Polská firma garantuje instalaci solárů do 30 dnů

19977
polska
Foto: Columbus Energy

Společnost Columbus Energy, polský lídr v oblasti instalací fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel, vstoupila na český trh. Instalaci čerpadel i fotovoltaiky garantuje do 30 nebo 90 kalendářních dnů od složení zálohy.

Českou společnost Columbus Energy polská firma založila v srpnu 2022 spolu s několika českými partnery.

„V české společnosti Columbus Energy a. s. má majoritní podíl polský Columbus Energy. Čeští partneři jsou pouze minoritní vlastníci a dohledáte je v obchodním rejstříku,“ uvedla pro FinTag.cz mluvčí společnosti Markéta Friedl.

Columbus Energy podle ní v Polsku platí za jedničku mezi dodavateli fotovoltaiky a čerpadel. V Česku společnost pak plánuje instalovat do konce roku stovky fotovoltaik a tepelných čerpadel, v příštím roce pak 500 až 1 000 zařízení do měsíce. Služby nabízí domácnostem i firmám.

„Na český trh vstupujeme v období, kdy všechny trápí rekordní ceny energií. Což mnozí řeší nákupem fotovoltaiky a tepelných čerpadel. Na montáž však čekají měsíce. Pokud dnes podepíšete smlouvu a složíte zálohu, máte solární panely na střeše do 30 dní a již tuto zimu můžete významně ušetřit náklady na energie,” slibuje člen představenstva Columbus Energy Petr Částek.

SFŽP má 170 žádostí denně o dotace z Nová zelená úsporám

Columbus Energy v Česku aktuálně zaměstnává 200 lidí. S významným navýšením kapacit počítá v následujících měsících. Podle zástupců firmy zájemci o čerpadla a fotovoltaiku čekají i devět měsíců. Tvrdí, že v Polsku je taková praxe nepředstavitelná. Dalším problémem jsou nedokončené instalace kvůli chybějícímu materiálu.

Máme lidi i komponenty, tvrdí polská firma

Podle Petra Částka zastoupení české firmy nemá problém s nedostatkem pracovníků ani materiálu. Firma v příštím roce plánuje provést až jeden tisíc instalací měsíčně.

„Díky napojení na polskou matku máme potřebné know-how, dostatek materiálu, a především garantujeme odbornou instalaci se záručním servisem,” tvrdí Částek.

Columbus Energy nabízí v Česku dvě varianty služeb. A sice základní „Smart“ s 10letou zárukou na komponenty a montáží do 90 kalendářních dnů od složení zálohy a verzi „Pro“ s 15letou zárukou a instalací do 30 kalendářních dnů. Pokud se během záruky nějaká část instalace poškodí a přestane fungovat, firma zajistí výměnu. Zákazník tak nemusí reklamaci řešit přímo s výrobcem panelů a čekat na zdlouhavé servisy. Varianty se liší i použitými součástkami. Ve verzi „Pro“ využívají montážníci moderní celočerné panely od společnosti Sunport s účinností panelu až 206 Wp/m2.

MPO zvýšilo firmám alokaci na fotovoltaiku. I je tlačí k úsporám

„V praxi to funguje tak, že máte dům, kde vytápění zajišťuje vysokoteplotní čerpadlo, které získává energii přímo z okolního vzduchu. Jeho provoz zase zajišťuje elektřina vyrobená fotovoltaickou elektrárnou. Tu ukládá do bateriového úložiště, abyste ji mohli využívat, i když zrovna nesvítí slunce, a nabíjíte s ní i váš elektromobil,” vysvětluje Částek.

Firma chce klientům v budoucnu nabídnout i zajištění výkupu přebytečné elektřiny formou virtuální baterie. V praxi to značí, že firma odebere vyrobené přebytky energie, ale klient si je poté může ve stejném množství vzít zpět. Například v zimním období.

Columbus Energy tvrdí, že umí i české dotace

Zástupci polské firmy uvádějí, že se dostatečně orientují v nabídce tuzemských dotací na nízkoenergetická opatření. V tomto ohledu upozorňují hlavně na program Nová zelená úsporám, v jehož rámci majitelé rodinných domů získávají až 200 tisíc korun na solární fotovoltaiku s bateriovým úložištěm a až 140 tisíc korun na tepelné čerpadlo.

