Češi přidají Ukrajincům na ubytování, rozhodla vláda

142075
na_ubytovani
Foto: UNHCR

Náklady státu na ubytování uprchlíků z Ukrajiny od listopadu vzrostou. Vláda zvýšila příspěvek na jejich ubytování z 250 korun na osobu a noc nově na 350 korun. Provizorní ubytovatelé dostanou místo 200 nově 300 korun.

O navýšení příspěvku pro ty, kdo v Česku ubytovávají uprchlíky z Ukrajiny, o 100 korun s platností od listopadu rozhodla na svém čtvrtečním jednání [27.10.] vláda na návrh Ministerstva vnitra ČR [MV ČR].

„Současná právní úprava neumožňuje provozovatelům ubytování, aby část nákladů například za energie přenesli na uprchlíky. Proto vláda zohlednila tyto narůstající výdaje a navýšila ubytovací příspěvek pro všechny druhy ubytovacích zařízení jednotně o 100 korun na osobu a noc,“ vysvětluje důvody pro navýšení úhrady za ubytování pro Ukrajince v tiskové zprávě MV ČR.

Proč současná právní úprava neumožňuje provozovatelům ubytování, aby část nákladů například za energie přenesli na uprchlíky, zpráva neuvádí. Neuvádí ani to, zda se úřad pokoušel současnou právní úpravu změnit.

Česko si půjčí deset miliard na pomoc Ukrajincům

Od příštího týdne, tedy 1. listopadu, tak stát Ukrajincům na ubytování v penzionech, hotelech a podobných zařízeních prostřednictvím poskytovatelů ubytování zaplatí namísto stávajících 250 korun nově 350 korun. Municipalitám, tedy obcím a krajům, které běžence ponechávají v takzvaném dočasném nouzovém přístřeší, jako jsou třeba tělocvičny, stát vyplatí namísto 200 korun od listopadu 300 korun na osobu na den.

Zima se blíží, na ubytování je třeba více peněz

MV ČR v podkladech k nařízení uvádí, že nynější výše platby za ubytování Ukrajinců je pro většinu provozovatelů ubytovacích zařízení neakceptovatelná. To právě kvůli nárůstu cen energií a nastalé topné sezóně. A protože současná právní úprava neumožňuje provozovatelům ubytování, aby část nákladů například za energie přenesli na uprchlíky, vláda příspěvek zvedne. Pokud by ho totiž nezvedla, provozovatelé by mohli podle zástupců ministerstva vnitra s ubytováním skončit. A musela by se hledat nová ubytovací místa.

I když je ve zprávě MV ČR řečeno “A”, zpráva neobsahuje “B”. Chybí odhad výdajů státu na ubytování Ukrajinců po zvýšení příspěvku o 100 korun od listopadu. Náklady “se uhradí” z rezervy státního rozpočtu na krizové situace, omezuje se úřad ve svém sdělení.

Státní dluh ve 3. čtvrtletí vzrostl k 2,9 bilionu korun

Kraje podle podkladů k nařízení vlády přitom již požadovaly za červenec proplatit náklady na ubytování Ukrajinců 411,46 milionu korun. Příspěvek tak v průměru činil na osobu a den 238 korun. Po přepočítání to odpovídá zhruba 55 770 ubytovaných Ukrajinců.

Stát na ubytování Ukrajincům navíc přispívá i v situaci, kdy je u sebe nebo ve svém volném bytě ubytovávají lidé. Vyplácí jim takzvaný solidární příspěvek. Od dubna do 25. září jim úřady práce na účty odeslaly celkem 122 900 těchto dávek za víc než jednu miliardu korun. Podle údajů Ministerstva financí ČR [MF ČR] Česko již vydalo na ubytování běženců z Ukrajiny více než 2,4 miliardy korun. Toto číslo ale zdaleka nebude konečné.

Dočasnou ochranu má 450 tisíc Ukrajinců. Čekají se další

Od počátku migrační vlny z Ukrajiny české MV ČR vydalo uprchlíkům více než 450 000 víz dočasné ochrany. Cizinecké policii svůj pobyt v Česku dosud nahlásilo přes 550 000 lidí. Podle starších dat [k 22. září] Světové zdravotnické organizace [WHO] běžence přijaly vybrané země v následujících počtech.

  • Polsko: 1 391 344 běženců.
  • Česko: 433 488 běženců.
  • Slovensko: 94 530 běženců.
  • Moldávie: 91 772 běženců.
  • Rumunsko: 80 498 běženců.
  • Bulharsko: 61 070 běženců.
  • Maďarsko: 29 903 běženců.

S ohledem na přicházející zimní měsíce představitelé států střední a východní části EU očekávají další vlnu migrace z Ukrajiny. Což potvrdili i unijní ministři pro zaměstnanost a sociální politiku na dvoudenního jednání [13.10. a 14.10.] v Praze.

