Moody’s: Vypadne-li ruský plyn, ČR hrozí hluboká recese

1656
Moody's
Foto: Dreamstime.com

Obavy ekonomů ze snižování úvěrového ratingu pro ČR se naplňují. Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service snížila výhled Česka ze stabilního na negativní. Jako hlavní důvod uvedla možné přerušení dodávek ruského plynu.

„To by mohlo vést k přidělování plynu, uvrhnout ekonomiku země do hluboké recese s negativními důsledky pro trend růstu a zhoršit rozpočtové ukazatele,“ uvedla ratingová agentura ve své tiskové zprávě, v níž za druhé hlavní riziko uvedla rychle rostoucí inflaci.

Snížení ratingu pro ČR zvýší i náklady na obsluhu českého státního dluhu. Od ratingu se totiž odvíjí cena a výnos státních dluhopisů.

Deset miliard dluhu Česko ročně vyjde na 500 až 600 milionů

Na druhou stranu dobrá zpráva je, že agentura Moody’s potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni Aa3. Ale už i zrevidovala svou prognózu růstu českého hrubého domácího produktu [HDP] na 2,3 procenta pro letošek a na jedno procento pro rok 2023. Předchozí prognóza z 9. února, tedy před počátkem ruské invaze na Ukrajinu, počítala s růstem 3,5 procenta pro rok 2022 a 3,2 procenta pro rok 2023.

Moody’s: Dodávky ruského plynu jsou riziko číslo jedna

Agentura ve své zprávě poukázala na vysokou závislost České republiky na dodávkách plynu z Ruska. A to v situaci, kdy za ně nemá náhradu v blízkém časovém horizontu.

„Dlouhodobé a závažné přerušení dodávek plynu z Ruska by mělo podstatný negativní dopad na trend růstu a rozpočtové ukazatele České republiky,” uvedla agentura.

Výrobní inflace zpomaluje. Rizikem zůstává ruský plyn

Připomněla, že Rusko v posledních týdnech podstatně snížilo dodávky plynu do Evropské unie. Několik unijních zemí již začátkem července potvrdilo buď úplné zastavení, nebo výrazné omezení dodávek ruského plynu.

Jeho nedostatkem jsou přitom ohroženy hlavně české firmy. Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák pro FinTag.cz uvedl, že i solidarita v případě nedostatku plynu mezi zeměmi EU, má své náklady.

„Pokud nám Němci například poskytnou plyn ze svých zásob, když dojde na uzavření dodávek, zaplatíme jim za to kompenzace,“ řekl s tím, že nikdo nikoho v Evropě „zadarmo“ podporovat nebude.

Slovensko má plynu dost. Riziko ale je, že se o něj podělí

Podle něj problém není v nedostatku plynu mimo Rusko, ale v tom, jak ho k nám dostat. Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s českou vládou na rizika mimo jiné reagují proklamacemi o rychlém plnění zásobníků. K 2. srpnu měly být naplněné ze 79 procent kapacity. Což představuje 38 procent roční spotřeby. Zásobníky plynu v celé EU byly ke stejnému datu naplněné ze 71 procent, což představuje 19 procent spotřeby.

„V přídělovém plánu by podle ní patrně dostaly přednost domácnosti a kritická infrastruktura. Průmyslový sektor by se tak ocitl ve zranitelné pozici,“ uvedla agentura.

Může za to Babiš, tvrdí vláda Petra Fialy

Reakce ministra financí na nižší rating pro Českou republiku překvapila: „Další účet, který platíme za osm let vládnutí bývalého premiéra Andreje Babiše. Agentura Moody’s potvrdila vysoký rating ČR, ale zhoršila výhled z důvodu silné energetické závislosti ČR na Rusku,” napsal na Twitter ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Svého šéfa se obratem zastala někdejší ministryně financí Alena Schillerová [ANO].

„Zhoršený výhled agentury Moody’s prezentuje to, co si myslíme všichni. Pětikoalice nezvládá současnou krizi. Hlavními důvody zhoršení jsou značné inflační tlaky v ekonomice a hrozba závažné plynové krize v Česku,” napsala na Twitter.

Státní dluh ve II. čtvrtletí stoupl na 2,7 bilionu korun  

I přes přestřelky tuzemských politiků zpráva o zhoršeném ratingu pro ČR je špatná zpráva. Zvýší jí totiž náklady na obsluhu státního dluhu. A to v situaci, kdy ještě nedošlo k nejčernějšímu scénáři. Tedy k reálně hrozící situaci, kdy se český, ale i evropský průmysl ocitne bez dostatečného objemu plynu. A je více než jisté, že rating Česku sníží i ostatní agentury. A za dluhy minulé i současné vlády Češi zaplatí ještě více.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here