„Klientům pomůžeme nejen s výběrem optimálního řešení a vyřízením dotace, ale díky spolupráci s estonskou digitální bankou Inbank zajistíme i financování až do 100 procent výše ceny instalace. Což umožní mnohem většímu počtu lidí pořídit fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo a ušetřit na energiích ještě během této topné sezóny,” říká Částek.

Solární panely ztrácejí ve vedrech na výkonu

V Polsku Columbus Energy působí v oblasti fotovoltaických instalací devět let. Za tu dobu nainstalovala přes milion solárních panelů na střechy 60 tisíc domácností a firem. Skupinu Columbus Energy tvoří celkem 126 firem. Z toho 116 z nich se soustředí na projekty fotovoltaických farem. Columbus patří mezi významné zaměstnavatele a držitele prestižních ocenění. Například Ekonomické ceny prezidenta v kategorii Národní úspěch za trvalý a udržitelný růst společnosti. V roce 2020 získala cenu časopisu Forbes a společnosti Bisnode za nejrychleji se rozvíjející se firmy s tržbami nad 250 milionů polských zlotých [cca 1,3 mld. Kč].

–DNA–

15 KOMENTÁŘE

  1. Co k tomu říct? Být českou firmou v této oblasti, skutečně bych se začal bát! Pamatuji si, že během revoluce v roce 1989, ve dnech, kdy se ještě zvažovalo, zda není nebezpečné jít na náměstí, se v podniku objevili dva Poláci a nabízeli obchod s dodáváním satelitních přijímačů, včetně antén. A ne v malém. V té době totiž, kdy byly v éteru jen dva komunistické programy, satelit neměl nikdo a soukromé podnikání bylo jen neoficiální jako melouch (dnes šedá ekonomika), tak jsme na ně koukali jako na zjevení. Pak od té doby, po patnácti letech, mi přestaly v autě ukazovat budíky a bylo podezření na pětivoltový stabilizátor. Dal se koupit jen v minimálním počtu padesáti kusů. I tak jsem se podíval na net. V ČR jen dva obchody. Jeden s dodáním, když se objedná, do sedmi dnů a druhý, že prý na dotaz (můj samozřejmě). V polské oblasti sítě na mě vyskočilo rovnou kolem padesáti “sklepů”, přičemž myslím sedm z nich je mělo k okamžitému odeslání. Příští týden budu v Polsku objednávat modrá plexiskla do plastových krabiček, které česká firma vyřadila s tím, že se málo prodávají. Dříve kroužky do kroužkové vazby, průměr 4mm, to samé, tentokrát v Německu. Také u nás vyřazené ze sortimentu, protože jen pouhých pár korun na tržbách zřejmě speciálně v ČR velmi páchne. Sice na poštovném zaplatím obvykle až skoro pětistovku, ale zboží je. Naší (v ČR) doménou, na rozdíl od obchodu, jsou však technické schopnosti, proto tu západní firmy rády investují. Ale jak přijdeme i o to, jako třeba průnikem firem jako je Columbus Energy, tak protože na obchod, právě na tu oblast, kde se dají vydělat skutečně velké peníze, jsme totálně leví, bude to pak dost “veselé”. Osobně si myslím, že vláda ve snaze, aby byla znovu zvolena, pořád jen řeší, jestli bude lidem doma teplíčko a když ano, tak aby za energie moc nezaplatili. Ovšem v hospodářské politice se mně jeví, že spoléhají jen na šikovné lidi, kteří vedou a řídí západní firmy, jak vidím nyní i severní firmy, že si nás všimnou a nějakou tu méně ohlodanou kost z hospodářské hostiny zde ponechají. Bohužel dnes se velmi plete, protože s tím Green dealem si ji tam časem rádi ohlodají sami. A nebo možná, což zřejmě bude pravděpodobnější, jak se v článku i píše, že zaměstnáváním našich lidí, si k tomu vývaru z obchodu (myšleno vlastní dodávky panelů=levně v Číně nakoupit a draze v Evropě prodat, to zůstane v rukách Columbus Energy), který z toho budou mít, se tím ohlodáváním ještě navíc k nám přidají. A aby na to ohlodávání i pro ně něco zbylo, tak předchozí vláda zrušila superhrubou mzdu. Takže na odvodech tím pádem budou platit méně, ale pro nás všechny je to mínus kolem sta miliard do státní pokladny. Ty totiž před zrušením do státní pokladny každoročně přitekly. Takže tímto, kromě jiných firem, i Columbus Energy bude obstaraná a uvidíme, která skupina občanů naší země tu sekeru sta miliard, ale i další, ve státním rozpočtu zatáhne.

