Demokraté uhájili Senát. Joe Biden se těší na další roky

2081
Biden
Joe Biden / Foto: United States government

Demokraté si v aktuálních volbách v USA udrželi většinu v Senátu. Pomohlo jim vítězství senátorky Catherine Cortez Masto ve státě Nevada. Jím získali v Senátu 50 křesel. Joe Biden tak může pokračovat ve své politice, uvedla agentura AP.

Senátorka Cortez Masto podle agentury patřila k nejslabším demokratickým kandidátům, protože stát Nevada USA vnímají jako „stát dělnické třídy“. Nevada patří mezi rasově nejrozmanitější regiony v zemi. Silně se potýká se zhoršenou ekonomickou situací. Obyvatelé Nevady mají například jedny z nejvyšších cen plynu v USA.

„Udělali jsme toho hodně. A pro americký lid uděláme ještě mnohem víc,“ řekl v sobotu [12.11.] večer šéf senátní většiny demokratů Chuck Schumer.

A to přesto, že podle průzkumů si tři čtvrtiny nevadských voličů myslí, že USA jdou špatným směrem. Polovina z nich pak vnímá slabou ekonomiku za největší problém.

„Americký lid odmítl – důrazně odmítl – antidemokratický, autoritářský, odporný a rozdělující směr, kterým chtěli vést republikáni naši zemi,“ avšak vysvětil vítězství v Nevadě Schumer s tím, že nyní se čeká jen na výsledky v Georgii.

I tam demokraté, jak uvedl americký prezident Joe Biden, doufají ve vítězství: „Teď se soustředíme na Georgii. Tam vidíme svou pozici příznivě. Vím, že jsem bláhový optimista.“

„Čím více křesel získáme, tím lépe,“ dodal Biden a upřesnil: „Cítím se dobře. Těším se na další roky.“

Pár slov o Senátu Spojených států amerických

V Senátu bylo dosud 50 zástupců Republikánské strany, 48 Demokratické strany a dva nezávislí, kteří spolupracují s Demokratickou stranou. Rozhodující hlas v případě shody patří viceprezidentce Kamale Harrisové a to je domokratka.

Senát Spojených států amerických je horní komora dvoukomorového Kongresu Spojených států. Dolní komorou je Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických. Ústava Spojených států amerických označení horní a dolní komora nepoužívá. Postavení obou komor stanovuje rovnocenně.

To platí i v legislativním procesu při schvalování zákonů. Proto se nehovoří o klasickém dělení na „dolní“ a „horní“ komoru zastupitelského orgánu. Zákon lze navrhnout v každé z nich, a také jeho přijetí a projednání musí být uskutečněno v obou komorách.

Senát ale má i významné pravomoci. Prezident Spojených států amerických nemůže bez prodiskutování nebo souhlasu Senátu ratifikovat mezinárodní smlouvy nebo jmenovat některé členy své administrativy. Sem patří například velvyslanci USA, ale zejména členové federálních soudů včetně Nejvyššího soudu Spojených států. Senát dále schvaluje členy vlády a členy výboru americké centrální banky [FED]. Důležité jsou i výbory Senátu a jejich složení, která vychází z výsledků voleb.

Biden: Republikáni se budou muset rozhodnout, kdo jsou

Ve volebním klání se republikáni podle AP soustředili hlavně na ekonomiku. Poukazovali na vysokou inflaci, drahé pohonné hmoty, potraviny a energie. Upozorňovali na rostoucí kriminalitu. Zdůrazňovali migraci do USA, která za vlády demokratů posiluje. Donald Trump dlouhodobě upozorňuje na roli syna Joe Bidena ve vývoji dění na Ukrajině i v Rusku.

Demokraté naopak kritizovali červnové rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu, které zrušilo ústavní právo na potrat. Republikány vykreslovali jako příliš extrémní. Označili je za ohrožení demokracie. Odkazovali na násilnosti v Kapitolu 6. ledna 2021 a otáčeli se na Trumpových tvrzeních, že v roce 2020 „mu ukradli vítězství“. Což ve volebním boji opakovalo i mnoho republikánských kandidátů.

Policie při útoku na Kapitol zasahovala příliš mírně, tvrdí kritici

„Výsledky voleb ve mně vyvolaly dobrý pocit z naší země, její oddanosti demokracii. Lidé odmítli negativitu, sprostotu a tolerování velké lži Donalda Trumpa, že minulé volby byly zmanipulované,“ uvedl Chuck Schumer.

Podle něj u voličů rezonovaly i sliby demokratických kandidátů bránit práva na potrat. To potvrdil průzkum VoteCast. V něm sedm z deseti voličů uvedlo, že s rozhodnutím Nejvyššího soudu ve věci potratů nesouhlasí.

Lékař v Texasu se doznal k porušení potratového zákona

Důležitým tématem byla inflace [7,7 % v říjnu, pozn. red.]. Polovina voličů uvedla, že významně ovlivnila jejich hlasování, zatímco 44 procent uvedlo, že jejich primárním hlediskem je budoucnost demokracie.

„Přestože aktuální výsledky voleb dominanci republikánů nepotvrdily, Donald Trump stále zůstává jejím hlavním lídrem. A plánuje oznámení své třetí kandidatury na prezidenta v úterý ve svém sídle Mar-a-Lago na Floridě,“ uvedla agentura AP.

Citovala v této souvislosti i Joe Bidena, který Trumpovu kandidaturu jednoznačně odmítá: „Myslím, že Republikánská strana se bude muset rozhodnout, kdo jsou, kdo ji reprezentuje.“

–DNA–

Aktualizace: Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že se v roce 2024 bude znovu ucházet o Bílý dům, informovaly v noci na středu světové agentury. Někdejší republikánský prezident před tím podal na úřadech dokumenty potřebné pro svou kandidaturu v prezidentských volbách. Trump se tak o úřad bude ucházet potřetí.

2 KOMENTÁŘE

  1. no to je prezident vúdce zbrojařské kliky, pod obraz a co vypouští z úst to by měla pětikolka kritizovat, co Černochová,Lipavský a spol

  2. Je otázka, jaký bude další vyvoj. Demokraté mají Senát, republikáni Sněmovnu reprezentantů, prez. Biden bude muset jednat a, budou to obtížná jednání. PODPORA Ukrajiny bude v pozadi, EU pozná svou podporu jako nerapnou a potom začnou asi mírová jednani. Není to z humanitárních důvodů dobrý scénář, ale je znamo, že namazany chleba padá na namazanou stranu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here