohodu o energetické bezpečnosti. V případě výpadku dodávek plynu si Česko a Německo navzájem pomohou. Obdobné dohody by dle Habecka měly podepisovat i další státy Evropské unie.

S energetickým zákonem poslanci schválili i změny v ERÚ

Prokypčák dodal, že od října bude Slovensko plyn nově odebírat také z Itálie. V minulosti ho Slovensko nakupovalo převážně z Ruska, kdy do země proudil hlavně plynovodem přes Ukrajinu. Nyní SPP hlásí krácení dodávek ruského plynu o 70 procent. Již v červnu ruská plynárenská společnost Gazprom oznámila snížení dodávek plynu na Slovensko o polovinu oproti původnímu plánu.

Tento týden začala navíc pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1. Potrubí vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do EU. Německo se nyní obává, že by Rusko z politických důvodů nemuselo dodávky obnovit.

Slovensko uleví domácnostem

Slovenské ministerstvo hospodářství spolu s SPP připravují opatření, jež by mělo zabránit neúměrnému zdražení plynu pro domácnosti. Dle něj jim v příštím roce ceny zemního plynu stoupnou méně než v případě plného promítnutí tržních cen plynu.

Při nedostatku plynu pojedou uhelné elektrárny

Domácnosti budou moci dle dřívějšího oznámení Sulíka uzavřít s SPP čtyřletý kontrakt. Ten jim sice zaručí zdražení plynu v součtu o 76 procent, ale rozloženě v průběhu čtyř let. Z toho zhruba o třetinu porostou ceny v roce 2023. Regulované ceny plynu pro domácnosti se na Slovensku mění zpravidla jednou ročně. Rozhoduje o nich energetický regulační úřad.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here