Část měst a obcí stále nemá sjednané dodávky energií

348
dodavky
Foto: Pixabay.com

Významná část měst a obcí stále nemá sjednané dodávky elektřiny a plynu na příští rok. Uvedl to Svaz měst a obcí ČR [SMO ČR]. Konec roku se ale rychle blíží a povinností měst a obcí je i v této věci provést výběrové řízení.

Města a obce musejí při zajišťování svých energetických potřeb postupovat v souladu se Zákonem o zadávaní veřejných zakázek. I proto nesmějí při zajištění dodávek elektřiny a plynu na rok 2023 zbytečně ztrácet čas.

„Města a obce si musejí co nejrychleji zajistit dodavatele energií. […] Vládní strop městům a obcím pomůže udržet náklady na energie ve snesitelných mezích,“ říká předseda SMO ČR František Lukl.

Veřejným zadavatelům aktuálně zajišťuje zákon cenové stropy pro elektřinu ve výši 5 000 Kč za MWh bez daní a zemní plyn ve výši 2 500 Kč za MWh bez daní. Podle Lukla municipality ale i tak musejí jednat okamžitě. Tvrdí, že zhruba do poloviny prosince by měly mít soutěže na dodavatele pro příští rok uzavřeny.

„V kontextu povinnosti postupovat v souladu se Zákonem o zadávání veřejných zakázek je procesně nejjednodušší, nejrychlejší a nejbezpečnější varianta využít Jednací řízení bez uveřejnění [JŘBU] dle § 64 písm. c). To znamená výběr dodavatele na komoditní burze,“ radí předseda Svazu.

MPO a ÚOHS pro města a obce připravily manuál

Svízelnou situaci měst a obcí potvrzuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR [MPO]. Proto společně s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže [ÚOHS] připravil soubor doporučení pro kraje, města a obce a jejich podřízené organizace, kterým se dlouhodobě nedaří poptat dodávky energií na příští rok.

„Velmi dynamický a nepřehledný vývoj na trhu s energiemi vedl u některých krajů, obcí, škol či třeba nemocnic k tomu, že se jim nedaří poptat dodavatele energií na příští rok,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN] s tím, že vláda právě proto schválila takzvanou kontraktační povinnost.

„Tato povinnost umožní, aby ty subjekty, na které se vztahuje strop cen energií, ale dlouhodobě se jim nedaří poptat dodavatele energií, měly právo na to, aby jim dodávky nabídl dodavatel poslední instance. Obce a kraje a jejich podřízené organizace, malé a střední podniky tak mají jistotu, že příští rok dodavatele energií mít budou,“ dodal.

S tím, aby kraje a obce a jejich organizace využily kontraktační povinnost co nejlépe a nejúčinněji, jim podle něj pomůže manuál MPO a ÚOHS. Úřady už ho některým municipalitám rozeslaly. Manuál dostala i hejtmanství.

Jaká jsou úskalí řízení bez uveřejnění na dodávky energií

Soubor doporučení upozorňuje veřejné zadavatele na významnou skutečnost. Totiž, že dodávky energií jsou veřejnou zakázkou. A tu je nutno pořizovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Zadavatelé by měli primárně postupovat prostřednictvím otevřených zadávacích řízení,“ zdůrazňuje předseda ÚOHS Petr Mlsna.

V tomto smyslu je možné využít i nákupu prostřednictvím elektronické aukce či přes komoditní burzu. Což jsou rovněž způsoby výslovně umožněné zákonem. Ve výjimečných případech podle něj mohou zadavatelé přistoupit k jednacímu řízení bez uveřejnění, jak radí SMO ČR.

Úřady v této souvislosti dále upozorňují: „Při využití tohoto postupu však musí mít přesvědčivě doloženo, že předchozí řádné pokusy o nákup energií bez jejich zavinění selhaly a že v krizové situace nejsou vlastní vinou.“

Dodávky energií patří k dodávkám pravidelné povahy. Manuál zástupcům měst, obcí a krajů proto vysvětluje, jakým způsobem vypočítat u těchto komodit předpokládanou hodnotu zakázky. Právě podle ní totiž musí zadavatel stanovit příslušný režim zadání a v jeho rámci druh zadávacího řízení.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here