Neplatné bankovky jsou stále v oběhu. Působí potíže

11941
bankovky
Nahoře je platná bankovka s širším ochranným proužkem, dole neplatná bankovka s užším ochranným proužkem. / Foto: Redakce FinTag.cz

Bankovky z let 1995-1999, bankovky s úzkým ochranným proužkem, jsou stále v oběhu. A to přesto, že jejich platnost skončila 30.6.2022. Česká národní banka [ČNB] nyní informuje, jak mají potíže řešit obchodníci i jejich zákazníci.

Starší a neplatné vzory bankovek s úzkým stříbrným proužkem platí pro hodnoty: 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1 000 Kč a 2 000 Kč. I přesto, že nejsou již platné, mezi lidmi stále kolují.

„V obchodě mi odmítli vzít bankovku ve výši 200 korun. Prý má tenký ochranný proužek. Dost mě to překvapilo. O tom, že tyto bankovky neplatí, jsem vůbec nevěděl,“ říká Václav Mrázek ze Středočeského kraje.

„Abych ale stejnou bankovku uplatňoval dál, tedy s ní někde platil, jsem neměl chuť a ani odvahu. Nestál jsem o nepříjemnosti i někoho dál podvádět. Stavil jsem se v pobočce jedné z velkých bank a tam mi bankovku na pokladně vyměnili. Nechtěli ani žádné potvrzení nebo vyplňování papírů. Prostě si ji vzali a dali mi platnou,“ popisuje pan Mrázek.

Neplatné bankovky. Co [ne]mohou dělat obchodníci

Neplatné bankovky s úzkým proužkem stále řeší i obchodníci. Ty nyní ČNB informuje, jak mají postupovat, pokud jejich zákazníci třeba nemají jinou než neplatnou bankovku.

„Zákon nezakazuje, aby se na základě vlastního uvážení rozhodli, že neplatné bankovky akceptují. V daném případě ale musí zajistit, že tyto bankovky nebudou vráceny zpět do oběhu, například tím, že by je vrátili jinému zákazníkovi při placení,“ uvádí zástupci ČNB.

Pokud se to podle nich přesto stane, zákazník má právo na místě požádat obchodníka o výměnu neplatné bankovky za platnou. Obchodník totiž ze zákona vrací zákazníkům výlučně platné tuzemské bankovky a mince.

„Jestliže obchodník odmítne zákazníkovi vyměnit neplatnou bankovku, kterou mu vrátil při placení zboží či služeb ve své provozovně, může se zákazník obrátit na Českou národní banku, která podnět prošetří v rámci výkonu dohledu nad peněžním oběhem,“ uvádějí zástupci ČNB.

Bankovka 5 000 Kč dál platí. Jak staré bankovky vyměnit

Aby zmatků kolem bankovek s úzkým proužkem nebylo málo, centrální banka upozorňuje, že v platnosti nadále zůstává bankovka v nominální hodnotě 5 000 Kč z roku 1999, která má rovněž úzký stříbřitý proužek.

„Obchodníci jsou proto ze zákona povinni ji při platbách za zboží a služby od zákazníků přijímat,“ uvádí ČNB.

Zároveň upozorňují, že neplatné bankovky nominálních hodnot 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1 000 Kč a 2 000 Kč z let 1995-1999 lze až do 30. června 2024 vyměnit ve všech úvěrových institucích provádějících pokladní operace. A také na všech sedmi územních zastoupeních ČNB. Od 1. července 2024 lidé neplatné bankovky vymění výhradně na pokladnách ČNB.

–DNA–

1 komentář

  1. Neplatné bankovky mi bez problému vzal vkladový bankomat a peníze mi byly připsány na účet.
    Není tom žádný problém….

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here