Ve výši cen paliv hraje Česko první evropskou ligu

8200
paliv
V cenách paliv se Česko vrací na úrovně letošního května. / Foto: Redakce FinTag.cz

Dražší pohonné hmoty, než mají Češi, mají už jen Němci, Rakušané, Španělé a Řekové. Ve Francii, Itálii, Slovinsku, Polsku a dalších unijních zemích jsou ceny paliv o poznání nižší. Vyplývá to z dat společnosti Finlord a CSS.

Česko patří z hlediska výše cen pohonných hmot mezi „premianty“ Evropské unie. Z okolních zemí jsou benzin a nafta dražší v Německu a Rakousku. Dále pak jen ve Španělsku a Řecku. V ostatních zemích nabízí čerpací stanice paliva levněji než v Česku. Důvod je podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka prostý.

„Mnohé země přistoupily k redukci spotřební daně nebo daně z přidané hodnoty,“ říká.

K tomu česká vláda ale nepřikročila. Aktuálně drží pouze nižší spotřební daň u nafty. U benzinu ji naopak vrátila na původní hodnotu.

Průměrná cena paliv ve vybraných zemích [přepočteno na Kč za litr]
benzin nafta
Česko 41,92 45,29
Německo 49,3 52,7
Slovensko 40,9 43,7
Rakousko 43,3 49,4
Polsko 34,3 40,1
Itálie 40,8 44,0
Francie 40,4 44,4
Maďarsko 29,6 37,6
Španělsko 42,1 45,7
Slovinsko 33,7 40,1
Chorvatsko 36,1 43,9
Bulharsko 35,7 39,6
Řecko 49,6 50,5

[Zdroj: Finlord, CCS]

Z tabulky vyplývá, že v Polsku motoristé natankují benzin o více než sedm korun levněji než v ČR a o pět korun levněji pořídí i naftu. Proto se Čechům žijícím na severu v pohraničí vyplatí jezdit na polské čerpací stanice. Na padesátilitrové nádrži ušetří až 350 korun.

Průměrná mzda v eurech je v SRN 101 578 Kč, v ČR 34 932 Kč

Tomčiak vysvětlil i to, proč jsou paliva v Německu vyšší než v Česku: „V Německu na konci srpna skončilo tříměsíční období snížené spotřební daně,” tvrdí s tím, že například Maďarsko ceny zastropovalo [výhradně ale jen pro auta s maďarskou SPZ, pozn. red.].

Ceny paliv v Česku opět významně vzrostly

Ceny paliv v Česku za uplynulý týden podle aktuálních dat CSS opět výrazně vzrostly. Benzin Natural 95 zdražil o téměř tři koruny na 41,92 koruny za litr. Litr nafty vyjde v průměru na 45,29 koruny. To je o 2,29 koruny více než minulou středu. Pohonné hmoty začaly zdražovat od začátku října po vládním zvýšení spotřební daně z benzinu. Analytici podobný vývoj očekávali a předpokládají, že ceny paliv porostou dál. A to hlavně kvůli růstu cen ropy na světových trzích.

„Trh začíná vnímat zákaz importu ropy a ropných produktů z Ruska, který vstoupí v platnost v EU od prosince. Ceny paliv v Rotterdamu také výrazně rostou. […] Průměrná cena nafty možná už do víkendu překročí úroveň 45 korun za litr,” říká hlavní analytik brokerské společnosti XTB Jiří Tyleček.

Embargo na ruskou ropu se může snadno obrátit proti EU

„Zdražování pohonných hmot v ČR bude pokračovat. Průměrné ceny se v nejbližším týdnu zvýší o dalších 60 až 80 haléřů na litr,” tvrdí Boris Tomčiak.

Podle něj přitom výrazně rostou i evropské velkoobchodní marže jak u benzinu, tak u nafty. Důvodem je i stávka pracovníků ve francouzských rafineriích.

Vláda ponechala nižší spotřební daň pouze u nafty

Paliva v Česku s výjimkou konce prázdnin zhruba od začátku července zlevňovala. Před dvěma týdny se tento trend ale otočil. Spotřební daň z benzinu se od začátku října vrátila z 11,34 koruny na 12,84 koruny za litr.

Nižší daň na benzin a motorovou naftu platila v Česku od června. U nafty zůstala snížená sazba do konce roku 2023, činí 8,45 korun na litr. Spotřební daň z pohonných hmot vláda snížila v reakci na jejich vysoké ceny kvůli válce na Ukrajině.

Že je nafta dražší než benzin, má své vysvětlení

Podle Ministerstva financí ČR [MF ČR] zdražení pohonných hmot odpovídá růstu cen ropy a paliv na mezinárodních trzích.

„Ministerstvo financí ceny pohonných hmot a jejich marže nadále monitoruje. Na základě dostupných předběžných dat můžeme tvrdit, že v současnosti jsou marže u čerpacích stanic poměrně nízké, čímž čerpací stanice zpomalují růst cen pohonných hmot, a to i v porovnání s okolními státy,” uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Weiss.

Podle něj výsledky kontrol marží za září MF ČR zveřejní v polovině příštího týdne. Podle údajů CSS nejlevnější paliva nyní natankují motoristé v Jihočeském kraji, kde stojí litr benzinu v průměru 41,56 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 44,81 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice tradičně v Praze. Litr benzinu vyjde v metropoli průměrně na 42,86 koruny a litr nafty na 46,26 koruny.

–ČTK/DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Tenhle článek je stupidní, cena PHM nezdražuje kvůli rostoucí ceně ropy, protože cena ropy už týden klesá cca o 9USD za barel a i tak čerpací stanice bez jakého koliv rozumného důvodu raketově zdražují.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here