Bez cenové stability ekonomika nefunguje pro nikoho

1236
cenove
Jerome Powell / Foto: FED

„Naše odpovědnost za zajištění cenové stability je bezpodmínečná,“ uvedl šéf americké centrální banky Jerome Powell ve svém včerejším [26.8.] projevu na pravidelném sympoziu centrálních bankéřů v Jackson Hole.

Výsledek je propad akciových trhů. Obchodníci totiž kalkulovali na to, že americký FED by mohl v následujících měsících ubrat ve zpřísňování měnové politiky poté, kdy se ukázalo, že se americká ekonomika dostala do recese. Spekulacím nahrával i červencový pokles inflace v USA na 8,5 procenta z červnových 9,1 procenta. Očekávání se však nenaplnila.

„Obnovení cenové stability bude pravděpodobně vyžadovat udržení restriktivní politiky po delší dobu. A historie nás důrazně varuje před předčasným uvolňováním politiky,“ uvedl Jerome Powell ve svém včerejším projevu.

A aby to bylo úplně jasné, dodal, že aktuální referenční úroková sazba 2,25 procenta až 2,50 procenta není místem, kde by se zvyšování sazeb mělo zastavit. To je znatelný posun proti rétorice z posledního zasedání měnového výboru FEDu.

FED hlásí neutrální úroky v pásmu 2,25 až 2,50 %

Powell naopak ještě více „přitopil pod kotlem“. Odkázal na nejnovější individuální predikce členů FOMC. Z nich vychází, že sazba FEDu bude do konce roku 2023 mírně pod čtyřmi procenty. To proto, aby FED docílil svého cíle, jímž je 2% inflace.

„Jestřábí vyznění [projevu Powella] jen potvrdilo nutnost úrokových sazeb zavítat hlouběji do restriktivního teritoria, výrazně nad tři procenta, a tam delší dobu setrvat,“ okomentoval projev šéfa FEDu analytik Komerční banky [KB] Kevin Tran Nguyen.

Akcie padly, udržení cenové stability ale je teď to hlavní

Také je třeba říci, že ohledně trajektorie sazeb na nejbližším zářijovém zasedání FEDu se Powell k ničemu nezavázal. Po jeho projevu ale i tak propadla většina akciových trhů. Například Index NASDAQ klesl pod 1 300 bodů  a dál ztrácí.

Wall Street ztratil pozice po Powellově projevu. US100 klesl pod 13 000 bodů

[Zdroj: xStation 5]

„Tak z pohledu akcií ten Powellův projev nic moc. V zásadě ale nezaznělo nic světoborného. FED bude dál utahovat, dokud to bude nutné, akorát to Powell řekl asi nejtvrději, co jsem zatím slyšel,“ uvedl hlavní analytik brokerské společnosti XTB Jiří Tyleček.

Skutečností je, že Jerome Powell opravu mluvil tak, jak avizoval v úvodu svého projevu – zpříma. Například řekl, že vyšší úrokové sazby, pomalejší ekonomický růst a ochablé podmínky na trhu práce sice sníží inflaci, také ale přinesou obtíže firmám a domácnostem.

„To jsou nešťastné náklady na snížení inflace. Ale neschopnost FEDu obnovit cenovou stabilitu by bolela ještě více,“ řekl.

Ve svém projevu několikrát zřetelně deklaroval, že poslání každé centrální banky je v první řadě cenová stabilita.

„Bez cenové stability ekonomika nefunguje pro nikoho. Bez ní nedosáhneme zejména dlouhodobě stabilního trhu práce, z čehož budeme mít prospěch všichni. A dále. Inflace dopadá nejvíce na ty nejslabší,“ řekl Powell.

Zdůraznil i riziko, jímž je protahování inflace. Ve svém projevu citoval Paula Volckera, šéfa FEDu z let 1979 až 1989, který na vrcholu velké inflace v roce 1979 řekl: „Inflace se částečně živí sama sebou, takže součástí práce návratu ke stabilnější a produktivnější ekonomice musí být prolomení sevření inflačních očekávání.”

ČNB bude nyní intervenovat, co to půjde

A stejně bude podle Powella postupovat FED. Ostatně již svým včerejším projevem výrazně ochladil ty analytiky, kteří tipovali na to, že by FED ubral ze svého protiinflačního kurzu.

Powell poslal akcie tam, kde byly. A to je do korekce

To, že se projev šéfa FEDu okamžitě promítl do vývoje na burzách, nepřekvapuje. Naopak politika FEDu je podle nich absolutně klíčová jak na akciových, tak dluhopisových trzích.

„Jednotky procent v úrokové sazbě či výnosu státního dluhopisu způsobují pohyb v řádu desítek procent v ocenění, aniž by se cokoliv jiného změnilo. A ono se toho navíc změnilo více,“ vysvětluje ředitel investic skupiny Amundi CZ Petr Šimčák.

Časy bezcenných peněz jsou pryč, říká Petr Šimčák

Co se týče akcií, pak dodává: „Vše bude funkcí výše úrokových sazeb, valuace a růstu jejich ziskovosti. Konkrétně pak jde asi o to, zda jejich vyšší ziskovost bude dostatečně kompenzovat v protisměru působící vyšší úroky a dražší valuaci. To může trvat i několik roků, což je podle mě krátkodobá korekce, podle jiných věčnost či dlouhodobý trend.“

Daniel Tácha

1 komentář

  1. Nadpis je silně zavádějící a může vyvolávat falešné představy, jak problémy řešit. Ekonomika prostě funguje vždy. Funguje dnes, fungovala za socialismu, za feudalismu a funguje třeba i ve vězení. Je důsledkem lidské existence, kdy člověk musí vytvářet hodnoty a současně je spotřebovávat. Výroba a směna hodnot je ekonomika. Aby přestala fungovat, musel by člověk z planety zmizet. A ekonomické vazby za všech okolností vždy spějí k rovnováze. Přes ceny samozřejmě. Probíhá to stejně, jako všeberoucí hurikán vyrovnává rozdílné tlaky v ovzduší. Dokud budou politici, kteří došli ke klamného závěru, jak to říkali naši předkové, že když jim dal Bůh úřad, tak jim dal také i rozum, neustále do ekonomiky drasticky zasahovat, třeba litím peněz (bezbřehé kvantitavní uvolňování), nebo devastací energetické základny (Green deal), tak tomu “vyrovnávání tlaků” konec nikdy nebude. Vlastně bude. Až si to voliči uvědomí. Ve škole se toto neučí, tak to udělá život. Nebyla by špatná nezaměstnanost tak mezi deseti až osmnácti procenty. Toho si pak lidé už všimnou a začnou pátrat proč. Když na Ukrajině bude setrvalý stav tak do léta příštího roku, což se dá očekávat, může to prozření obyvatel skutečně nastat. Pak už to politici s tou devastací ekonomiky nebudou mít tak jednoduché a ceny se uklidní.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here