Deficit státního rozpočtu se vládě vymyká z rukou

9721
rozpoctu
Ministr financí a ministr průmyslu a obchodu. Náklady na řešení zastropovaných cen energií patří k těm nejvyšším. / Foto: Vláda ČR

Nárůst deficitu státního rozpočtu pro letošní rok přidal na tempu. Schodek nebude 280 miliard korun, ale ani 330 miliard, nýbrž 375 miliard korun. Jde o další z razantních zvýšení schodku státního rozpočtu pro letošní rok za sebou.

Schválený schodek letošního státního rozpočtu by se mohl, jak vyplynulo z druhého čtení novely zákona o státním rozpočtu ve Sněmovně, proti původnímu návrhu vlády zvýšit o dalších 45 miliard korun na celkových 375 miliard korun. Vláda původně navrhla zvýšení schodku o 50 miliard korun z 280 na 330 miliard.

Při včerejším [29.9.] druhém čtení novely zákona o státním rozpočtu pro letošní rok koaliční politici vznesli další návrhy na zvýšení výdajů, a tím i jeho schodku.

  • Ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL] chce zvýšení výdajů o sedm miliard korun na sociální podpory a penze.
  • Předseda hospodářského výboru Ivan Adamec [ODS] a poslanec STAN Tomáš Müller chtějí na řešení nárůstu cen energií přidat celkem 38 miliard korun.

Poslanci navrhli přesuny uvnitř rozpočtu zhruba za 65 miliard korun. Především opoziční poslanci chtějí přidávat peníze například na školství nebo kulturu. Peníze chtějí brát kromě jiného z vládní rozpočtové rezervy. O návrzích zákonodárci rozhodnou při závěrečném schvalování novely rozpočtu, ke kterému by mohlo dojít v příštím týdnu.

Co se dělo ve Sněmovně

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] ve včerejší rozpravě poslanců řekl, že podpoří rozumné pozměňovací návrhy, které povedou k úsporám.

„Neříkám, že žádný z nich nemá šanci na přijetí,“ poznamenal.

Podotkl však, že žádné takové zatím nenašel. Opoziční návrhy podle něj vedou pouze k navýšení deficitu. Některé pozměňovací návrhy se podle něj podpořit nedají, protože peníze by zůstaly nevyčerpány. Chce k nim ale zpracovat odborná stanoviska. Podotkl, že o pozměňovacích návrzích se hlasuje ve třetím čtení. Deficit rozpočtu doznal významných změn už v prvním čtení ve Sněmovně.

Vláda zvedla letošní deficit rozpočtu o 50 miliard korun

Ministr Jurečka svůj pozměňovací návrh zdůvodnil potřebou zajištění peněz na sociální dávky a podpory v nezaměstnanosti. Celá částka má jít do kapitoly jeho ministerstva. Poslanci Adamec a Müller chtějí navýšit výdaje rozpočtu celkem o 38 miliard kvůli zajištění příspěvku na úhradu nákladů za energie a na pomoc podnikatelům s nárůstem cen energií.

  • Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček [ANO] navrhl přesunout pět miliard na podporu podnikání kvůli vysokým cenám energie.
  • Místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř [SPD] žádá 30 miliard z peněz určených do rozpočtu EU převést do vládní rozpočtové rezervy.

Přidat 1,3 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy na sociální služby chce stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka z ANO. Jeho stranická kolegyně a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová chce přidat 300 milionů na podporu bydlení a stejnou částku na rekonstrukce škol v malých obcích.

Za zmínku stojí pozměňovací návrh skupiny koaličních poslanců v čele s lidovcem Šimonem Hellerem. Ti chtějí odebrat prezidentské kanceláři 30 milionů korun na lesní hospodářství. Důvodem je pravomocné odsouzení ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka v souvislosti s ovlivňováním jedné ze zakázek v Lánské oboře. Prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák ve funkci zůstal. Peníze by měly jít podle navrhovatelů na protidrogovou politiku a podporu mládežnických spolků.

Sněmovna ale schválila i konkrétní položky rozpočtu

Poslanci včera schválili další z návrhů zákonů, jež si žádá výdaje státu. Jedná se o novelu zákona, kdy zdravotničtí záchranáři budou moci odcházet od příštího roku předčasně do důchodu bez sankce, tedy bez ponížení měsíční penze, a to až o pět let. Což ale jejich zaměstnavatelům zvýší odvody na sociální pojištění.

