V ČR se staví více bytů. Jejich ceny ale i tak rychle rostou

534
ceny_bytu
Ilustrační foto: Pixabay.com

V Česku se staví stále více nových bytů. Ceny nových i těch stávajících bytů zatím zůstávají vůči aktuálnímu vývoji netečné. A co hůř – ceny bytů v Česku v prvním letošním čtvrtletí dle Eurostatu vzrostly vůbec nejvíc z celé EU.

Stavební produkce dle aktuálních dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] v květnu zlomila sérii dvou po sobě jdoucích meziměsíčních poklesů. Meziměsíčně vzrostla o 0,4 procenta a meziročně o 3,3 procenta. Produkce inženýrského stavitelství meziročně přidala 2,8 procenta, pozemní stavitelství 3,3 procenta. Vzhledem k nízké srovnávací základně však nejde o žádný zázrak. Dobrá zpráva je, že se v Česku staví více nových bytů. Přičemž více bytů, než se stavělo v minulých letech, se u nás staví již od loňského října.

V květnu nadále došlo k výraznému nárůstu vydaných stavebních povolení [meziměsíčně +11,9 %]. A jejich orientační hodnota v porovnání se stejným obdobím minulého roku vzrostla o více než 33 procent. Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 24,1 procenta,“ komentuje květnová data ČSÚ analytik Komerční banky Kevin Tran Nguyen.

Investoři mění hotely ve městech na byty. Mají fantastické zisky

Hlavní analytik skupiny Creditas Petr Dufek pak hovoří přímo o pokračování boomu bytové výstavby. Odvolává se na to, že počet nově zahájených bytů vyskočil v květnu téměř o čtvrtinu, na více než pět tisíc bytů.

„Pokud se podíváme na roční čísla o bytové výstavbě, staví se rekordní počet nových bytů – více než 48 tisíc. Je to nejvyšší číslo od roku 2006, od kdy jsou k dispozici podrobná měsíční čísla,“ dodává.

Podle něj tak nouze o nové byty letos na trhu s největší pravděpodobností nebude. Avšak kvůli vysokým úrokovým sazbám hypoték a rostoucím životním nákladům se vlastní bydlení přesto dle jeho názoru stane pro mnohé ještě méně dostupným.

„Na druhou stranu je to příležitost pro investory zaměřit se více na segment nájemního bydlení, který v ČR stále není až tak rozvinutý,“ upřesňuje.

Jedna vlaštovka léto nedělá. Platí to i pro výstavbu bytů

I přes pozitivní květnová čísla ze stavebního sektoru, aktuální situace ve stavebnictví podle šéfa developerské společnosti Ekospol Evžena Korce není ideální. České stavebnictví se dle něj ani v květnu nevzpamatovalo z covidového propadu. Přesto připouští, že 24,1% růst nově zahájených bytů je dobrá zpráva.

„Firmy začaly stavět 5 309 nových bytů. Tento růst táhne hlavně výstavba bytových domů, která se stále více rozjíždí i v jednotlivých regionech,“ uvádí.

Stavební firmy loni utržily 536 mld. Kč. Za byty 110 mld. Kč

Zároveň upozorňuje, že dle jeho názoru Praha z tohoto neobvyklého květnového stavebního boomu překvapivě neprofituje. Statistici v hlavním městě evidují jen 282 nově zahájených bytů. Což dle Korce v podstatě může být i jeden středně velký rezidenční projekt. A to je dle něj na metropoli opravdu málo.

Naopak nejvíce nových bytů se v květnu začalo stavět v Moravskoslezském kraji. Bylo jich 731. Z toho 519 bytů připadá na bytové domy. V počtu nově zahájených bytů následuje:
  • Jihomoravský kraj se 707 zahájenými byty [444 připadá na bytové domy].
  • Středočeský kraj s 597 zahájenými byty [96 v bytových domech].
  • Plzeňský kraj s 340 zahájenými byty [z toho 215 v bytových domech].

„Tyto statistiky jsou zajímavé, protože výstavba bytových domů byla až dosud doménou hlavního města. V ostatních krajích se vždy stavělo více rodinných domů. Naopak v Praze dominovala výstavba bytových domů,“ říká Korec. A nabízí hned několik vysvětlení.

  • Už i na regiony natvrdo dopadly extrémně vysoké stavební náklady a zdražující stavební materiál. To znamená, že ani výrazně levnější pozemky v regionech toto zdražení nevykompenzují. Výstavba bytů je totiž v přepočtu na metr čtvereční bytové plochy levnější než výstavba rodinného domu.
  • Případně donutila současná rekordně vysoká inflace, horší dostupnost hypoték a nejistá ekonomická budoucnost i lidi žijící v regionech sáhnout po levnějším řešení vlastního bydlení. To je, že namísto rodinného domu zvolí byt.

Další možné vysvětlení může být dle něj v tom, že se zhoršující dostupností vlastního bydlení i v regionech stále více působí velcí institucionální investoři. Jako jsou například penzijní a nemovitostní fondy.

  • A ti prosazují výstavbu nájemního bydlení. Koupě bytu či jiné rezidenční nemovitosti je totiž jednou z nejbezpečnějších investic. Což se prokazuje i během krizí. V dlouhodobém horizontu cena nemovitostí roste rychleji než inflace. Případný pronájem pak majiteli přinese další výnosy, které výhodnost této investice zvýší.

Větší výstavba na ceny prozatím netlačí

I když ceny rekreačních objektů po boomu v covidových letech začínají klesat, u bytů a rodinných domů tento trend zatím patrný není. Byť relevantní data máme jen za letošní první čtvrtletí. Podle aktuálních údajů Eurostatu v prvním čtvrtletí ceny bytů v Česku vzrostly ve srovnání s posledním kvartálem roku 2021 o pět procent.

„Útěchou tak snad může být jen to, že jde alespoň o symbolické zpomalení dosavadního cenového růstu,“ říká ekonom Petr Dufek.

V meziročním srovnání byty v Česku zdražily o téměř čtvrtinu. Tedy znovu nejvíce v celé Evropské unii. Více než 20% zdražením bytů se dle Dufka může spolu s Českem „pochlubit“ už jen Estonsko a Maďarsko.

„V celé EU pak ceny bytů meziročně vzrostly v úvodu roku o 10,5 procenta, v eurozóně o něco pomaleji, a sice o 9,8 procenta,“ říká.

Podle něj v Česku realitní trh donedávna podporovaly relativně dostupné hypotéky. Což je minulostí. Úroky u hypoték se aktuálně pohybují od šesti do sedmi procent v závislosti na parametrech úvěru.

Úroky u hypoték výrazněji dolů nepůjdou ani v příštím roce

Zájem o koupi bytu na dluh tak logicky poklesl. Nicméně do cen se trend ještě úplně nepropsal. Podle Dufka totiž stále platí, že část investorů považuje reality za jistou pojistku proti inflaci. Zároveň v posledním roce rychle rostou náklady na výstavbu, což se do cen rovněž odráží.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here