„Sledujeme zároveň, jestli nenastane další podzimní či zimní vlna s ohledem na útoky, které Putin realizuje,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Jurečka: Na uprchlíky z Ukrajiny je třeba víc peněz

A dalšího přílivu uprchlíků kvůli zostřování konfliktu na Ukrajině očekávají i jiné státy.

„Vidíme brutální Putinovu válku, která pokračuje. Můžeme očekávat víc uprchlíků,“ míní Monika Navickieneová z Litvy.

Podle ní by se proto mělo kvůli zhoršující se válečné situaci na Ukrajině diskutovat nejen o pomoci příchozím ve státech EU, ale také přímo na Ukrajině. Zmínila i případný přesun lidí do bezpečnějších míst k západní hranici země.

„Očekávám větší podporu EU, stejně jako Česko a Polsko i Estonsko přijímá velké množství uprchlíků. Je to nákladné, proto opravdu čekám více finanční podpory,“ vyslovila se v této souvislosti estonská ministryně Signe Riuisalová.

Přezimujte v cizině, vyzvala Ukrajince jejich vicepremiérka

A k tomu, aby Ukrajinci, kteří jsou již v cizině, letos “přezimovali v zahraničí”  tento týden vyzvala sama ukrajinská vicepremiérka a ministryně pro reintegraci dočasně okupovaných území Iryna Vereščuková.

„Poprosím, abyste se nevraceli. Musíme přežít zimu. Bohužel, sítě by to nezvládly. Vidíte, co dělá Rusko. Vrátit se teď by znovu znamenalo, že ohrozíte sami sebe, své děti, všechny své zranitelné příbuzné, kteří mohou být nemocní, nepříliš pohybliví, anebo staří. Netřeba nic takového dělat. Pokud můžete, zůstaňte přezimovat v zahraničí,“ uvedla v televizi Vereščuková podle listu Ukrajinska pravda.

–VRN/ČTK–

114 KOMENTÁŘE

  1. To jsme rádi, že to víme. Děkujeme vládo!
    Včera přišla manželka domů, a na chodbě v přízemí prý někdo nechal lístek, že koupí byt v okolí. Za osm milionů. Super. No ne?

      • To je legrace.

        Poukazte na to jake naklady na zivobyti maji Cesi, a kolik jim vlada pomuze, porovnejte to s tim, co da Ukrajincum a ihned to seznam vymaze.

        Tak jinak. Utecenci jsou od II svetove valky vsude.

        Normalni postup jsou ubytovaci tabory do doby nez je urcen status osoby, tedy zda muze zustat a pokud ano, jaka bude mit prave. V tabore je ubytovani zadarmo, na jidlo je treba si privydelat , bud v tabore, nebo pokud maji povoleni, mimo.

        Po ziskani statutu, pouze stejna pomoc jako domacim.

        a najednou….

  2. jo to se přidává NA DLUCH vnoůčatá zaplatí že p. Fialo ,hlavně jste před volbami hlásal kdo naše dluhy bude platit vnuci!!!Hlavně si na UKAČKA bere na náš lid půjčku 10 miliard, fuj ukrajinci co sem došli v 68 (jejich dědové )ani se ten Zeleni neomlu našemu lidu jen dávejte

  3. Jak jednoduché a přijdou další. Zelenskyj chce vystěhovat všechny. My na to máme, bez problémů. Chudí Češi to vydrží, jsou zvyklí a ustatní občani EU si musí zvyknout. Hlavně nereptat, říkají vlády.

  4. Hlavně že Češi mají přidávat neustále peníze Ukrajincům, tak ať jim to dá vláda ze svého když neustále drží jen s Ukrajinci a jako co Češi ty mají jenom přežívat

    • Pozor. Můžete skončit ve vězení za dezinformace. Ukrajinu odmítá 80% obyvatel. Tolik věznic není. Hlavně že soudruh Fiala má milionové příjmy.

    • Vláda nikdy nemůže dát ze svého – vždy je to z našeho. Vládu platíme z našich daní a vláda by měla pracovat pro své občany. Je jen na nás, jestli vládě dovolíme národ huntovat. Slabý lid=slabá vláda!

      • Zajímala jste se někdy jak stát funguje? Podle vaší odpovědi to vypadá, že nemáte tušení, jak se co má… Ale máte názor a umíte psát, aspoň něco…. Ano, stát vybírá daně jako příspěvek na to, abyste nechodila po udusane hlíně, mohla do školy a k lékaři apod….

        • A na to, aby cestiinvalide a duchodci na bydleni nemeli.

          Pokud takova , ceska, osoba ma duchod 10 000 korun a naklady na bydleni 11 000, pak se vlada domniva, ze 4000 korun te osobe postaci na jidlo, dopravu, leky a osaceni.

