Jurečka: Valorizace penzí nedovoluje přidat všem stejně

62873
valorizace_penzí
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] v podcastu FinTag.cz mimo jiné vysvětluje, proč a jak se vláda rozhodla zvyšovat platy zaměstnancům ozbrojených a bezpečnostních složek. / Foto: MPSV ČR

„Mimořádná valorizace penzí kvůli inflaci neumožňuje přidat všem penzistům stejně,“ říká v podcastu FinTag.cz ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Vyjadřuje se i k jednání s odbory o zvýšení platů lidem ve veřejné sféře.  

Mimořádná valorizace penzí kvůli inflaci v Česku funguje tak, že nejvíce přidáno dostanou vždy ti s nejvyššími důchody. A naopak nejméně dostanou ti s nejnižšími penzemi. Což budí vášně vždy, když přijde valorizace penzí, kterou vláda prezentuje jako pomoc penzistům na zvládání zdražování.

„Valorizační vzorce při mimořádných valorizacích v průběhu roku mě jako ministrovi neumožňují dle zákona dát na vládu jiný návrh než na procentní zvýšení všem stejně. […] Jediná změna, kterou se chystám udělat, kde to dle zákona mohu udělat jinak, je první leden,“ říká v podcastu FinTag.cz ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Dle jeho slov totiž pouze prvního ledna může ministr práce a sociálních věcí vládě navrhnout zvýšení shodné základní částky pro výměru důchodů. Anebo může nastoupit jednorázová valorizace penzí v částce, která bude pro všechny stejná.

„Ale v průběhu roku, kdy valorizujeme, protože zákon říká, že pokud míra inflace překročí pět procent od poslední valorizace, vláda musí valorizaci provést podle inflace. Takto hovoří zákon,“ vysvětluje.

Výše důchodů v České republice se dle jeho slov totiž striktně odvíjí od toho, jak aktivní byli lidé v produktivním věku.

„Výše důchodů je dneska čistá závislost na výši výdělků. A pak na době, po kterou člověk pracoval. Takto je náš systém nastavený desítky let,“ dodává.

Nízkopříjmoví penzisté dle něj ale mohou vždy využít podporu českého sociálního systému.

Jednání s odbory o navýšení platů

Zhruba dva měsíce již trvají jednání ministra Jurečky se zástupci odborů o navýšení platů zaměstnanců ve veřejné sféře. Ministr Jurečka říká, že jednání se významně posunula. A to rozhodnutím vlády o zvýšení platů zhruba 308 tisícům státních zaměstnanců od září letošního roku o deset procent. Připouští, že skupina lidí ve státním sektoru, kterým vláda zmrazila platy a peníze jim nepřidala ani v lednu, čítá 370 tisíc lidí.

„Stále tedy zbývá ta skupina těch 65 tisíc lidí. A tady to řešení stále hledáme. Plus se bavíme o těch dalších lidech, kteří pracují pro stát. Jako jsou učitelé, lidé v sociálních službách, ve zdravotnictví. A tady jsme se s odbory dohodli, že chceme tu debatu spojit s tím, jak to bude vypadat příští rok,“ říká.

Vláda přidá vybraným státním zaměstnancům 10 % na platech

Dle jeho slov jsou ve hře dvě varianty. První je, že tato skupina lidí dostane přidáno už od letošního prvního září. Druhá varianta počítá s tím, že této skupině vláda přidá až od ledna roku 2023. Tyto dvě varianty projedná se zástupci odborů 19. července.

„Požadavek odborů zní, udělejte takové navýšení, které bude lidem garantovat, že se jim nesníží jejich kupní síla. Tak to říkám, že nejsme schopni udělat,“ vyjasňuje dlouhodobé stanovisko vlády v podcastu FinTag.cz ministr Jurečka.

Vláda Petra Fialy si zahrává se sociálním smírem, tvrdí odboráři

Argumentuje tím, že navyšování platů o inflaci ve veřejném sektoru by dál roztočilo inflační spirálu. A dle něj je třeba vidět i další opatření, která vláda činí na zmírnění dopadů inflace.

