Česko omezí emise metanu. Uvedl to premiér Fiala

769
premier
Foto: OSN

Česko na klimatické konferenci OSN o změnách klimatu COP27 v Egyptě uvedlo, že přistoupí ke globálnímu závazku snížit do roku 2030 nejméně o 30 procent emise metanu oproti roku 2020. Řekl to premiér Petr Fiala [ODS].

Tímto krokem podle něj česká strana vyjádří podporu celosvětovému úsilí omezit emise tohoto plynu. Fiala to uvedl před odletem na klimatickou konferenci OSN v egyptském přímořském letovisku Šarm aš-Šajch. Akce se účastní jako představitel země předsedající Radě Evropské unie.

„Česká republika je přesvědčena, že musíme dosáhnout dohody na globální úrovni, protože pokud se nám to nebude dařit, tak v tom případě by EU, a tedy i ČR čelily negativním dopadům na průmysl a ekonomiku,” vysvětlil.

Řekl, že se pokusí příležitost využít i ke dvoustranným jednáním nejen s politiky, ale i s reprezentanty důležitých firem. Příkladem uvedl setkání s výkonným ředitelem norské energetické společnosti Equinor Andersem Opedalem.

„S ním chci mluvit o možnosti spolupráce, která by České republice mohla zajistit spolehlivý zdroj ropy, a především zemního plynu,” popsal.

Premiér má v programu třídenní cesty mimo jiné bilaterální jednání s prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím či setkání s českými vojáky.

Co má v plánu premiér v přímořském letovisku

Konference se zúčastní zástupci 195 států i Evropské unie. V pátek v Šarm aš-Šajchu očekávají amerického prezidenta Joe Bidena. Dnes [7.11.] přicestuje britský premiér Rishi Sunak a francouzský prezident Emmanuel Macron. Ti plánuji na okraj konference i první vzájemné setkání. Český premiér Petr Fiala z Egypta odcestuje v úterý, kdy ho ještě čeká kulatý stůl o hospodaření s vodou, panelová diskuse a projev.

Konference usiluje o společný postup v boji proti globálnímu oteplování. Jedním z ústředních bodů jednání má být posouzení praktické realizace odklonu od používání uhlí. To se ujednalo na loňském klimatickém summitu konaném ve Skotsku. Už v neděli [6.11.] se delegáti shodli, že bohaté státy vyplatí kompenzace chudším zemím ohroženým klimatickými změnami.

První COP se konal v Brazílii

Vůbec první klimatická konference se konala v roce 1992 v brazilském Riu de Janeiro. S krátkým přerušením do roku 1995 při setkáních delegáti jednají o otázkách ochrany klimatu každý rok a pokaždé v jiném městě. Nejvýznamnější klimatické summity s důležitými závěry se konaly v roce 1997 v Kjótu, v roce 2009 v Kodani a roku 2015 v Paříži.

Konference svá témata staví na faktu, že oteplování planety a stoupání hladin oceánů stále zrychluje. Posledních osm let bylo nejteplejších v historii záznamů a odtávání ledovců už zřejmě nic nezastaví. Varovala v neděli [6.11.] Světová meteorologická organizace [WMO]. Její šéf Petteri Taalas varoval, že udržení oteplování pod dohodnutou hranicí 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předprůmyslovou érou už se nejspíš nepodaří. A katastrofální důsledky změn klimatu se stanou citelnějšími.

–ČTK/RED–

4 KOMENTÁŘE

  1. “Česko omezí emise metanu. Uvedl to premiér Fiala”
    Jak toho chce pan premiér dosáhnout, kde ty “emise metanu” vznikají?
    Omezíme chov hospodářských zvířat a budeme všechno dovážet?

  2. Je zajímavé, že pod tak důležitým článkem není žádný názor. Podívejte. Když si vezmete, který je tzv největší skleníkový plyn, tedy který má největší schopnost nedovolit infrazáření vrátit se zpět do kosmu a tím umožnit, aby se planeta ochlazovala, tak je CO2 žabař. Na druhé straně je důležitý i kumulativní účinek. To znamená, když něco není tak účinné, ale je ho hodně, tak je jeho vliv značný. To je případ CO2. Ale nejschopnější v tomto směru jsou látky, které se dnes už nesmí vyrábět, mezi které patří dobře známý freon. Tyto látky jsou skuteční šampióni. Pak je to vodní pára. Nepleťte si ji s mlhou, to už je zkondenzovaná voda. Pára je plyn a plyny jsou průhledné. Té je ovzduší plné a má největší vliv. Pak za ně můžete zařadit metan a následně je to CO2. Pro pořádek, CO2 má 20x menší schopnost planetu oteplovat než metan. Není to kompletní výčet, ale jen pro představu. A moře metanu uniká z oceánů a nově i z roztávající Sibiře. Takže si vezměte, bohužel to musím říct, co ten blábola vypouští z úst. Hlavním zdrojem metanu vlivem lidské činnosti je dolování a spotřeba plynu, ten se nám prý naopak snaží zajistit, abychom ho měli co nejvíce, dále z uhelných dolů, ty se však zavírají a zasypávají, no a pak jsou to skládky. S těmi by se něco dělat dalo, ale tak, či onak je to zemědělství jako velký zdroj metanu. Prostě zdroje toho plynu jsou tam, kde je co do činění s živými organismy a s hnojem (= bio kvalita). Víte, doufám, že snad netrpím stihomamem. Ale já mám čím dál tím větší pocit, ten ten týpek, už ho nemohu ani nazývat premiérem své milované vlasti, nedělá politiku, ale mele a mele tak, aby se zalíbil v bruselských bažinách zelených a pak se tam za ještě větší peníze přesunul. A zájem naší republiky mu neleží ani v patě. Prostě nechci být špatným prorokem, ale začínám mít vtíravý pocit, že je schopen pro svůj prospěch snad uvažovat o tom, že po předvolebním proslovu, kde vyzval ke zvýšenému úsilí v Green dealu, je ochoten se přidat i k tomu, aby po průmyslu pomáhal rozvrtávat i potravinovou základnu našeho hospodářství!

  3. Nejsnazší způsob jak se zbavit vážného problému, je přijít s úplnou kravinou. To vždycky zabere,

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here