          Prirozene, vlada rovnez ceka , ze z tech 4 000 zaplati telefon a internet, aby vubec mohla zjistit kama kdy jit.

          Ale ta sam vlada plati 480 000 mesicne kazdemu velvyslaci a bydleni je pro ne zadarmo.

    • Včera jsem byl v glóbus.jeden den zavřené krámy dnes,obsazenost prodejny 50%,kose narvane.
      Kecy i chudých Češích porovnání s realitou vozového parku před globusem,oblečením a faktem ze jsme 31 nejbohatší zemi světa v prepictu příjmu na obyvatele fakt miluju.ale ono stačí dostatečně dlouho hysterie a číst … komentáře na beru, aby průměrný hlupec uvěřil bídě průměrného Čecha.nic ale není vzdálenější pravdě.spis je to o tom ze holt nebudou 2dovolene ročně,3 krabice cigar denně a 8 piv k tomu,nebude iPhone za 40k no hotova tragédie [redakčně upraveno]

      • Jo hlavně že cpeme miliardy na UK ..Evička potřebuje vozíček za 1500 Kč, Honzíček milion na operaci ouška a další nemocné děti na které se sbírají víčka a jiné dobročinné akce neb stát nemá,či nechce dát peníze na doléčení děti, zdražují se pobyty v DD, všeobecné potraviny , obědy pro děti, jízdné a další komodity…..ale na Ukrajinu se miliardy posílají ( co by bylo vozíčku pro nemocné děti a potřebných operaci), ale pro nase děti o občany finance nejsou…..občan si musí utáhnout opasek……

        • Přesně tak. Tolik potřebné vozíčky pro handicapované a jiné potřebné věci by z toho bylo možné pořídit. Proč nemohou mít vozíčkáři elektrický vozík. Protože jim ho pojišťovna neuhradí a aby si ho pořídili sami, na to peníze nemají. Když vidím některé UA, jak si tady pobyt užívají, káva v ruce, cigareta nebo iphone ve druhé. Značkové oblečení, drahá obuv a kabelky. Drahá auta zaparkovaná před jejich bydlištěm.

      • Vas priispevke je silne tupy, dusane.

        V nakupnim stredislu, kam musite autem, ty chude neuvidite.

        Ale v cislech ano. Prumerny cisty plat zen je kolem 20 000, muzi maji o 7 000 vice. a prumerne naklady na byt jsou 20 000.

        Pokud to nechapete, polovina pracujicich na plny uvazek tolikk nevydela.

        Prumerny duchod zeny je 13 000.

      • K plánu vlády se nebudu vyjadřovat, to už jsem udělal. Ale dejte prosím pozor, ať nedopadnete podobně jako naši předkové v čtrnáctém století. Tehdy upřímně věřili v Boha, který sídlí na nebesích a když přišly blesky z oblohy, tak měli jasno, že ten nahoře se zlobí. Dnes víme, že je to podstatně složitější. Do podobné situace jste se dostal, když jste pohlédl do obchodu s potravinami a udělal si závěr o bohatství a chudobě. Podívejte. Vezmněte si rozpočet, který vláda nově udělala a odstraňte z něj tu částku, která je nad rámec toho, kolik naše společnost odvede na daních. Odpadnou vám z ekonomiky stovky miliard korun (deficit) na zakázky pro firmy, tím pádem na zakázky pro jejich dodavatele a samozřejmě i pro jejich zaměstnance. Odpadnou vám také i peníze pro mzdy zaměstnanců státu, což se dále projeví na zakázkách pro ekonomiku v našem státě. A to není vše! Musíte také lidem odčerpat další peníze. Je třeba zvýšit o sto procent majetkové daně. Takže například když za dům platíte na daních 4.000,- Kč/rok, tak to dát na 8.000,-Kč/rok. Pak zvýšit cenu průmyslových výrobků o 10% a potravin o 20%, protože musíte dát na ně ne 21%, ale 33%DPH a na potraviny ne 15%, ale 38% DPH. A proč? No protože dluhy, tedy dluh státu, se musí splatit, ne? Když si vezmete hypotéku, také vám ji banka poskytne na nekonečno? Peníze chce v konečném čase zpět. To je totiž jednoduché mluvit o bohatém státu a lidech v něm, když vidíte jen prodejnu potravin a současně nevidíte, jak je vlastní stát na finanční kapačce z cizích zdrojů a z nich lije do ekonomiky dluhové peníze. A navíc dluhy seká nejen stále dál a dál a ještě v podstatně větší míře než v minulosti. To se pak v prodejnách, promiňte mi, “žvance” to zdánlivé bohatství lidí projeví vždy. A samozřejmě naopak!

