Než by české fondy investovaly u nás, raději investují v Polsku

1440
v_polsku
Foto: Pixabay.com

Zatímco v Česku politici roky neúspěšně připravují nový stavební zákon, v Polsku se vesele staví. Potvrzuje to český kapitál, který míří do výstavby polských logistických, průmyslových a kancelářských areálů.

České společnosti a investiční fondy do průmyslových a kancelářských prostor letos v Polsku investovaly desítky miliard korun. A další desítky miliard plánují na polském trhu investovat v budoucnu. Důvodů k tomu mají více. Tím hlavním je, že v Polsku se na rozdíl od Česka staví rychle a bez průtahů. Jsou tu ale i další důvody.

„Ano, v celém CEE regionu vzrostla poptávka po kancelářských prostorách. Je to důsledek toho, že mnohé mezinárodní firmy stěhují své centrály z Ruska a Ukrajiny. Logickou volbou pro ně je tak zůstat v regionu střední a východní Evropy. Z toho nejvíce profituje Polsko a my. V Polsku je situace viditelnější, jelikož tam mají dlouhodobě vyšší neobsazenost než u nás,“ uvedl již dříve pro FinTag.cz šéf nemovitostního fondu Trigea Tomáš Trčka.

Jsou to nemovitostní fondy, které umějí držet krok s inflací

U nás je podle něj několik let obrovský zájem o logistické areály, což z nich dnes udělalo velice drahé nemovitosti. Na druhém místě se drží obchodní centra. A v poslední době výrazně roste zájem o kancelářské prostory.

„Česko nestíhá dodávat nové nemovitosti na trh tak rychle, jak by bylo třeba. Souvisí to s neochotou úřadů a nedostatečnou stavební legislativou. Nové projekty u nás nezřídka trvají přes deset let. To je pro developery velice nekomfortní situace. I proto mnoho z nich Českou republiku opustilo,“ vysvětlil Tomáš Trčka.

MMR odmítlo kritiku, že zpackalo stavební zákon

Dodává, že situace podobná té naší panuje na Slovensku. Z čehož aktuálně podle jeho slov nejvíce těží Polsko, kde investoři stále relativně levně nakoupí kvalitní a nové nemovitosti. A další se svižně vystavují.

Kdo a jak investuje v Polsku

Polský trh průmyslových nemovitostí je podle odborníků zajímavý pro investiční fondy celosvětově. Předseda představenstva Investiky investiční společnosti Petr Čížek uvedl, že v Polsku se za první tři čtvrtletí letošního roku uskutečnily akvizice za 4,3 miliardy eur [cca 107,5 mld. Kč]. Bezmála 80 procent transakcí připadá na segment kancelářských a průmyslových areálů.

Skupina Accolade zakladatele Milana Kratiny naposledy investovala v Polsku v září a v zemi vlastní 26 logistických parků za téměř 28 miliard korun. V listopadu oznámila polskou akvizici Investiční skupina DRFG a také Český realitní fond Investika za odhadovaných 1,5 miliardy korun. Reico, investiční společnost České spořitelny do průmyslových areálů a kancelářských center v Polsku letos investovala zhruba 1,2 miliardy korun.

Polský trh láká fondy svou rozlohou a rychlou výstavbou nových dálnic. Výhodou je i napojení na lodní dopravu. Dalším faktorem je podle zástupců trhu povolovací proces.

Polská firma garantuje instalaci solárů do 30 dnů

„Ten je mnohem rychlejší než v Česku, kde se na stavební povolení čeká roky. V Polsku jsme zvyklí, že s výstavbou lze začít třeba již půl roku od koupi pozemku,” řekl Kratina.

Accolade v Polsku vlastní asi 1,5 milionu metrů čtverečních pronajímatelných ploch z celkových 2,6 milionu metrů čtverečních svého portfolia.

Čížek z Investiky v Polsku vyzdvihuje dlouhodobou stabilitu komerčních nemovitostí a jejich schopnost přizpůsobit se prostředí vysoké inflace.

„Dlouhodobé nájemní smlouvy s inflačními doložkami představují pro investory vhodný nástroj, jak čelit nejvyššímu tempu růstu cenové hladiny od 90. let,” řekl Čížek.

Český kapitál do Polska proudí dál

Předseda představenstva Reico Tomáš Jandík dodal, že polský trh je vzhledem k většímu poměru mezinárodních investorů na trhu dynamičtější. Jeho největší výhodou je výběr z širší nabídky, což umožňuje najít prémiové nemovitosti, řekl Jandík.

Manažer portfolia realitního fondu Wood & Company Jiří Hrbáček řekl, že polský trh dynamicky roste ve všech oblastech, realitním trhem nevyjímaje.

„Je to atraktivní investiční destinace a rozvíjet zde, kromě jiných, i realitní byznys dává smysl,” řekl.

Investice do komerčních realit loni rostly. Přispěl i český kapitál

V první polovině roku realizoval Wood & Company Office podfond akvizici kancelářské budovy ve Varšavě za více než miliardu korun.

Většina oslovených firem plánuje v Polsku investovat dál. Skupina Accolade chce do aktiv v Polsku vložit dvanáct miliard korun. Sedm miliard korun plánuje v pěti letech utratit investiční skupina DRFG, kterou založil v Brně v roce 2011 podnikatel David Rusňák, a v Polsku už má akvizice za více než 6,5 miliardy korun.

–DNA/ČTK–

2 KOMENTÁŘE

  1. Vzhledem k tomu, jak málo místo u nás zbývá orné půdy, kde by se pěstovalo jídlo pro české občany, je pomalá výstavba skladů a logistických center dobrá zpráva. Ve chvíli, kdy z nějakého důvodu exne doprava (třeba jako za covidu), se fakt betonu ani skladů nenajíme.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here