„To znamená například úsporný energetický tarif. To je 66 miliard korun. Ty půjdou na podporu domácností a částečně i firem… Takže je potřeba vidět i tyto kroky vlády, protože i ty domácnostem a lidem pomáhají udržet jejich kupní sílu,“ vysvětluje s tím, že to samé říká i odborovým předákům.

Odboráři loni prodali Radost. A prodávat budou dál

Již schválené zvýšení platů o deset procent pro 308 tisíc takzvaně státních zaměstnanců vyjde dle jeho slov státní rozpočet na zhruba čtyři miliardy korun.

„Ať už to bude miliarda nebo deset miliard, vždy ta částka jde na vrub budoucího zvýšení státního dluhu. […] Prostě jsme v situaci, která tady od druhé světové války nebyla. A my nemůžeme říkat, že se nikomu nesníží životní úroveň. Už všem nám se někdy od října loňského roku snižuje životní úroveň,“ dodává ministr.

Vláda cílí na ty nejohroženější, říká ministr Jurečka

Ke zvyšováním platů ve veřejné sféře ministr Jurečka v podcastu FinTag.cz zdůrazňuje, že vláda hledá v případě pomoci proti inflaci cílená opatření, nikoli plošná. Nechce, aby nízkopříjmové domácnosti upadaly do chudoby, ztrácely bydlení a dostávaly se do složitých sociálních situací. V této souvislosti pak i vysvětluje, proč vláda, jak uvedla, přidá po deseti procentech na platech od začátku příštího roku i všem příslušníkům ozbrojených bezpečnostních složek.

„Vláda o tom ještě nerozhodla, teprve o tom bude hlasovat. Pouze dala politický příslib,“ tvrdí a vysvětluje, jak k tomu došlo: „Pan ministr vnitra Vít Rakušan přišel na vládu s tím, abychom tuto informaci řekli veřejně už v tento okamžik. A to proto, že mnoho z těch lidí, kteří pracují v rámci ozbrojených bezpečnostních složek, třeba zvažuje, zda někdy v průběhu září, října nepodá výpověď. Zda neodejdou ze služebního poměru, protože třeba kalkulují s nějakou otázkou výsluh… Takže on to vnímal jako důležitý signál, jako dání nějaké garance, o kolik zvýšíme platy pro tuto část lidí, kteří pracují pro tento stát.“

Podle něj jde i o pozitivní signál směrem k ostatním profesím. Když totiž vláda řekne, že pamatuje na ozbrojené a bezpečnostní složky, logicky i ti ostatní pochopí, že ani oni „nemohou stát bokem“.

Dál žijeme na dluh, říká Jan Pavel z Národní rozpočtové rady

V této souvislosti odpovídá na otázku, proč má Česko nejvíce policistů v přepočtu na obyvatele ze všech zemí Evropské unie. Respektive, zda Česko přece jen nemá více státních zaměstnanců, než by muselo mít.

„Na druhé straně musíme být opatrní. Sice máme vysoký počet policistů přepočteno na jednoho obyvatele, ale jsme také šestou nejbezpečnější zemí na světě. Takže všechno má svou hodnotu. Věci se propojují. Já bych byl tedy opatrný v tom říci, že někde jednoduše zredukujeme stavy,“ vysvětluje.  

Důchodová reforma a zaměstnávání uprchlíků

Ministr Jurečka se v podcastu FinTag.cz vyjadřuje i ke krokům vlády v přípravě v Česku roky zmiňované, stále ale neprovedené důchodové reformě.

„Snažíme se, abychom upravili ty transfery. Upravili míru zásluhovosti. Dneska je to jen o výši výdělků. My ale chceme zohlednit zásluhovost i za výchovu dětí. Aby byla podpořena mezigenerační solidarita. Také podporujeme individuální zjištění pro budoucí důchody. To u lidí, kteří z různých důvodů nemohou nebo se rozhodnou, že nechtějí vychovávat budoucí generaci. A to tak, aby tu byla jasná podpora, ale i zodpovědnost. Totiž, že i oni se musejí nějakým individuálním způsobem, spořením, zajistit pro budoucí důchod,“ vysvětluje.