    • … Čèši vy už muset něco udelat, to ste dopadli zle, sme s vámi❤️🙏držime palce🤝👍👍👍[redakčně upraveno]

    • a kdo? Aha p. Fiala a spol,,,,naši lidé nemají pomalu co do pusy, našim fětem se přidává z charity na obědy a UK stále jen natahují ruku.

      • Kdybyste se opravdu zajímala o to co se děje, tak současná vláda popustila stavidla dávek jak nikdy….mam s tim problém, protože dostali víc peněz problematické rodiny v hmotné nouzi, kteří stejne ty obědy dětem ve školách platit nebudou, 90 procent těchto lidí pije a hulí jak sadrovi ježci…. Dávky jsou totiž dostatečne na jídlo, jenže život je otázkou priorit a u těchto “chudých co musí na charitu” není priorita jídlo pro děti. Tak si takové hloupé argumenty odpusťte.

    • No, to bychom museli začít už kolem roku 2012 a rozebrat jednotlivé aktéry konfliktu. Ty zjevné i ty skryté a přiřknout jim jejich podíl na dnešní situaci. Ale ať tak, či onak, mléko je rozlité, rozbitý krajáč už nikdo pořádně neslepí. To je hotová věc. Takže kdyby evropští politici nebyli zelení fanatici a neměli pocit, že snědli světový rozum, ale naopak dělali zodpovědnou energetickou politiku jak se sluší a patří, což od nich voliči očekávají, tak by dnes ekonomika, samozřejmě i u nás, jela jako dobře namazaný stroj. A pak by politici byli oprávnění se odkazovat na solidaritu lidí, apelovat na lidskost, poukazovat na druhé (jako viníky) a dokonce i říci, že těch “pár drobných z našich kapes (objektivně se nejedná o žádné dramatické částky)” že je můžeme postrádat. Ale politici se začali chovat ne jako naši zaměstnanci, tedy správci země, ale převzali roli majitelů a stali se našimi určovateli, jak máme žít, co máme chtít, co nemáme chtít, kdy nám to, či ono skončí a dokonce dnes i to, co si máme myslet (připravované zákony o omezování svobody slova). Ale lidé se vždy sdružovali do společnosti. Na počátku to byly tlupy, dnes jsou to státy, od kterého očekávají, že je to instituce, která plní funkci jako dům pro případ nepohody a je samozřejmě zřízena a provozována v prvé řadě jen pro ně. Nakonec jsou to oni, kdo jeho stavbu prosadili a jeho provoz platí. A když tito začnou mít pocit, že jsou hosty ve vlastním domě, tak je úkolem vlády (našich zaměstnanců), aby činila tak, že ho mít nebudou. Ale abych byl objektivní. Vláda alespoň minimální snahu má. Řeší to bezuzdným rozhazováním peněz našich dětí a vnuků, aby to neskončilo totálním průšvihem. Ale řekněme si pravdu. Takto by to zvládl každý znás, ne? Proto má v této věci tak hubené výsledky. Vůbec totiž nejde na podstatu problému, proč je dnes stav ekonomiky a tím i životní úroveň obyvatel taková, jaká je. A z toho logicky vyplývající postoj obyvatel k zahraničním žadatelům o další peníze. To totiž není jen Ukrajina. Na západ od našich hranic se hromadně stěhuje střední východ a Afrika.

  5. Tak to jste se zase vyznamenala vládo. Však všechno zase podraží, abychom to my lidé zaplatili. Jak dlouho tam ještě budete smrdět.

      • Ne všichni, kteří nejsou spokojeni se stávající vládou, se zdraženými potravinami a energiemi, chtějí Putina a Rusáky! Nepodsouvejte tady lidem něco, co si zde nemyslí, To není o tom, jestli je někdo pro Ukrajinu nebo pro Rusko s Putinem, já osobně kašlu na oba státy, tady vám , zřejmě marně, lidi naznačují že se má naše vláda zajímat především o naše české občany, aby neklesala životní úroveň a pak teprve o ty za hranicemi, pokud na to náš vyždímaný malý stát má. Ukrajinci, Kteří jsou mimochodem tak povýšený národ, že kdyby se tohle stalo Česku, tak se na nás nějaká nadutá Ukrajina z vysoka …! [redakčně upraveno]

        • Z těch … Ukrajinců nás bude za krátký čas bolet hlava.. bude to časem velký problém, je to … , stejná jak rusáci.
          Máme státní svátek a visí nám tady jejich vlajky… proč ? Jsme neuvěřitelně hloupí, že si to nacháme líbit. Hnus fialovej !!! [redakčně upraveno]

    • Myslím, že žádná vláda nebude lepší, nelze to svalovat na tu dnešní, doba přinesla co přinesla a musíme jít dál. Kdo se měl na úrovni trochu klesne a ti co neměli budou čerpat od státu, hulit a pít budou dál. Vidím okolo nás v každém domě tři auta jako příruční kabelky, za mně měl auto jen někdo a jezdili do práce vlakem, teď je prázdný a prý že je benzín drahý. Vláda neumí dělat víc a nebo raďte jak na to.

