WSJ: Biden a jeho lidé manipulují výdaje na sociální programy

728
socialni_programy
Foto: Pixabay.com

Redakční rada amerického ekonomického listu Wall Street Journal [WSJ] zostra zaútočila na podpůrné sociální programy prezidenta Joe Bidena. Dle ní prezident a jeho lidé lžou o skutečných nákladech na ně.

Rozpočtový výbor Kongresu [CBO] ve čtvrtek [18.11.] zveřejnil svůj oficiální odhad nákladů, s nimiž pro svůj plán daní a výdajů na sociální programy počítá Sněmovna reprezentantů. V něm demokraté tvrdí, že na prosazení svých sociálních podpůrných programů potřebují 1,75 bilionu dolarů [cca 39,4 bil. Kč].

Podle WSJ, který se zaštiťuje propočty několika amerických univerzit, na své podpůrné sociální programy ale chtějí vydat více než 4,6 bilionu dolarů [cca 103 bil. Kč]. Což je skoro třikrát více, než tvrdí administrativa Joe Bidena.

„Toto je ten nejvíce nečestný výdajový návrh v americké historii,” uvádí pak ve svém komentáři redakční rada WSJ a varuje: „Až se začne se všemi těmi výdaji a až zdaníme všechny bohaté, dopadne na střední třídu obrovská daňová zátěž.“

Amerika už toho má dost

Demokraté i přesto chtějí ve Sněmovně reprezentantů Bidenovy sociální programy schválit. Byť tím ještě více prohloubí už tak vysoký rozpočtový deficit USA. Kvůli těmto a dalším programům podle rozpočtového výboru CBO v příštích deseti letech stoupne o 367 miliard dolarů [8,25 bil. Kč].

„CBO nelže, když deficit na příštích deset let odhadují na 367 miliard dolarů. Oni mají uloženo prosadit návrh podle pravidel, jež demokraté zmanipulovali za pomoci mnoha triků, které maskují skutečné náklady o biliony dolarů,” píše v komentáři WSJ.

Zároveň uvádí, jakým způsobem Bidenova administrativa manipuluje se skutečnými náklady na své sociální programy. Podle ní demokraté ve svých plánech nadsazují příjmy ze zvýšených daní, s nimiž se v USA tak jako tak počítá. Problém je, že příjmy nadsazují moc.

Demokraté Joe Bidena jsou ve při kvůli penězům do ekonomiky

U podpůrných sociálních programů tak počítají s dodatečnými příjmy ve výši 400 miliard dolarů v následujících deseti letech. Avšak CBO tyto příjmy spočítal při stejně zvýšených daních na 127 miliard dolarů. To je o 273 miliard dolarů méně, než uvádějí demokraté. Což dle WSJ znamená o 273 miliard dolarů vyšší výdaje na sociální programy.

Redakční rada ekonomického listu WSJ není sama, kdo se při takových počtech Bidenovy administrativy chytá za hlavu.

„Už toho mám dost. Amerika už toho má dost,” neskrýval již ve čtvrtek rozčarování vůdce republikánské menšiny ve Sněmovně Kevin McCarthy.

Sociální programy demokraté převádí na jednotlivé státy

Podle WSJ demokraté z návrhu sociálních programů dále postupně vyřazují mnohé nákladné položky a přesouvají je na jednotlivé americké státy. Do uvolněných kolonek pak přidávají nové programy. Výsledek je opět několikanásobný nárůst výdajů při nejistých příjmech.

V této souvislosti WSJ upozorňuje na výpočet, který vypracovala Whartonova ekonomická škola při Pensylvánské univerzitě. Ta spočítala, že plán Bidenových demokratů bude v příštích deseti letech stát téměř 4,6 bilionu dolarů [cca 103 bil. Kč], pokud se bude skutečně realizovat.

„To znamená, pokud se současná přechodná opatření [mnohá zavedená i v důsledku covidu-19, pozn. red.] změní v trvalá. A většina z nich se v trvalá změní,“ upozorňuje WSJ.

Šéf FED Powell čelí tlaku na odvolání. Kvůli klimatu i bankám

Podle listu k ještě fantastičtějšímu číslu došel Výbor pro zodpovědný federální rozpočet [CRFB]. Ten spočítal náklady na Bidenovy sociální programy na 4,9 bilionu dolarů [cca 110,2 bil. Kč]. A i ten vychází z předpokladu, že dočasné daňové úlevy a další programy se do roku 2031 změní v trvalé. Varoval, že jen to by v nejbližších pěti letech zvýšilo deficity bez dodatečných daňových kompenzací o 1,5 bilionu dolarů [cca 33,9 bil. Kč].

To vše za situace, kdy dluh USA má do konce roku 2030 stoupnout o 12,8 bilionu dolarů [cca 228 bil. Kč]. Což je ale bez započítání dalších bilionů dolarů, které chce Amerika investovat do modernizace své mnohde zastaralé infrastruktury.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here