Marian Jurečka: Levnější jízdné pro invalidy zdražování neřeší

V oblasti financování českých důchodů pak ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka vypichuje kroky vlády, která otevřela tuzemský trh práce [nejen] uprchlíkům z Ukrajiny.  Co se týče válečných uprchlíků, tvrdí, že jich v Česku již nyní pracuje 85 tisíc. Na dotaz FinTag.cz ale i potvrdí, že jen polovina z nich pracuje v takových pracovních úvazcích, kdy se podílejí na odvodech sociálního a zdravotního pojištění.

Daniel Tácha

40 KOMENTÁŘE

  1. Výpočet důchodu je pro nízko příjmové osoby a lidí s malým počtem roků sociálního pojištění hodně solidární !
    Výše řádných i mimořádných vaporizací je spravedlivá !

    • Bylo by ponekud zvlastni, kdyby ti duchodci, kteri cely zivot odvadeli na duchodovem pojistnem nepomerne vice, meli ted dostat pri valorizaci stejne jako ti, kteri odvadeli podstatne mene.

      • Tak zásluhovost se vypočítává v čase odchodu do penze (to je v pořádku), ale vysvětlete jaká je zásluhovost v období pobírání penze u penzistů s vyšším nebo nižším důchodem?

        • V době pobírání důchodu zůstává zásluhovost stejná. To, že se navyšuje podle inflace, nemá se zásluhovostí co dělat.

    • Důchodci, kteří celý život pracovali v továrnách, jejich práce byla hodnotná, díky ním stoupala ekonomika. Mnozí si podlomili zdraví, žijí bez úcty s nízkými důchody, z kterých se slušně žít nedá. Je to velké a nemravné ponížení těchto důchodců, kteří vytvářeli hodnoty. Nespravedlivé % výpočty valorizací, bohatý důchodce dostane více a nízkopříjmový důchodci pár korun. Příspěvky na bydlení, jsou velmi nízké, nezabezpečují důchodcům klidný život s každodenním zdražováním potravin, ale i všeho ostatního potřebného pro živobytí. Elektřinu ČEZ stále zdražuje. Poplatky na bydlení jsou a budou vysoké. Důchodci, kteří žijí osaměle v bytě, to mají hodně těžké, na to by také Jurečka, Stanjura s Fialou měli přihlížet! Těch bohatých důchodců, je dost, jedná se i o politiky, kteří žijí z nemravně vysokých platů, které si nezaslouží, drží se teplých křesel. Nedávno se pochlubil p. Babiš, že dostal valorizaci k důchodu 20.000 Kč. Takový důchod nemáme ani s valorizací a příspěvkem na bydlení! Vláda, Pětikoalice, opozice, senátoři, žijí stále bohatě, i v době, kdy vláda křičí, že pro nízkopříjmové důchodce nejsou finance. Ať si politici sáhnou na svědomí, poníží si svoje platy, aspoň o 70%, i tak je budou mít vysoké. S takovou politikou a politiky, by měli všichni zkažení politici odejít.

        • Já s vámi ale nesouhlasím. Matematika a čísla nelžou. Babiš si určitě na důchod nevydělal v politice, ale v podnikání… Zbytek si dohledejte. To pan Fiala bude doživotní politik. Ten i politiku studoval, ale reálný přínos jeho politiky ve vládě pro občany je téměř nula. Občané mu nyní jen platí jeho předvolební sliby a to díky tomu, že s vyšší cenou platí státu i vyšší daně. Proto tedy i tato vláda posouvá pomoc na co nejpozději, aby co nejvíce získala do státní kasy.