  6. inflace okolo 20% při 5% by se měli zvyšovat důchody, ale ty se zvyšují až po 5 měsících inflace a ještě ty nejnižší důchody jen ani ne o 300 Kč, pomoc nemocným, co už nemají ani pomalu na léky o jídle nemluvě, nebo zajet si pro nákup a zase za co, příspěvek na mobilitu 550Kč a kolik stojí PHM to asi ve vládě ani netuší. Nehledě že je v ústavě Čr, že zdravotní péče je zadarmo. Tak proč chtějí zubaři platit i za pozdrav? Tak hlavně že Ukrajincům se bude stále přidávat a Češi snad mohou i klidně chcípnout.

  7. To si z nás dělá vláda už …, naši občané se o vše doprošují, nechodí jim dávky nebo se zpožděním, plno matek samoživitelek má 2 práce, aby uživily rodinu, my máme šetřit a vzít si svetry a naše vláda si klidně jen tak přidá Ukrajincům, kteří ve většině případů nemakají, neustále telefonují, popíjejí, děti jim vyřvávají a dělají bordel…ale to je v pohodě. Kdo ti dal na to vládo právo??? Uvědom si , že jsi byla zvolena českým lidem ,aby jsi se starala o český lid a ne o UA. Pro ně nás zadlužuješ a naši občané mohou klidně chcípnout??? Je mi z vás zle…ale občané této země Vám to jednou spočítají. [redakčně upraveno]

  8. Zdravím Všechny poctivé a slušné občany.K článku bych měl dvě otázky:Jsou tu ukrainci legálně?? Pokud ne,mají povolení ???
    Pokud ani jedno z toho,okamžitě Deportovat !!!!!

  9. No už si půjčili jednou;podruhé zase 10 miliard,plus 70 na důchody,to není ale konec.Také musíme posílat neco zelenině,tak ze suma sumárum i s vojenským materiálem cca 270 miliard plus 500 milionu každoročně na obnovu Ukrajiny.Docela dobrý.Prý ženy musí pracovat jenom na DPP do 10000 tisíc.Kolik tady pracuje v sede ekonomice?Myslim všechny jak Češi tak cizinci.Tak do 10000 a ostatní kes suma sumárum 15000 mimo státní rozpočet.To prosím nepočítám deseti tisíce co berou sociální dávky na bydlení a jiné položky ˇpry 15 říkají cikani.Tak by mě zajímalo kolik takhle ročně vyhodime oknem?Kdyz to sečtu tak baj očko se to bude motat kolem bilionu.Vážně jsme pitomci.Hlavacek Antoni Praha

      • Dušanem ona to idiocie ale není.Není počítáno ještě zdravotnictví,školy zdarma,pomůcky zdarma,kroužky zdarma,jídlo zdarma a další.Myslím si ze daleko od pravdy nebudu.Hlavacek

    • Max je asi a hlavu NUTNÉ OKAMŽITÁ LÉČBA. Ti stateční Ukrajinci jsou všude a chovají se zde jako bychom byli jejich sluhové, místo aby hrdinně chránili svoji zem chlastají, dělají výtržnosti všude kde se objeví je bordel , tak to jsou ti vaši hrdinové. A z Evropy pouze ždímají zbraně, peníze a pod. ..

  10. No já bych jim žádný příspěvek nedávala. Já jsem byla v Plzni a viděla jsem, že přijeli v drahých autech z Ukrajiny. Nedám jim ani 10 Kč.

    • přesně tak,vedle do baraku se přistěhovali uk a ty auta hned tři suv a ne žádné staré šunky co mají je děs kde na to berou?a to ještě parkuji jak chtějí a ostatní si zaparkujte kde chcete my jsme z uk a kdo je víc

    • no vy by jste prispevek UL nedavala ale nase vlada je dajna zadluzi nas a co my cesti obcane mame na rozdavani MY SE MUSIME USKROMNOVAT

    • Naprostý souhlas.Bydlim ve viladome na okraji Prahy,kde jsem si před 3mi lety koupila malý byt na hypotéku. Jsem v důchodu a žiji sama.Jeste pracuji, abych všechno zaplatila.neztezuji si a ani nepopírám žádné sociální dávky. Je mi trapné o něco žádat. V domě ve dvou bytech bydlí UK, dělají bordel, jsou hlučni, ruší noční klid,svými novými SUV si parkuji klidně i v rozporu se zákonem a když zavoláme Policii, tak Policie řekne, že neprijedou, že UK mohou všechno. Jen natahuji ruku, vše zadarmo, jezdí si sem léčit drahé chronické nemoci, jejich léčbu platíme všichni z našich odvodů zdrav. pojišťovnám. Doma za léčbu musí platit těžké peníze a tady to mají zadarmo,proč to nevyužít. Jsou to privandrovalci, …, kteří se neumí chovat a ještě se nám Čechům smějí, jak jsme blbý. A předseda vlády pomalu ještě dostane metal, jak dobře si vláda stojí. Jdu blejt, velebnosti. [redakčně upraveno]