      • Přesně tak. Je to dočasné řešení, myslím že na dva roky, jako kompenzace za ničení hospodářství během Covidu. Uvidíme, zda nebude mít stejný osud, jako “dočasný” pobyt sovětských vojsk v naši vlasti, nebo jako ta Kalouskova povodňová stokoruna. No necháme se touto vládou překvapit.

    • Udělejte si výlet do Polska, koukněte se na jejich silnice dálnice, domy apod a pak sudtte. Ano některé silnice vypadají jak u nás, ale myslím že budete překvapen. Teď tam i levné natankujete a nakoupíte. A solary s montáží tam nabízí i ikea

    • Tuto firmu sice neznám, ale i tak si myslím, že vím, jak tomu je. Není to zase tak složité. Ekonomická realita je taková, že když budou mít hodně levné panely v nákupu, a to na severu umí velice dobře, jelikož mají obchodní talent, tak stačí, když dají přiměřeně nízké celkové ceny tak, aby ještě dobře vydělali a trh dříve, či později ovládnou. A jak zde píšete, že držáky mají hotovy a dál za tím nic, tak jsem si jist, že ten průnik na trh vzali velkým hákem. Tedy, co nejvíce zákazníků, to znamená udělat co nejvíce držáků, tím pádem je zákazník jistý. No a až dojdou zásilky panelů (s dodávkami mají všechny firmy problémy), tak se to dodělá. A protože je třeba principiálně vydělat a mít nízké ceny, tak je nutné dělat velké objednávky panelů, aby byly velké množstevní slevy. Protože na dodávkách (obchodu) se dělají velké peníze. Ne na těch drbačkách při přidělávání držáků! U nich platí, že nadělat se a vydělat si, umí každý blbec. Ale zase to neudělat takovým způsobem, že se panely nakoupí na sklad a pak se čeká. Musí být pro ně zákazníci. A to jsou už ti, kteří mají držáky hotové. Tento postup má i následující výhodu. Panely musí zřejmě brzy dodavateli zaplatit, možná ne-li hned. A to váže peníze. Zvláště, pokud mají úvěry u banky, tak se to na úrocích prodražuje. Takže když panely dorazí, mohou je hned nainstalovat, protože zákazník má držáky už několik měsíců na střeše. Ale naštvaný nakonec i tak moc nebude. Přece za tu cenu a rychlost? No, neberte to, navíc když jsou ceny energií tak vysoké. Přiznám se. Neznám, nevím, neviděl jsem. Ale pochybuji, že je tomu u této firmy jinak, než jsem zde napsal. A to zdůvodňuje i to jejich mlčení. Přece jim to “nevycikají”, že si je tím pojistili jako závazného odběratele. Znovu opakuji. Firmu neznám, ale jsem si jist, že nebudu od pravdy daleko. Nakonec neudělal to Bill Gates se systémem Windows dost podobně?

  2. Jasně, zaměstnance podojíme a zavedeme zpět superhrubou mzdu a živnostníci budou dál odvádět v průměru 30% průměrných odvodů oproti zaměstnancům! Super, v okolních státech platí aspoň 60% ! Zrušíme jim EET a dál pojedou zakázky keš bez dokladu a bez daně!

    • S tím EET, jak píšete, skutečně šedé ekonomice jen nahrají. Ale i tak to dává smysl, jelikož jsem si za ta léta, co politiku sleduji, všiml, že u nás voliči dají hlas většinou buď zloději, nebo komunistovi. Možná to uvidíme při volbě prezidenta. Takže z tohoto úhlu pohledu ta rozhodnutí vlády do sebe zapadají. Ovšem s tím podojením zaměstnance přes mzdu je to složitější. Mzdu zaměstnanci dává zaměstnavatel a tí pádem jsou to všechno peníze zaměstnavatele. Ta částka odvodů z mezd je opticky rozdělena na dvě části. Jednu část nazývají, že to platí zaměstnavatel a tu druhou část, že zaměstnanec. Finanční realita je však taková, že z firemního účtu odejde určitá částka, řekněme dvacet tisíc. Zaměstnanec dostane jen, řekněme jedenáct tisíc. No a těch devět tisíc rozdílu zaměstnavatel pošle na povinné odvody. A ve výplatnici je pak uvedeno, že (zde jen jako velmi zjednodušený příklad pro pochopení podstaty věci), že čtyři tisíce zaplatil na odvodech zaměstnanec, no a těch zbývajících do devíti tisíc, tedy pět tisíc, zaplatil jeho zaměstnavatel. Ono to má svůj význam z důvodu výpočtu daní, že tomu tak je. Ale finanční realita je taková, že vše do posledního haléře, odejde z účtu zaměstnavatele a zaměstnanec dostane jen část z této odchozí částky, tedy čistou mzda. Takže zvýšením odvodů se v podstatě dojí zaměstnavatel, protože ten při nízké nezaměstnanosti je opatrný, aby čisté mzdy šly moc dolů s odůvodněním, že vláda zvýšila odvody. A tam, kde jsou odbory, to jde obzvláště těžko, protože ty pak přitlačí na pilu, že v následujícím roce chtějí o to větší nárůst hrubých mezd. No a ti živnostnící, to má historické důvody, proč tomu tak je.

