Nezaměstnanost zůstává na úrovni 3,5 procenta

207
Nezamestnanost
Foto: Pixabay.com

V říjnu zůstala nezaměstnanost na stejné 3,5% hodnotě jako v září. V absolutní hodnotě klesl počet evidovaných uchazečů o zaměstnání i počet volných pracovních míst. Uvedl to Úřad práce ČR [ÚP ČR].

ÚP ČR evidoval k 31.10. 2022 celkem 255 792 uchazečů o zaměstnání. To je o 588 méně než v předchozím měsíci a o 4 103 více než loni. Podíl nezaměstnaných osob zůstal na hodnotě 3,5 procenta. To je o 0,1 p. b. více než před rokem.

„Zaměstnavatelé hledají zaměstnance zejména ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví a dlouhodobě pak kvalifikované řemeslníky,“ uvedl generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Podle něj zaměstnavatelé stále ještě poptávají sezónní pracovníky v oblastech, jako jsou zemědělství, lesnictví, rybářství nebo živočišná a potravinářská výroba a obchod.

V následujících měsících nezaměstnanost v souvislosti s útlumem sezónních prací pravděpodobně vzroste. Odvine se od dopadů energetické krize na zaměstnavatele. Ovlivnit ji může i válečný konflikt na Ukrajině nebo aktuální epidemická situace.

Nezaměstnanost v regionech a struktura lidí bez práce

Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v říjnu tradičně v Ústeckém kraji [5,3 %] a Moravskoslezském kraji [4,9 %]. Oba regiony vykazovaly nejvyšší podíl nezaměstnaných i loni. Naopak nejnižší nezaměstnanost hlásí opět tradičně Pardubický kraj [2,5 %].

V okresech jsou rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci měsíce října v okrese Praha-východ [1,5 %] a Pelhřimov [1,7 %]. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná [8,2 %] a Most [6,7 %].

Hlas z Karviné: Jsme rádi, že tady to Polsko máme

Průměrný věk nezaměstnaných v říjnu dosáhl 42,9 roku, loni to bylo 43,1 roku. Věková struktura uchazečů o zaměstnání se za posledních pět let výrazně nemění. V meziročním srovnání vzrostl podíl nezaměstnaných osob ve věkové skupině do 29 let. Naopak v kategorii 30-49 i v kategorii 50 plus podíl nezaměstnaných osob klesl.

Bez práce byli v říjnu nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nižší kvalifikací, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním.

Ukrajinští běženci na českém trhu práce

Podle dostupných zdrojů získalo v České republice od vypuknutí konfliktu do konce října práci celkem 148 607 osob z Ukrajiny s dočasnou ochranou [zhruba ¾, 104 515 z nich jsou ženy]. Někteří běženci se vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci předchozího měsíce pracovalo v Česku 95 781 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce ve Středočeském [16 269 osob] a Plzeňském kraji [14 144 osob] a dále v Praze [10 451 osob].

Češi přidají Ukrajincům na ubytování, rozhodla vláda

Dalším faktem je, že mnoho z ukrajinských běženců pracuje na dohody s výdělkem do 10 000 korun. To znamená, že se nepodílejí na odvodech na zdravotní a sociální pojištění. Příjem si dorovnávají humanitární dávkou od státu, po šesti měsících pak jinými dávkami. Podle údajů zdravotních pojišťoven takových pracovníků z Ukrajiny je v Česku zhruba polovina.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here