  11. To je už moc ne!? Mi se dřeme od rána do večera aby jsme mohli nasytit naše děti a ten Fialovej … cpe peníze do … …. [redakčně upraveno]

  12. Svoboda projevu (též svoboda slova) je svoboda vyjadřovat se bez cenzury a bez omezení. Synonymní termín svoboda vyjadřování bývá někdy používán pro indikaci, že nejde jen o svobodu projevu, ale také o svobodu informace a myšlenky přijímat, vyhledávat a rozšiřovat jakýmkoli způsobem, bez ohledu na použité prostředky. Tyto svobody jsou úzce spjaty s konceptem svobody myšlení. V praxi není svoboda projevu v žádném státě absolutní a běžně podléhá omezením, například v případě „projevu nenávisti“ či „vyhrožování“.
    XXXXXXXXXXXXXXX
    Nevím, jak jsem projevil nenávist nebo vyhrožování.

  13. Lidi neblbnete s tou nenávisti. O co vám jde? Je to zanedbatelna částka oproti tomu, co se vydá na sociální dávky pro netahla a ztracené existence. Jasně, vždycky mezi uprchlíky bude někdo, kdo chce spíše za lepším životem, ale ty vaše pupky u televize v teple obýváku a s plnou lednici si ani nedovedou představit, jaké to je, když vám nad hlavami lítají bomby a vy nevíte, jestli rodiče žijí, jestli vy sami dozijete rána, dochází vám jídlo, není teplo, došly leky, vás mazlik v hrůze utekl, vedlejsi panelák je vybombardovany a na ulici leží těla sousedů… Jen zle hovadko může mít problém s tím, že se někomu pomáhá, jsou to z větší části ženské s malýma detma….

    • Já vám řeknu, jak to třeba vidím já, abyste měl představu. S obsahem vašeho příspěvku věcně souhlasím, ale stejně se mně jako ostatním tento způsob řešení příčí v krku a řeknu proč. Když tedy vláda udělá tu věc, že mi drancuje veřejné finance (to myslím hlavně náklady na provoz našeho státu) tak to znamená, že svým dětem a vnukům, kromě dluhů, moc nenecháme. A kdyby se tito třeba za mnoho let dostali do skutečně vážných problémů, nemyslím tím tu středně těžkou chřipku zvanou Covid na které zemřela skutečně jen malá část naší populace v porovnáním s úmrtími, které si obyvatelstvo špatnou životosprávou zaviní samo. A navíc na ni veřejné finance poklesem plateb na důchody lidem, kteří zemřeli, dokonce ještě vydělaly. Také nemyslím válku mnoho set kilometrů vzdálenou, jako je tomu dnes. Ale skutečně něco, co by je osobně i náš stát postihlo. Tak z čeho to budou financovat? Jste si jist, že jim někdo skutečně pomůže, když budou mít státní kasu vydrancovanou? Ta “pomoc”, která jde na Ukrajinu, jsou z větší části půjčky, další část je vyzbrojování proti Rusům, což je v zájmu USA, protože ty se už dlouho netají tím, že potřebují mít volné ruce proti Číně (což je správný přístup), které neuvěřitelně narostl ekonomický hřebínek a tím i politický vliv a plynovody z Ruska a tím platby za plyn jim neuvěřitelně ležely v žaludku (což je logické). A zbytek je pomoc, aby se jejich stát totálně nepoložil, protože to by byla katastrofa skutečná. To si nedovedete představit, co by tam nastalo. Paradoxně problém i pro Rusko. A Fiala, který dobře ví, co je příčinou toho, že ekonomika jede sešupem dolů, mi ještě v proslovu národu, tehdy před volbami, “hustí do hlavy”, že v energiích musíme v tom zeleném šílenství ještě přidat! Zřejmě ve stylu, čím víc pruhů, tím víc Adidas. Ten člověk se už vidí v Bruselských strukturách, tak zpívá jejich píseň. Tak se lidem nedivte. Příspěvek státu na důchodové spoření poklesne, odchod do důchodu se nutně zvýšit musí, to uvidíte ten masakr s automobilismem, cena aut narostla a nejen kvůli drahým vstupům. A co je vůbec nejhorší, je to, že například v USA jsou energie 6x levnější, takže časem se tam začne stěhovat i výroba, tedy poroste nezaměstnanost. Kde pak bude náš stát brát na dávky v ní? Potom se i ty lednice, jak píšete, budou vyprazdňovat (to však řadě lidí z počátku naopak prospěje). A od vlády slyšíte to, co slyšíte. Prostě se smiřte s tím, že ve světě to v politice funguje tak, že košile bližší než kabát. Nevěříte? Na kolik zastropovalo Německo ceny například elektřiny? No kolem 1,5Kč/kWh (my za 6Kč/kWh). Na ostatní státy a jejich ekonomiky při tom ohled vůbec nebere (vím proč, ale nebudu se rozepisovat). Ale na to, aby se řešil ten současně díky Green dealu rozbujelý problém, tedy odpoutání ceny elektřiny od plynu, dlouho nechtělo Německo slyšet a myslím, že ani dnes neslyší. Já se všem těm zde nadávajícím rozhodně nedivím! Asi by nadávali i tak, ale v dnešní situaci mají důvod a argumenty, které jim nelze vyvrátit. A zavinily si to evropské vlády samy. A hlavně, nedělejte si iluze, že kdybychom se v podobné situaci ocitli my, že se na nás za současné situace budou občané na západě dívat úplně stejně. Hodí nás do jednoho pytle s migrací z Afriky a středního východu. A když finančně pomohou, tak zase jen půjčkami. Proto váš apel na úrodnou půdu nepadne. A důvod? Abyste mohl účinně pomáhat, musíte být sám v kondici.

