Hanák: Jednání ministrů EU pro energetiku zklamalo

7252
ministru
Jaroslav Hanák / Foto: SP ČR

Jednání ministrů EU pro energetiku, které svolal na pátek [9.9.] český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN], je pro české firmy zklamáním. Řekl to prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslav Hanák.

Prezident SP ČR znovu apeloval na vládu, aby nespoléhala pouze na celoevropská řešení, ale pracovala na opatřeních, která firmám pomohou s cenami energií i na národní úrovni. Mezi ně patří spuštění kurzarbeitu, zavedení takzvaného dočasného rámce Evropské komise, jenž umožní přímou podporu firem, a zastropování cen energií.

„Výsledek jednání v Radě EU je pro nás zatím zklamáním, protože nepřinesl výsledky, které by uklidnily situaci v průmyslu. […] Musíme urychleně přijmout opatření i na národní úrovni,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Začněte už konečně něco dělat, apelují firmy na vládu

Upozornil současně na rizika: „Pokud nebude přijato rychlé konkrétní řešení, které významně sníží ceny energie všem, včetně firem, dojde k omezení či zastavení provozu řady firem. To bude mít dopady do celé ekonomiky v rámci výrobních řetězců. Dojde k poškození firem v mnoha oborech, nedostatku některých výrobků a služeb, dalšímu zdražování pro občany, propouštění a růstu sociálního napětí.”

Ve stanovisku SP ČR, v němž jsou konkrétní požadavky zaměstnavatelů, vyjádřil i naději, že vážnost situace si uvědomuje již i vláda. Ta podle vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] mimořádně projedná nastavení pomoci domácnostem, veřejnému sektoru a firmám v pondělí [12.9.] navečer.

Co vzešlo z jednání ministrů pro EU

Evropští ministři pro energetiku jednali o aktuální situaci tento pátek. V obecné rovině se podle vyjádření tuzemského Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO] shodli, že hlavním opatřením je snižování poptávky po elektřině. Zároveň zaúkolovali Evropskou komisi [EK], aby přišla s právními řešeními, která zmírní aktuální energetickou krizi.

„Nemáme týdny, máme dny. Spolu s Evropskou komisí přijdeme s okamžitým, konkrétním řešením. A schválíme ho do konce září,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Síkela.

Křetínský i Tykač si půjčí od státu na zálohy na elektřinu

Zadání pro EK vycházející z pozic členských států zahrnuje využití nadměrně vysokých zisků výrobců elektřiny. A to k financování opatření ke snížení dopadů vysokých cen energií na občany a firmy. Dále pak k investicím do úspor, obnovitelných zdrojů energie a dalších bezemisních technologií.

Bez dalších odkladů by měl být prodloužen Dočasný krizový rámec EK umožňující veřejnou podporu firem zasažených důsledky ruské agrese proti Ukrajině. U něj je ale zapotřebí vyjednání na národní úrovni, v čemž Česko dlouhodobě zaostává.

Vláda slíbila firmám kompenzace i úvěry

Státy se podle MPO shodly na tom, že je potřeba, aby Komise přišla s návrhem navýšení likvidity na trhu s elektřinou a pojistkami proti manipulacím trhu. Zástupci členských států zdůraznili nutnost ve střednědobém horizontu revidovat fungování trhu s elektřinou tak, aby reflektoval nové tržní podmínky.

Křetínský i Tykač si půjčí od státu na zálohy na elektřinu

Komise by podle MPO měla přijít s návrhem na zastropování cen plynu, jehož nastavení na základě zadání členských států ale nesmí ohrozit dodávky plynu do Evropy. Část ministrů otevřela téma emisních povolenek, debata bude zřejmě směřovat k uvolnění povolenek z tržní rezervy.

„Česká republika je připravena svolat další mimořádné jednání Rady ministrů do konce září. Také ministři ostatních unijních zemí vyjádřili připravenost se znovu sejít k definitivnímu odsouhlasení společných opatření,“ uvedlo MPO.

Ceny plynu mírně klesly

Jedna z mála dobrých zpráv v poslední době je, že velkoobchodní cena plynu na burze v Rotterdamu, která je pro evropský trh určující, před jednáním ministrů EU [8.9.] klesla pod hranici 200 eur [cca 4 965 Kč] za MWh. Jakkoli následně hranici 200 eur překonala, pod 200 eur se cena plynu dostala vůbec poprvé od 9. srpna. Pokles evropského plynu se promítl i do poklesu ceny amerického zemního plynu.

Vývoj ceny amerického zemního plynu v tomto týdnu
[Zdroj: Xstation 5, XTB]

Z hlediska komoditních trhů ale vyvstávají další rizika, která poměrně dobře kopírují současnou situaci. Podaří-li se totiž vyřešit problémy s energiemi, nadále zůstává hrozba potravinové krize. Aktuálně například vzrostla cena rýže poté, kdy Indie zakázala vývoz zlomkové rýže a na další druhy uvalila dvacetiprocentní clo. Indie je největší vývozce rýže na světě. Analytici proto předpokládají, že kroky k omezení exportu povedou k růstu globálních cen této základní potraviny. A současně zvýší ceny ostatních komodit.

–DNA–

4 KOMENTÁŘE

  1. Upřímně, těším se až tahle vláda dostane od lidí pořádně přes hubu. Já jsem, po určitých zkušenostech s vládou ODS+TOP09, nečekal, že bych za jejich vlády zbohatnul. Dokonce jsem předpokládal, že zchudnu, proto jsem se už minulého podzimu snažil, se do určité míry pojistit, a připravit. Co jsem ale nečekal, je totální neschopnost kterou tahle vláda předvádí. Ještě na jaře minulého roku jsem kritizoval A. Babiše, ale bohužel musím konstatovat, že jeho nástupce, nejenže nepředvádí nic lepšího než co předvedl on, ale hazardují s osudem této země, a jejích obyvatel stejně jako to dělal on. Vláda Petra Fialy je hloupá, a slabá, stejně jako vláda Andreje Babiše.

    • Vláda může dostat přes hubu,ale že minulé vlády a to ČSSD všechno tady zničili a dotovali své zlodějny a neschopné “hanákovy” firmy,které za celou existenci nemají korunu zisku jen natahují ruku pro dotace,to je jisté.

  2. Burza je trh.Bohatší si koupí a chudší ne.Elektrická energie je toho příkladem.Německý kupec si nakoupí elektřinu dráž a chudší čech utře.Při prodeji domu to funguje stejně.Kdo dá víc,kupuje.Proto se mělo šetřit s tištěním dluhopisů,aby bylo,když bude potřeba.EU je prostě sjednocování chudých států a bohatých států.A chudý stát bude vždycky tahat za kratší konec.Na vyrovnání rozdílů také byly evropské dotace.že to různí “čápové”rozkradli a použili pro sebe a ne pro chudší spoluobčany a firmy pro dorovnání rozdílů je vina naší politiky.A tištění dluhopisů,které se pak také rozkradli na SUV a jiné pitomosti a nešetřilo se je také chyba politiky.Za vše si můžeme sami a naše politická reprezentace s dotacemi všeho a to i toho,co už mělo dávno zbankrotovat.Dotace na podnikání,ale jen na to,které je perspektivní a ne na kde co,které žádný zisk a perspektivu nemá.

  3. Jak bylo řečeno v diskusi v TV,tak jedině Praha je nadšená z cen energií a všeho okolo,ostatní občané naší republiky je nezajímají,každý ať si prý pomůže sám,takže aspoň víme co můžeme očekávat…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here