Maloobchodní tržby v září meziměsíčně mírně stouply

279
trzby
Foto: Redakce FinTag.cz

Meziročně tržby v maloobchodě v září reálně klesly o 5,6 procenta. V meziměsíčním srovnání ale stouply o 0,8 procenta. Meziročně maloobchodní tržby klesají již pátý měsíc v řadě. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Meziročně maloobchodní tržby klesly o 5,6 procenta. V tom za pohonné hmoty klesly o 6,1 procenta, za nepotravinářské zboží o 5,8 procenta a za potraviny o 5,3 procenta.

„Meziročně maloobchodní tržby v září klesly pátý měsíc v řadě. Oproti předchozímu měsíci pokles zmírnil u prodeje potravin, nepotravinářského zboží i pohonných hmot. Méně zboží než vloni se prodalo ve všech sortimentních typech prodejen s výjimkou farmaceutických a zdravotnických obchodů. Těm tržby rostly nepřetržitě již osmnáct měsíců,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Meziměsíčně tržby v maloobchodě s výjimkou motorových vozidel v září reálně stouply o 2,8 procenta za pohonné hmoty. Meziměsíčně rostly i za nepotravinářské zboží [+0,7 %] a za potraviny o 0,5 procenta.

„Data jsou překvapivá, když jsme vzhledem k nízkému sentimentu domácností a rostoucím cenám energií naopak čekali meziměsíční pokles tržeb. Ačkoliv jde o příjemné překvapení, na větší závěry je brzy,“ uvedl analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Statistika podrobně

Nižší tržby než loni zaznamenaly jak specializované prodejny potravin [-9,6 %], tak nespecializované prodejny s převahou potravin [-5,1 %]. Ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost příjmy meziročně klesly o 9,9 procenta.

V prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením příjmy klesly o 7,8 procenta. Tržby za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci spadly o 4,6 procenta. Klesly i u oděvů a obuvi [-4,2 %] a kosmetických a toaletních výrobků [-2,2 %]. Příjmy internetových a zásilkových obchodů klesly o 3,6 procenta.

Tržby v maloobchodě i službách dál klesají

Naopak rostly tržby v prodejnách s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím [+6,0 %]. V plusu jsou i nespecializované prodejny s převahou nepotravinářského zboží [+5,4 %]. Příjmy za prodej a opravy motorových vozidel reálně meziměsíčně vzrostly o 1,7 procenta. Meziročně stouply o 1,0 procenta. Přičemž za prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů, vzrostly o 2,8 procenta. Naopak příjmy za opravy motorových vozidel propadly o 5,6 procenta.

Tržby v maloobchodně ve 3. čtvrtletí propadly o 7,2 %

Za celé třetí čtvrtletí se maloobchodní tržby snížily reálně meziročně o 7,2 procenta. Příjmy za pohonné hmoty klesly o 10,2 procenta, za nepotravinářské zboží o 7,6 procenta a za potraviny o 5,6 procenta. Za prodej a opravy motorových vozidel se snížily o 3,7 procenta. Podle Jiřího Polanského aktuální zářijový meziměsíční růst maloobchodu může mít více vysvětlení.

„Příznivá data mohou být ovlivněna očekáváním domácností ohledně vládní pomoci s cenami energií. Je ale také docela možné, že jde jen o dočasný výkyv ovlivněný rozkolísaností měsíčních dat a tržby se tak opět v příštích měsících vrátí k poklesu. Mimochodem, v meziměsíčním srovnání klesaly tržby od dubna do srpna každý měsíc,“ tvrdí analytik.

Dodává, že meziroční vývoj maloobchodních tržeb v jednotlivých zemích je zatížen rozdílnou srovnávací základnou. Což částečně vysvětluje značné rozdíly mezi zeměmi. Cyklický vývoj se nicméně podle něj postupně zhoršuje spolu s tím, jak na domácnosti dopadá vysoká inflace. Zatím se to týká hlavně Evropy, nicméně k ochlazení poptávky pozvolna dochází i v USA, ačkoliv zde je to kvůli silnému trhu práce pozvolnější.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here