    • jděte se podívat na Václavák a potom piště ten blábol, že pomáháme matkám s dětmi. Když potkáte UK značkové oblečení, značkové drahé mobily, denně v lihu jak jdou v ranních hodinách ze zábav hezky spinkat a my Češi hezky makat, aby se jim přidalo… Jak dlouho tot jim bude procházet ???

  14. Super vládo. Je to tu samý bohatý Ukrajinec (viz. auta v jakých jezdí po Praze) a ještě dostanou přidáno. A co já co pracuji na 3 směnný provoz v automotivu? Kdo přikáže soukromému sektoru, aby zvýšil plat svým zaměstnancům? Tohle mě fakt baví. Co tu pracuje právě Ukrajinců načerno a očůrávají tím stát o peníze to nikomu nevadí. Podnikatel/soukromník odvede minimum daní. Zaměstnancům dá minimální mzdu a zbytek na ruku. Matky samoživitelky nemají pomalu jak uživit své děti a platit nájem, to samé důchodci, kteří jsou rádi, že vůbec dýchají a sotva se uživí. Na dětské nemoce se sbírají plastová víčka od lahví ale Ukrajinci dostanou přidáno. Je to k pláči.

  15. Fajn, naši lidí za chvíli nebudou mít ani na základní potraviny, bydlen, léky atd. Ale tady se veselé rozdává dál. Na nás se z vysoká kašle. ale pro Ukrajince se najdou peníze. Kde to jsme v ČR nebo na Ukrajině? Už vidím jak nám oni pomáhaji, byt na jejich místě. Z vysoka by se na nás vykašlali. Utekli jen ti co měli prachy a ti co jsou zasažení válkou tam zůstali, protože na to, aby utekli nemají peníze. Ti si veselé užívají za naše peníze, které odvádíme státu a naše vláda se nám směje do obličeje. Chodím poctivě do práce a místo odměny za to, se budu modlit, ať neskončím pod mostem.

  16. to, co vlada dela ,je presne priklad financni negramotnosti.pujcit si penize na to ,abych pomohl jinemu je blbost .ja proti ukrajincum nic nemam pokud tady pracuji a odvadeji dane. uz je dost na tom ,ze musime zivit nase neprispusobive a problemove obcany

  17. “Váš komentář čeká na posouzení moderátorem diskuse”
    Nikoliv Češi…, ale jen daňoví poplatníci v Česku!
    Co to … je!? CENZURA!? Chce to opět revoluci ale ne sametovou!!!

  18. Tato vláda bere pouze Ukrajince Češi jsou jim ukradeni. Oni mají jídlo, peníze a ještě je dotujem.nasinci budou jenom makat a ještě nám prodlouží odchody do důchodu. Ať si to platí když si přidali. Z vlastní kapsy. Nechci být sprostá,ale všichni by potřebovali zavřít že nám kradou peníze. Ať je to jídlo elektrika,plyn,bydlení.cesi se budou muset zapamatovat a znovu udělat to co před více jak 40 lety. Demonstrace. Teď už policie nebude doufám bit lidi obuskama,ale,že se přidají k nám. Dik