  3. No recenze na podobnou fa. (FG) nejdou zrovna vábné.
    A co se týče provedení instalace,,,,, záleží kdo spadl ze stromu. Pak ještě zda to montují dle ČR norem.

  4. Ahoj nemohu tady souhlasit Pláči mně hodně podržely v zimě my praskl bojler pro šlendrianství česke firmy .Byl jsem bez teplé vody dva dny žadná fa neměla čas Tak jsem zajel do Ratiboře za fa Buderus. Taky mi řekli že teď nemají kapacity a že to može trvat pár dní .Už jsem set tím smířil.Večer mi z této fa.vilaly že kluci se vravejí dříve že zakázky a to prosím bylo okolo půl deváté večer. Za hodinu byli na mojí adrese i z bojlerem a dali se do práce.Okolo půl noci teklá teplá voda.Nikdy na nich nedám dopustit.Sice to bylo o něco drachší a le zatím musí člověk předpokládat.Kšeft je kšeft .To je u nás nemyslitelné i dne

    • Asi vám nepomohu, ale snad toto. Pokud byste to věděl, co teď napíši, omlouvám se Vám. Jen chci upozornit, abyste vzal v úvahu, že se jedná o zařízení, u kterého se nedá očekávat, že nebude nikdy potřebovat údržbu, případně opravu a že by fungovat mělo “nejlépe na věky” (to trochu přeháním – to jsou vždy moje úvahy). Takže to znamená vše řešit se zahraniční firmou a navíc vzdálenou, pokud nebydlíte na severu ČR. Já bych to začal řešit pročítáním různých diskuzních fór na internetu, co tam o tom lidé píší za zkušenosti, když to takto udělali. Dávají tam i kontakty. Myslím, že různé týpky, kteří se tam předhánějí jen ve chvále, či radikálního odsuzování bez dalšího vysvětlení, odhalíte poměrně snadno. Já tak vždy začínám, když se pouštím do nové věci, se kterou nemám vůbec žádné zkušenosti. Člověk získá alespoň rámcový přehled do jaké oblasti se pouští a co ho může čekat. A v žádném případě s rozhodnutím nespěchám. I když s dnešními cenami energií platí dvojnásob, že v této věci čas znamená peníze. A také jsem si jist, že v ekonomice jsou jen dvě možnosti. Buď totální krach hospodářství EU, nebo takto vysoké ceny tu nebudou trvale, protože by to ten krach způsobilo. V USA, Číně, Vietnamu a Indii totiž s tím Geen dealem nejsou tak žhaví. Tak při výpočtu návratnosti vašich investic, které budou nejspíše dlouhodobějšího rázu, raději započítejte i určitý pokles cen energií, aby to nedopadlo stylem, že nechci slevu zadarmo. Když by náhodou vysoké zůstaly poměrně dlouhodoběji, o to dříve se vám investice navrátí. A to bude pro Vás jedině dobře. Jinak já osobně, s ohledem na to, co jsem o cenách energií napsal, zkouším ten nejméně příjemný způsob, že nejlevnější energie je ta, kterou vůbec nespotřebuji. Green dealisti by ze mě měli velkou radost (což mě nesmírně štve). Tak uvidím!

  5. Nic z článku bohužel není pravda. Columbus má v Polsku doslova strašnou pověst. A protože jsou už v Polsku negativně profláklí tak je nejlépe začít jinde …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here