Trump obvinil Bidenova syna z braní úplatků v Rusku

541
Trump
Současný americký prezident Joe Biden hovoří o svém synovi Hunterovi jako o poctivém Američanovi, dobrém vojákovi, manželovi a podnikateli. Naopak někdejší americký prezident Donald Trump o něm hovoří jako podvodníkovi a korupčníkovi. / Foto: Pixabay.com

Syn amerického prezidenta Joe Bidena, který v minulosti podnikal v Rusku a na Ukrajině v energiích, přijal podle bývalého prezidenta Donalda Trumpa úplatek ve výši 3,5 milionu dolarů.

Trump to řekl tento týden v rozhovoru pro jemu tradičně nakloněný server JustTheNews. Dle jeho slov dostal Hunter Biden od vdovy po moskevském primátorovi Jeleny Baturinové úplatek 3,5 milionu dolarů [cca 77,2 mil. Kč], aniž by ale řekl i proč a za co.

„Dala mu 3,5 milionu. Tak si myslím, že Putin by na to mohl znát odpověď. Myslím, že by to měl zveřejnit,“ řekl bývalý americký prezident.

„Měli bychom znát odpověď,“ dodal Trump na adresu syna amerického prezidenta, který v minulosti působil v Rusku a na Ukrajině v obchodě s energiemi.

Za svá slova o korupci v rodině Bidenových, která nejsou první, to Trump od vybraných amerických médií schytal hned nadvakrát. Jednak proto, že se dopouští nepodložených tvrzení. Podruhé proto, že se o zveřejnění dokumentů obrátil na ruského prezidenta.

„Je to drzá žádost o politickou pomoc od největšího amerického protivníka. Je to nejnovější příklad Trumpovy ochoty žádat a přijímat politickou podporu od cizích mocností. A dokonce i od Putina, který v současností řídí krvavou válku na Ukrajině,“ uvedla k Trumpovi tradičně kritická CNN.

Hunter Biden se v mezinárodním obchodě vyzná

Avšak i vůči Trumpovi kritická média přiznávají, že syn současného prezidenta Bidena není žádný Mirek Dušín. Potvrzují, že jde o vlivného lobbistu, poradce, jehož působnost tkví zejména v Číně a Rusku.

„Je pravda, že Hunter Biden byl bohatě placen za poradenskou práci, kterou vykonával v cizích zemích, včetně Ruska a Číny, zatímco jeho otec – prezident Joe Biden – byl viceprezidentem,“ uvádí i CNN.

Upřesňuje, že americké ministerstvo spravedlnosti vede vyšetřování těchto obchodů a potenciálních finančních trestných činů. Ale prozatím dle CNN nemá žádné důkazy, které by podpořily Trumpova tvrzení, že se „Bidenovi zapojovali do korupce nebo ovlivňovali americkou politiku pro svůj osobní zisk“.

Na druhé straně je také obecně známo, že USA silně ingerovaly a stále ingerují například do výstavby plynovodu Nord Stream 2. Nejenže v minulosti uvalovaly sankce na jeho dostavbu, ale hrály významnou roly i při vyjednávání Ukrajiny s Ruskem a Evropskou unií o zachování tranzitních poplatků za přepravu plynu do Evropy.

Ukrajina dál bojuje proti ruskému plynovodu Nord Stream 2

Již tehdy světová média upozorňovala, že pozici Ukrajiny ve vztahu k USA komplikují dřívější vztahy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a Donalda Trumpa. Podle listu Politico Trump Zelenského tlačil do vyšetření aktivit syna současného amerického prezidenta do obchodů s plynem na Ukrajině. Spekuluje se dokonce o nahrávce jejich telefonního rozhovoru, ve kterém Trump rozvíjí různé teorie, jimž Zelenskyj přikyvuje. Což nepomohlo Zelenskému ve vztahu k současnému americkému prezidentovi, který o svém synovi zejména před volbami mluvil jako etalonu cností.

Nad projektem Nord Stream 2 se znovu stahují černá mračna

Jiná skutečnost pak je, že to byl právě Joe Biden, který se dlouhodobě konzistentně liknavě stavěl k uvalení sankcí na dokončení plynovodu Nord Stream 2. I když ho k tomu doma tlačili demokraté i republikáni.

Donald Trump má svých pět minut slávy již za sebou

Jakkoli si Donald Trump svými aktuálními výroky opět zajistil zvýšenou publicitu, podle pozorovatelů se mu po prohraných prezidentských volbách již nedaří účinně oslovovat americké voliče. Federální soudce v Los Angeles tento týden navíc uvedl, že Trump se na konci svého prezidentského mandátu pravděpodobně snažil bránit Kongresu USA ve výkonu funkce a dopustil se tak zavážného kriminálního činu. To souvisí s událostmi z 6. a 7. ledna 2021 v hlavním městě USA.

Policie při útoku na Kapitol zasahovala příliš mírně, tvrdí kritici

Sám Trump krátce před zahájením ruské invaze na Ukrajinu označil počínání ruského prezidenta Vladimira Putina [vyhlášení separatistických republik, pozn. red.] na Ukrajině za chytré a geniální. O pár dní později ruskou invazi ale odsoudil a řekl, že se za Ukrajince modlí. Také vyjasnil, že Putin využil slabosti Bidena, a proto napadl Ukrajinu.

Každý rozumí tomu, že by se tato strašlivá katastrofa nikdy nestala. To ale jen za podmínky, že by naše volby nebyly zfalšované a já byl prezident,” řekl Trump.

Problém podle Trumpa není to, že je Putin chytrý, ale to, že „současní američtí lídři jsou hloupí”.

To je ten pravý problém,” řekl.

Pro úplnost dodejme, že předloňské prezidentské volby Donald Trump s demokratem Joe Bidenem prohrál. Trump volby následně označil za zmanipulované a prohlásil je za “největší volební podvod, jaký byl kdy ve Spojených státech amerických spáchán”. A to i přesto, že po sečtení všech hlasů jich Biden získal přes 81 milionů, Trump přes 74 milionů.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here