      • Milá paní. Nepleťte si důchod se SOCIÁLNÍMI DÁVKAMI. Lidé, kteří celý život pracovali v továrnách (a odpracovali více než 40 let) nemají nízký důchod. Pokud odpracované roky nemají, a to bylo jejich rozhodnutí, zda se nechali vyplácet načerno nebo se jim nechtělo pracovat, nemohou nyní požadovat zvýšení důchodu na úkor těch, kteří do důchodového systému odváděli finance (vyjímkou jsou samozřejmě invalidní pacienti atd.). Běžte si na úřad práce požádat o příspěvek v hmotné nouzi, příspěvek na bydlení apod. a nežebrejte tady.

        • Vy jste zákeřná, už byli potrestání nízkým důchodem a proč by při valorizaci neměli dostávat všichni stejně, když je vše zdražene pro všechny stejně,i tak budou mít vždy vyšší důchod než ti s malým

        • Ráda bych vám osvětlila proč ani za 45 let práce ve fabrice nemáte důstojný důchod. Nastupovala jsem do svého prvního zaměstnání po vyučení v roce 1972. A můj nástupní plat byl3.50 Kč na hodinu. A v následujících letech se to nijak zvlášť nezvýšilo. Takže prvních 20let nic moc. Takže nadávat lidem do lemplů není na místě.

      • Naprostý souhlas přece zasluhovost se jim už vypočítala určením duchodu takže valorizace by měla být všem stejná nebo oni mají jiné žaludky?

  2. Lidi proboha probud te se ,pakujou se od roku 90,spousta lidem to umožnily,kamarádičkum.Tady už musí být jiné řešení.Vše se chystá.

  3. Vaporizace není spravedlivá, valorizace ale taky ne,každý nemůže brát 50_60000, a před deseti lety na ARO by Vám vážený pane ta sestra za 20000 chyběla, máte pocit že se jí elektrika zdražila míň? Chce to trochu myslet než jen rozhořčený výkřik

  4. Je to postavené na hlavu ,valiorizace duchodu by měla být pro všechny stejná a ne těm co mají velký duchod přidat více než těm co ho mají malý tak se neustále rozevírají nužky a ti chudí jsou čím dal více chudí a ti bohatí bohatnou ,uplně postavené na hlavu ,každý by měl mít možnost slušného života

  5. stále napadáte důchodce kvůli penězům že mněli více pracovat ale jak si mohli více vydělat když v tu dobu se vydělávalo málo tak velké výplaty nebyli i když jsem pracovala celý život a ani marodit jsem si nedovolila a s dětma jsem byla vždy půl roku doma tak mi řekněte to mněli ti lidé po válce chodit krást aby si vydělaly na větší důchod

  6. Ano je to tak ,dřela jsem celý život ,nikdo na mě nebral ohledy jestli tahám míň jak 15 kg ,posledních asi 5 let před důchodem jsem dělala 12hod.denně ani s dětmi jsem nebyla doma ,žádná mateřská dovolená ani nemocenská a když jsem šla do důchodu dostala jsem 10 060,-za odpracovaných 43 let.A teď když poslouchám jak je všem líto dát důchodcům pár tisíc na víc a při valorizaci zase ti bohatí dostanou nejvíc ,tak je mi z toho všeho smutno.
    Za nás se muselo pracovat stále ,nebyly žádné podpory,jinak by byl člověk stíhán jako příživník.

    • Ano máte pravdu a museli pracovat všichni a né odmítat nabízenou práci a zůstávat na pracáku a na sociálce!!!To neexistovalo!!!

    • Za skutečně odpracovaných 43 let nemůžete mít důchod 10.060, – . Buď Vám nezapočítali 43 let nebo jste odešla do předčasného důchodu, nebo jste měla zkrácený úvazek.

    • Souhlasím s vámi, kdo nepracoval byl trestně stíhán. A k tomu, ještě jeden dodatek, k čemu jsou DPP a DPČ, když z těchto přjmů nejde do státní kasy nic a pak k tomu dostanou lidé sociální dávky. Úplně bych to zrušila.