  19. Může mi někdo reálně říci kam to vše do roka až dvou let povede. Zdražování pomalý růst výplat. Upřímně nesnáším UK proč protože jsou to stejné kukačky jako tu máme v Česku naše blbá vláda podporuje kdejakou korupci kdejaký … kteří chtějí vyšší plat než mají Češi a aby se jim všichni přizpůsobili … patří k lopatě. Neumí vzít za práci a jen si diktují. Rád bych jednou si pustil TV a slyšel že Rusko smetlo tu Ukrajinskou … ze země. Bohužel už cítím poslední dobou že normální lidi jsou v … a kdejaký … je na tom o mnohem líp. Kvůli naší vládě. Děkuji vládo můžete už táhnout do …. [redakčně upraveno]

  20. Dobrý den, co musím udělat proto, abych MUSEL NEDOBROVOLNĚ něco platit ukrajincům kteří mě nezájímají. Jestli se dá někde z toho rozdávání nechat vyškrtnout? Když vidím, včem a jak se tu prohánějí po dálnicích za které nemusí plati, jak se chovají a co nakupují v OC atd. Tak se mi jim opravdu nechce nic pro nic a za nic dávat. To raději budu platit na zvířátka někde v mongolsku.

  21. Reální demence českých nevzdělaných tupých lidí, líných co si jen umí stěžovat je mi z vás na zvracení co tu většina píše……. hamty, hamty ať mám víc než tamti. Makejte, v jaké situaci jste si může většina sama. Samoživitelky lol….. opět problém jich samých proč stát má za ně platit není problém státu, ale jejich. Navíc všichni dostávají pomoc a takové … co tu píšete se odstěhujte ať zde nejsou …. Důchody taky navýšeny. Navíc se mají taky děti podílet na jejich kvalitním dožití. Atd a tak bych mohl pokračovat……. ale lidi co píší na podobných stránkách stejně nemají nic na práci než kritizovat jací jsou chudáci a že nic nedostanou…. bez práce nejsou koláče a za darmo nic není…… je mi z vás z většiny takových co zde jen kritizují a chtějí aby jim stát dával asi 20 000 měsíčně a měli na vše bez práce….. takoví jděte do … [redakčně upraveno]

    • Haky, dobře jste se popsal. Nevzdělaný a tupý člověk s reálnou demencí. “Podle sebe, soudím tebe.” Prosím Vás, vy už raději komentáře nepište. 🙂 Vždyť ho ani neumíte napsat.

    • Ten tupec jste vy, co si to dovolujete, že takto osočujete lidi, kteří oproti Vám musí živit rodinu. Veškeré úspory mizí, že vám nevadí co se dává UK to mě podle toho co píšete ukazuje jaký jste ignorant. Pokud se dává UK musí se dávat a pomáhat i svým lidem a to přednostně. A že vám nevadí, že je nehoráznost, když si vláda v této situaci přidává platy, které má i tak nehorázně vysoké a za nic. Doporučení naštvaných lidí držte pusu, a pokud se Vám toto vše co se děje líbí je sice vaše věc, ale neurážejte lidi za jejich názor.

  22. Pokud budu dostávat na bydlení taky částku Kč 350 denně, tak si začnu asi hvízdat. Nově stanovené příspěvky na bydlení opravdu nepokryjí nutné náklady na bydlení. Takže a to se na mě nezlobte, nic nenutí Ukrajince pracovat, protože jejich finanční dotování je vskutku velmi dobré. A to nepočítám zdarma zdravotní pojištění, zlevněné jízdné a měsíčně Kč 5.000,00 na osobu. A teď mi vynadejte, ale pracuji stále již 45 let.

  23. Nejsme Česká Republika nás už dávno prodali!
    Chápu pomoc to ano ale ať se nejdřív postarají o vlastní lidí ať mají na nájem na jídlo na energie to by je mělo zajímat mnohem víc. My nemáme nárok ani na příspěvek na dítě protože máme o pár korun víc a nikdo nekouká na to že teď je vše dražší atd … a jim se vše bude dávat nemají být v práci a vydělávat už tak jako ostatní ?

  24. A kolik dostaneme my na roční vyúčtování, na dítě, v práci , důchody? Jen sliby a sliby, vždy si to všechno musíme zaplatit sama. Vláda jen se drží sloganu, NEJSTE V TOM SAMY- MY VÁM POMŮŽEME. Tak leda do azyláku a pod most.

  25. Uprchlikoch podporovat nato je rozum nebo ztoho muzete dat do svich kapes !!! Vlastny lidi jsou vam ukradene !!!!! At jedou tam okuýd dosli nikdo jich jsem nevolal !!!! Co tady bude za chvyli rusky stat ??? Stacilo znich 40 let za komancu !!!! Ne jeste jich tady podporit !!! Vim co jsou oni delal jsem snimi a to co oni delali … to nebylo mozne !!!! Jsou frajeri moc a do kazdeho jenom skacou !!!! Zpatky snimi !!!!!!!!! [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here