Tržby v maloobchodě i službách dál klesají

477
trzby
Fronta na zaplacení v pražském obchodním centru Chodov. Mnozí z nakupujících, ale i prodávajících hovoří rusky nebo ukrajinsky. / Foto: Redakce FinTag.cz

Maloobchodní tržby v srpnu meziročně poklesly o 8,8 procenta, meziměsíčně o 0,7 procenta. Domácnosti méně utratily za potraviny, oděvy a pohonné hmoty. Propad hlásí i sektor služeb. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu [ČSÚ].

Co se týče prodejů a oprav motorových vozidel, v jejich případě došlo k meziměsíčnímu propadu o 1,8 procenta, meziročně u nich klesly tržby o 7,2 procenta.

„Pokles maloobchodních tržeb pokračoval ve všech sortimentních skupinách prodejen s výjimkou prodejen s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím. Také internetovým obchodům se tržby snížily,” uvedla ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Marie Boušková.

Meziměsíčně klesly tržby za potraviny a nepotravinářské zboží shodně o 1,1 procenta. Naopak za pohonné hmoty vzrostly o 3,2 procenta. V meziročním srovnání v srpnu ale klesly tržby maloobchodníků napříč sledovanými položkami.

  • Potraviny: -6,6 %
  • Nepotravinářské zboží: -10,3 %
  • Pohonné hmoty: -9,2 %

Tržby ve specializovaných prodejnách s oděvy a obuví meziročně klesly o 15,1 procenta, s výrobky pro domácnost o 13,2 procenta, s počítačovým a komunikačním zařízením o 12,7 procenta. Tržby za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci propadly o 12,6 procenta. Maloobchodní tržby prodejen s kosmetickými a toaletními výrobky stagnovaly. Naopak vzrostly tržby v prodejnách s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím [+1,3 %].

Maloobchodní tržby a názory analytiků

„Propad maloobchodu dál zrychluje. […] Vzhledem k tomu, jaký podíl má spotřeba na hrubý domácí produkt, jsou aktuální výsledky maloobchodu předzvěstí poklesu ekonomiky,“ říká hlavní ekonom skupiny Creditas Petr Dufek.

Upozornil na to, že nominálně se v obchodech utrácí vesměs víc než před rokem, domů si ale zákazníci nosí stále méně zboží. Podle něj jde jen o další projev klesající reálné kupní síly, ke které dochází v důsledku inflace.

Inflace sebrala z růstu průměrné mzdy 15,8 %

Petr Dufek tvrdí, že zdražování se projevuje u každého zboží různě. A často se v České republice vymyká všemu, co vidíme v okolních zemích.

„Za příklad si stačí vzít oblečení nebo elektroniku, jejichž ceny rostou ve srovnání s unijními státy mnohem rychleji,“ uvedl.

Podle analytika Komerční banky Martina Gürtlera srpnový pokles maloobchodních tržeb předčil predikce [-6,5] mnoha ekonomů.

„Viditelný tak nebyl ani námi očekávaný pozitivní vliv výplaty mimořádné finanční pomoci vlády některým rodinám s dětmi, které na každé dítě do 18 let dostaly příspěvek 5 000 korun,“ říká.

Vysvětluje to tím, že vše nejspíše přebil pokračují negativní efekt horšího spotřebitelského sentimentu, který souvisí se zvýšenou ekonomickou nejistotou, rizikem vzniku recese a vysokou inflací.

Další vývoj nebude o moc lepší. A klesají i služby

Podle ekonomů se i další vývoj v maloobchodě ponese ve znamením propadů. Zvlášť, když už nyní krácení nákupů zaznamenává téměř veškerý maloobchod.

„S poklesem reálných tržeb obchodů lze počítat i v dalších měsících s tím, jak bude pokračovat propad reálných výdělků. Dá se předpokládat, že zesílí tlak na slevy, pozornost se bude dál přesunovat k internetu, a ještě se zvýší zájem o levnější privátní značky,“ myslí si Petr Dufek.

Zároveň upozornil na obdobný trend v oblasti služeb a zejména pak u restaurací a hotelů. Ty prozatím nedosáhly ani na úroveň před pandemií covidu v roce 2019.

„Zatímco restaurace mají tržby výrazně vyšší než loni v srpnu, ve skutečnosti toho prodaly méně. Mírně vyšší zájem je vidět u hotelů díky preferenci domácí turistiky a oživení přeshraničního cestovního ruchu, co do výkonů jsou ovšem jen na dvou třetinách úrovně roku 2019,“ upozornil s tím, že výjimku prozatím tvoří cestovní kanceláře, které jsou na předpandemické úrovni.

Celkové výsledky služeb za srpen v meziměsíčním srovnání podle dat ČSÚ klesly o 0,4 procenta. A to hlavně kvůli poklesu výkonů v dopravě a rovněž zmíněné oblasti HORECA.

–DNA–

1 komentář

  1. Ono je to nepřekvapivé, protože toto dlouhodobě plánované zdražování má za cíl ožebračit obyvatelstvo Evropy a učinit z něj otrockou pracovní sílu. Nic zvláštního, jediné, co je podivné je, že to toto masivní zdražování a gigantický pokles životní úrovně voliči i nadále hlasují, viz. senátní volby. jejich blbost. Přijdou na to až už bude pozdě a situaci bude potřeba řešit brutálním násilím, k čemuž nakonec stejně musí dojít. Být členy Pětikoalice, začínám si hledat úkryt na Ukrajině. Zákopů je tam spousta a drogy jsou rovněž k dispozici 😀

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here