  7. Já byl ujišťován , že jednou za složek je zásluhovost. Jurečka chce toto vše degradovat a chce aby byly důchody víc solidární
    Jek já k tomu přijdu že přijdu o zásluhovost , ktrou jsm si navýšil tím že jsem pracoval s mimořádným nasazením (i dvě zaměstnání a ti co volají po solidárnosti se mi smálí-kam se prý ženu) a kde byla v tu dobu těchto co se vyhýbali práci kde mohli (byli dle toho ohodnoceni). jen se posmívali a teť našli Jurečku a ten to vše překope . Co to je za …………….

    • mate pravdu,take zase nespravedlnost.Sice nekde jsem cetl ze by to nemelo postihnou zaporne stavajici duchody.Z druhe strany ,ti co udelali 8 hodin nekde ve sluzbach v bezpecnem prostredi budou tedkom vysmati kdyz budou met 20 tis. aniz by byli zdravotne opotrebovani

  8. kdyz mame na to si platit takovy neschopny politiky jako jurecku fialu atd tak musime mit ma duchodce co celej zivot dreli pro nas. za jejich prci si zaslouzi dustojne zit a ne zebrat o prispevky! uvedomte si ze tam kde dneska jsme jsme diky nim jinak by pulka naroda zila pod mostem.

  9. Já zvažuji emigraci !!!!!! CENZURA KDE SE PODÍVÁŠ -V mem přispěvku jsem vyjadřil jen názor , al hod liší se od vládní garnitůry Nepoužil jse žádné sprosté slovo , ani jse nikoho nenapadal . MUSÍME SI ZVYKAT ŽE PĚTIKOLKA ZAVEDE DO SVOBODY PROJEVU NOVÉ MORESY —-ZMĚNA ZMĚNA ATD…………..

    • To, že to dělá režim v Rusku, a naše pravice o správně odsuzuje, je fajn, ale opravdu pak nechápu, jaká pravice tu tedy zakazuje svobodný projev? Kdo z nich řekne, co je pravda a co ne? Levicová vláda zakáže pravicové názory, viz Rusko a pravicová vláda zakáže levicové názory? Nějak přestávám té dnešní demokratické vládě rozumět!!!

  10. Lidi už s tím něco pojďme udělat a do ulic,ale ne jenom tak jak to bylo v 89,ale pěkně od podlahy a do dusledku.Jak je možné aby pár vyvolených z vlády/zlodějů co nás okrádají/mají veškeré prostředky k vlastnímu obohacení /jsou ve vysokých funkcích-berou banefity a ještě podnikají/???

  11. Babišova vláda přidala na rok 2022 všem 300 Kč právě proto, aby se rozdíly důchodů tolik nezvětšovaly. Takže pan Jurečka, co přepsal svou firmu na manželku, aby nebyl ve střetu zájmů, opakuje jen to, co tu udělala vláda před ním, jen o tom pravice mluvila, že je to populistické!!!

  12. Dnes je důležité, aby všichni občané zaplatili sliby této vlády, že bude rozpočet nižší jak 330 miliard. Proto se nedělají téměř žádná opatření a jen vybírají od občanů vyšší daně díky inflaci! A ty vyšší daně platí tedy i důchodci.

  13. Pan Fiala by se měl podívat pravdě do očí !!!!! Jeho stranický kolega p. Topolánek na konci své vlády jen tak z plezíru sebral z důchodového fondu 70. miliard a na rozloučenou je rozdal svým ministrům.!!! A např. ministr vnitra Jiří Langer poslal do Olomouce peníze na opravu a
    rozšíření tenisových kurtů kde dělal správce jeho otec !!!!!!!! A tak by se dalo pokračovat.

  14. Tak jednoduše! Pokud chcete mít spravedlivé důchody,tak je srovnejte na 20,000kč s těmi co už je maji (i když téměř za darmo) nebot je mají byvalí pohlaváři,lampasáci a jim podobné,kteři celý život nedělali vůbec nic jen komandovali a buzerovali lidi a za to almužny a brali velké peníze a to jim udělalo takovéto velké důchody a lidi kteří dřeli celý život za pár korun mají ted almužny a né důchody!!! Bylo by to pak více zpravedlivé!!! Pak to jen hlídat dle inflace!!! Víc už by nemuseli řešit!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here