Hypoúroky zřejmě našly svůj strop. Je to 7 % a poplatky

720
hypouroky
Foto: Pixabay.com

Banky a stavební spořitelny teď nabízejí hypotéky za 6% až 7% úrok. Vzhledem k tomu, že Česká národní banka [ČNB] nyní “automaticky” nezvýšila základní úrokovou sazbu, lze se domnívat, že hypoúroky našly svůj strop.

Ten podle zástupců České bankovní asociace [ČBA] ale platí jen za předpokladu, že nedojde k další eskalaci energetické krize ze strany Ruska a růstu inflace v Česku. Pak by totiž ČNB opět zvýšila sazby a hypotéky by dále zdražovaly. Hypotéky za hypoúroky šest až sedm procent v závislosti na parametrech úvěru spolu s vysokými cenami nemovitostí avšak již nejsou pro většinu českých domácností reálně ufinancovatelné. To potvrdil další masivní pokles na hypotečním trhu v červenci.

Hypotéky [i nemovitosti] jsou v Česku drahé

Objem v červenci poskytnutých hypoték podle Hypomonitoru ČBA meziměsíčně klesl více než o třetinu, meziročně bezmála o tři čtvrtiny. I když červencová čísla bývají slabší, letošní meziměsíční pokles je oproti běžnému vývoji nadstandardní a více než dvojnásobný.

Objem i počet poskytnutých hypoték v červenci citelně meziměsíčně propadl a byl nejslabší v historii časové řady od ledna 2020. Využijeme-li pro delší srovnání v čase i oficiální statistiku ČNB, červencový objem poskytnutých hypoték je nejslabší od začátku roku 2016,“ komentuje výsledky hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

V ČR se staví více bytů. Jejich ceny ale i tak rychle rostou

Podle něj jde o důsledek kombinace vysokých hypotečních sazeb, přísnějších úvěrových pravidel ze strany ČNB, růstu obavy z vývoje ekonomiky a vysokých cen nemovitostí. Podle hlavního ekonom Moneta Money Bank Petra Gapka jsou hypotéky “prostě” drahé.

Můžeme čekat, že podobná situace přetrvá po celý zbytek letošního roku a hypoteční trh ožije v momentě, kdy se tržní úrokové sazby pohnou výrazněji směrem dolů,“ říká ekonom.

Hypoúroky se blíží k sedmi procentům

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v červenci vzrostla na 5,4 procenta z pěti procent. Jde však o úroky, které si zájemci o hypotéky sjednali v dřívější době. To znamená před několika měsíci. I přesto stojí za povšimnutí, že meziměsíční růst sazeb byl v červenci druhý nejsilnější od začátku loňského roku. Průměrná hypoteční sazba se tak dostala na nejvyšší úroveň od roku 2010.

Aktuální úrokové sazby se nyní pohybují kolem šesti až sedmi procent s ohledem na konkrétní parametry úvěru. Vzhledem k tomu, že ČNB na svém posledním zasedání nezvýšila úrokové sazby, dá se očekávat, že se ustálí i růst úroků u hypoték.

ČNB očekává pokles kurzu koruny na 26 Kč za euro

To ve své zprávě naznačuje i Česká bankovní asociace: „V posledním období však jejich dosavadní růst do velké míry ustal, což souvisí s vývojem tržních úrokových sazeb. […] Současný tržní vývoj předznamenává, že nabídkové hypoteční sazby se v současnosti nachází poblíž svého vrcholu.“

Moody’s: Vypadne-li ruský plyn, ČR hrozí hluboká recese

Avšak to jen v případě, jak uvádí analytik České spořitelny Michal Skořepa, že nedojde k další eskalaci problémů s dodávkami plynu nebo potravinářských komodit.

„V dalších měsících je u nabídkových hypotečních sazeb pravděpodobný spíše pokles, byť jen mírný,“ upřesňuje za výše uvedeného předpokladu.

Průměrná výše hypotéky klesá

Průměrná výše hypotéky v posledních měsících mírně klesá a v červenci se pohybovala nepatrně nad hodnotou 3 miliony korun. Loni v listopadu přitom průměrná výše hypotéky činila 3,46 milionu korun. Podle ČBA kvůli vysokým úrokovým sazbám zájemci snižují své požadavky na pořizující si nemovitost.

Stejný trend je patrný i u měsíčních splátek. Mnohé z domácností, které letos refixují hypotéky, raději volí delší dobu splatnosti než vyšší měsíční splátku. Refixování se letos týká zhruba 50 tisíců domácností, kteří si hypotéku většinou sjednávaly před pěti let za tehdejší 2% úrok.

„Pokud uvažujeme průměrnou hypotéku ve výši tří milionů korun, tak splátka stoupne o čtyři až sedm tisíc korun. Záleží na délce splatnosti a původní úrokové sazbě,” uvedl v rozhovoru pro FinTag.cz obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl.

Úroky u hypoték výrazněji dolů nepůjdou ani v příštím roce

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod totiž znamená pro průměrnou hypotéku zvýšení měsíční splátky o 1,5 až 2 tisíce korun. Ve srovnání s 2% úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená 6% hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky o 6 až 7 tisíc korun.

Hypotéky v červenci podrobně

Počet nově poskytnutých hypoték klesl v červenci o třetinu na 3 266. Průměrný počet v první polovině letošního roku byl dvojnásobný, loni pak dosahoval 9,5 tisíce. Meziroční propad i v případě skutečně nových hypoték v červenci zesílil, a to na 69 procent v případě objemu a 66 procent v případě počtu hypoték.

Měsíční splátka průměrné hypotéky v závislosti na délce splatnosti a úrokové sazbě
Průměrná velikost nové hypotéky

3 005 549 Kč

Průměrná úroková sazba 2,0 % 3,0 % 5,4 % 6,0 % 7,0 %

Měsíční splátka v Kč

Splatnost hypotéky v letech 15 19 341 20 756 24 435 25 363 27 015
20 15 205 16 669 20 544 21 533 23 302
25 12 739 14 253 18 318 19 365 21 243
30 11 109 12 672 16 920 18 020 19 996

[Foto: ČBA]

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték [bez refinancování] v červenci klesl o 5,9 miliardy korun [z červnových 15,7 mld. Kč na 9,8 mld. Kč]. Objem refinancovaných úvěrů [interně či z jiné instituce] činil v červenci 2,05 miliardy korun. / Za první polovinu letošního roku byl objem i počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o 40 procent.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here