Důvěra lidí v ekonomiku je nejnižší od roku 2003

106
ekonomiku
Foto: Redakce FinTag.cz

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku v červenci poklesla na nejnižší hodnotu od počátku měření tohoto indikátoru Českým statistickým úřadem [ČSÚ]. Důvěra v ekonomiku spadla i v průmyslu. Jedinou výjimkou jsou služby a stavebnictví.

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se v červenci meziměsíčně snížila a klesá tak pátý měsíc v řadě. Stále vysoký počet respondentů se obává dalšího růstu cen. Indikátor důvěry spotřebitelů tak v červenci poklesl o 1,1 bodu na 73,6. To je nejnižší hodnota od ledna 2003, kdy ČSÚ začal s měřením důvěry spotřebitelů.

„Spotřebitelé se domnívají, že jejich současná finanční situace, stejně jako celková hospodářská situace v České republice se zhoršuje, a že tento negativní trend bude pokračovat i v příštích měsících,“ říká Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Meziměsíčně se zvýšil i počet respondentů, kteří hodnotí svou současnou finanční situaci hůře ve srovnání s obdobím předchozích dvanácti měsíců. Rekordní počet českých domácností se nyní domnívá, že se v období nadcházejících dvanácti měsíců zhorší jejich finanční situace. A znovu stoupl počet spotřebitelů, kteří odhadují, že v období příštích dvanácti měsíců nebude vhodná doba k pořizování velkých nákupů. Je tu alespoň jedna dobrá zpráva a sice, že domácnosti plánují více spořit.

Důvěra v ekonomiku klesá i u podnikatelů

Důvěra v ekonomiku klesla v červenci i mezi podnikateli v průmyslu. Nižší je podíl podnikatelů očekávajících pro období příštích tří měsíců růst tempa výrobní činnosti. Hlavní bariérou růstu produkce v průmyslových podnicích je nedostatek materiálu, to uvedlo přibližně 39 procent respondentů. Dalších zhruba 19 procent limituje absence zaměstnanců a 15 procent respondentů bojuje s nízkou poptávkou. Potíž je i výrobní inflace.

Důvěra v ekonomiku je stejně důležitá jako ekonomika sama

Oproti tomu důvěra podnikatelů v odvětví stavebnictví se meziměsíčně zvýšila [+1,2 bodu]. Podnikatelé ve stavebnictví očekávají v příštích třech měsících růst počtu zaměstnanců. Počet respondentů očekávajících další růst cen stavebních prací zůstává stále vysoký. Hlavními bariérami růstu produkce jsou nedostatek zaměstnanců [32 % respondentů] a nedostatek materiálu a zařízení [27 % respondentů].

Důvěra v odvětví obchodu se meziměsíčně i meziročně snížila. Stav zásob zboží na skladech se meziměsíčně nezměnil. Očekávání dalšího růstu cen se meziměsíčně snížila. Jejich úroveň je ale stále vysoko nad dlouhodobým průměrem.

Ve vybraných odvětvích služeb [vč. finančního sektoru] se důvěra podnikatelů meziměsíčně mírně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 0,9 bodu na hodnotu svého dlouhodobého průměru [100,0]. Avšak ve srovnání s červnem se snížil podíl podnikatelů pozitivně hodnotících svou současnou poptávku po službách. Přesto aktuální celkovou ekonomickou situaci hodnotí podnikatelé ve službách lépe než v předchozím měsíci.

Kolik činí souhrnný indikátor důvěry

Souhrnný indikátor důvěry [indikátor ekonomického sentimentu] vyjádřený bazickým indexem se v červenci meziměsíčně snížil o 2,6 bodu na hodnotu 95,7. To při současném poklesu důvěry spotřebitelů i podnikatelů. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 2,9 bodu na hodnotu 100,2. Indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 1,1 bodu na hodnotu 73,6.

„Na červencovém průzkumu důvěry v české ekonomice lze asi jen těžko hledat něco pozitivního. Snad jen mírný pokles inflačních očekávání, avšak jinak vyznívají výsledky poměrně nepříznivě,“ okomentoval aktuální výsledky hlavní ekonom Creditas Petr Dufek.

HDP v 1. kvartále rostl. Spotřeba domácností už ale padala

Podle analytiků vyznívají výsledky průzkumu ve směru útlumu české ekonomiky, zejména pokud jde o spotřebu domácností. Ta dle nich letos kvůli probíhajícímu propadu kupní síly obyvatel výrazně poklesne, i když dosavadní zpožděná čísla, jak uvedl Petr Dufek, tomu zatím příliš nenapovídala.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here