Záchranáři půjdou do plné penze o pět let dřív

Oproti prvnímu návrhu ministerstva financí zveřejněnému počátkem září by měla Akademie věd ČR ještě letos dostat o 400 milionů více. S rozpočtem téměř 4,7 miliardy korun, což je stejně jako v předchozí verzi, by mohla příští rok hospodařit Grantová agentura ČR. Navržené výdaje agentury, která financuje projekty základního výzkumu, jsou zhruba stejné jako ty letošní.

–ČTK/DNA–

14 KOMENTÁŘE

  1. Pri tom jake maji zisky na nekolikanasobne vyssich odvodech dani, jelikoz je vse okolo nas takto navyseno , tedy ve spotrebe , je toto minimalne alarmujici. A jestli to tak neni , tedy ten vyber, nemaji tam co delat.

  2. Já jenom pátrám kde jsou ti kompetentní odborníci slibovaní profesorem Fialou ve vládě.Polovina vlády neumí angicky, neovládá problematiku svěřeného rezortu (např.Stanjura v nejvyyšších oblastech politikyuž 11let a neumí pořádně angicky, p. Černochová středoškolské s maturitou plus 2 soukromé blitzkurzy,Mistr ZV, který zdaleka nemá vzdělání na úrovni diplomatů a další všehoschopní, anebo neschopní “odborníci”. Staré přísloví praví- odborník dělá to co umí, blbec dělá všechno.

  3. to všechno co se tu děje za předsedy vlády ukrajiny +česka v jedné osobě a nesypali tam železný šrot na zabíjení všech lidí jeto špatní , ta amerika strká nos kam nemá Vietnam, Afganistán, Sýrie ,Irák stačí si vzpomenout srbsko chorvatco jak(NATO) jak je bombardovali bez souhlasu OSN aby vzniklo kosovo na utvoření největší základny na jiží evropy JH

  4. Je jasně vidět,že v současné vládě nesedí ani jeden ekonom,nebo manažer,celé osazenstvo je z profesionálních politiků.Proto chtějí zrušit pozice odborných náměstků,a nahradí je politickými.

  5. Osobně si myslím, že hlavní problém je Fiala jako premiér. Ani ne tak, že by se situace mohla dramaticky zlepšit, to ne. Důvodem nemožnosti rychlého a zásadního zlepšení je totálně rozhrabaný základ hospodářství, který způsobil Green deal, umocněný situací ve světové ekonomice vlivem dění na Ukrajině. Jistě jako hlava pětikoalice musí být do jisté míry opatrný, aby se mu tato nerozsypala, to dá rozum. Ovšem ten člověk se mně jeví, že starost o hospodářství republiky bere jako druhou židli a už se vidí, až skončí premiérování, jak je usazen V Bruselu v nějaké úřednické funkci, kterou tam nedostane žádný zvolený europoslanec, když s tou bruselskou garniturou není za dobře. I když Orbán není žádný zářný vzor politika, tak Fiala je proti němu skutečně pan nemohoucí. Působí jako pan mátoha. V proslovu před volbami jen opakoval mantru o rozvíjení zelené energetiky, jako by seděl v europarlamentu a přitom i Klaus, i prezident Zeman jasně říkali, že je třeba, klidně na omezenou dobu, roztopit kotle uhlím, aby se zvýšila nabídka energií a tím ceny klesly. On však chce trh křivit dalšími daněmi, je jedno jak se jim říká, které jsou jen vytažením peněz z jedné kapsy a jejich přesunutím do kapsy druhé. Sice dočasně znatelně pomohou, ale příčinu problému neřeší. Co je však hotovou tragédií je to, že se pořád odvolává na evropské řešení. Jak chce proboha najít řešení s někým, kdo je bytostně přesvědčen o tom, že kdo není zelený, s tím vůbec nemá smysl se bavit? A když si dáte do vyhledávače “fiala a verhofstadt”, tak tam uvidíte video, že hlavně jim jde o to, jak naši suverenitu dále okleštit změnou smluv, kdy by v některých oblastech nebyla nutná jednomyslnost jako doposud, ale většinová. Aby na nás nemuseli brát ohled vůbec. Podobně jako v migrační politice. A nestydí se politika z bývalé bolševické země, toho ještě nevyspělého, a velký svět nechápajícího, kloučka, který navíc neví, co je pro něj dobré (tak to vidí oni), tvrdě zpérovat. Jde mně to těžce přes prsty, ale musím to napsat. Je to guma. A od toho se odvíjí i ten skoro samovolně bobtnající deficit.

  6. politika je svinstvo to mi dá zapravdu kde kdo, ta to sebranka fialova (žluto modrý anální alpinista ) jen je pro západní jen vyzbrojovat utrácet, krmit UKAČKO,to je peněz mi jsme vzduch pro ně, to ti němci nemusím ale se staraji se o svůj národ je mi už dost ale toto je hrůza ,jan

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here