Vláda poskytne slevu na energie v řádu tisíců korun

610
na_energie
Foto: Pixabay.com

Vláda dnes [24.8.] schválila podrobnější návrh úsporného tarifu. Ten odlehčí domácnostem s vysokými náklady na energie. Průměrná výše státní podpory letos a v příštím roce dosáhne cca 15 000 korun na domácnost.

Letos ze zmíněné průměrné sumy dostanou české domácnosti zhruba 4 000 korun. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala [ODS] a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN].

„Největší podporu získají domácnosti s největší spotřebou, nižší s nižší spotřebou. […] To znamená, že takzvaně malá domácnost získá zhruba jedenáct tisíc korun plus, velká domácnost s vyšší spotřebou 18 tisíc korun plus,“ ilustroval pomoc na příkladu Síkela.

Německá vláda snížila DPH na plyn z 19 na 7 %

Úsporný tarif se týká pouze domácností. Skládá se z odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje a slevy prostřednictvím úsporného tarifu. Poplatek za obnovitelné zdroje činí 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny. Podle ministra Síkely se pomoc s energiemi přes úsporný tarif začne zohledňovat ve fakturách za říjen. Od října bude platit také odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje a potrvá po celý příští rok. Kalkulačku úspor podle ministra nejspíš zveřejní na svých stránkách Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR [MPO].

„Kdo má zájem si to spočítat, tak si to může spočítat na kalkulačce, nikdo si ale nemusí nic počítat. Ta sleva půjde automaticky v účtech za energie,“ upřesnil premiér Fiala.

Podle Síkely vláda letos příspěvek na energie vyplatí přes smlouvu na elektřinu. V příštím roce ho uvolní již na jednotlivé komodity, tedy přes elektřinu, plyn a také teplo.

Co dostanou na energie firmy…

Ministr Síkela se po jednání vlády vyjádřil k podpoře firem. Zdůraznil, že poplatek za obnovitelné zdroje u nás podnikatelé neplatí. Na přímou otázku, zda úsporný tarif nebo jeho obdobu využijí i firmy odpověděl, že nikoli.

„Úsporný tarif se týká klasických tarifů za energie za bydlení. To znamená, že úsporný tarif nerozlišuje, zda v nějakém objektu bydlí podnikatel nebo domácnost. Co se týká podnikatelského tarifu, tak toho se úsporný tarif moc nedotýká,“ vysvětlil ministr.

Začněte už konečně něco dělat, apelují firmy na vládu

Vyjasnil, že firmy mohou čerpat dotaci a neplatí poplatek za obnovitelné zdroje. Firmy podle něj mohou čerpat zvýhodněné úvěry z Národní rozvojové banky. A vyjádřil se i k tomu, zda vláda zvažuje využití Dočasného rámce EK, jak po ní žádají podnikatele a zaměstnavatelské svazy.

„Pokud se týká toho dočasného rámce, které aplikovaly pouze dvě země, Francie a Německo, ale rozšiřuje se to, tam hledáme cestu, aby ta pomoc byla úspěšná, ale udrželi jsme výdaje ze státního rozpočtu v rozumné míře,“ řekl.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara je situace z hlediska cen energií ve firmách kritická. V České televizi uvedl, že jde nejen o přežití firem, ale i udržení jejich konkurenceschopnosti oproti zahraničním firmám, jimž státy s cenami energií pomáhají například nižším zdaněním.

Česko dá do podpory 177 miliard korun

Premiér Fiala po dnešním jednání uvedl, že vláda uvolní na podporu občanů při současném zdražování v součtu 177 miliard korun.

„Na celkovou pomoc občanů vláda vyčlenila 177 miliard korun. Ve vztahu k pomoci občanům vůči HDP jsme na čtvrtém místě. Tak masivní a cílená je naše pomoc. […] Základní složkou je energeticky tarif,“ vyjasnil.

Zmínil i další podpory. Jako je příspěvek 5 000 korun na dítě, odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje pro firmy nebo valorizace starobních penzí.

„Ty letos vrostou v průměru o 2 500 Kč,“ uvedl s tím, že důležitý je i příspěvek na bydlení.

První várku příspěvků na dítě úřady rozešlou již v noci

„Dnes jsme také MPO uložili aktuální odhad výdajů za energie, aby MPSV mohlo zvýšit normativy u tohoto příspěvku. A je tu i další série pomoci,“ dodal Fiala.

Závěrem upřesnil, že vysoké ceny energií mají řešení jen na celoevropské úrovni. Jednat o něm chce s německým kancléřem Olafem Scholzem [SPD], který v pondělí zavítá do Prahy.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here