Dobrovolná solidarita zemí EU ve věci migrantů selhává

2547
migrantu
Migranti na pražském hlavním nádraží. / Foto: Redakce FinTag.cz

Sto migrantů si dosud mezi sebou předaly členské země Evropské unie na základě mechanismu dobrovolné solidarity dojednaného před pěti měsíci. Uvedla to eurokomisařka zodpovědná za otázky migrace Ylva Johanssonová.

Unijní nástroj pro sdílení migrační zátěže je jedním z bodů akčního plánu, kterým Evropská komise [EK] reagovala na zvýšené počty migrantů v oblasti centrálního Středomoří.

„Nový unijní nástroj pro sdílení migrační zátěže by mohl fungovat lépe,“ uvedla eurokomisařka Johanssonová.

Na dobrovolné solidaritě se země EU dohodly v červnu před začátkem českého předsednictví v Radě EU. Mluvilo se tehdy o tom, že prostřednictvím dobrovolných relokací by mohlo být v rámci unie přemístěno okolo 100 000 migrantů za rok. Státy mají zároveň možnost nabídnout jinou formu pomoci, než je převzetí žadatelů o azyl, třeba finanční prostředky.

„Máme přísliby ohledně více než 8 000 relokací, ale jen zhruba 100 migrantů bylo dosud relokováno,“ zhodnotila fungování dohody v praxi Johanssonová.

Today, tomorrow I go to Germany, říká Salah ze Sýrie

Podle ní jsou v systému „úzká hrdla“ na obou stranách. Tedy jak u zemí, které potřebují pomoc, tak u těch, které by ji mohly poskytnout.

„Ale není to žádná věda. Můžeme tu implementaci výrazně posílit,“ řekla, aniž by upřesnila, jak by dalším nařízením ze strany EK nástroj zefektivnila.

Praxe se rozchází s unijními proklamacemi

Téma migrace v poslední době v unijních kruzích opět vstupuje do popředí i v důsledku vývoje na takzvané balkánské trase. Ta letos podle unijní agentury Frontex eviduje meziroční nárůst nelegálních příchodů o 170 procent. Dění na této i všech ostatních trasách bude v pátek [25.11.] téma mimořádné schůze unijních ministrů vnitra.

Balkánskou cestou do Evropy opět proudí tisíce migrantů

Dobrovolná solidarita mezi unijními zeměmi utrpěla před několika dny další ránu, když Francie oznámila, že pozastavuje v létě dojednané převzetí 3 500 migrantů z Itálie. Stalo se tak poté, kdy Italové odmítli přijmout loď s 230 migranty.

Skupina přitom byla součástí zhruba 90 tisíc lidí, kteří od začátku roku dorazili nelegálně do EU po trase v centrálním Středomoří. Oproti loňskému roku to znamená více než 50% nárůst v počtu příchozích.

Situace ohledně migrantů je podle EK neudržitelná

Johanssonová označila současnou situaci za neudržitelnou. I proto prezentovala nový akční plán EK. Ten kromě intenzivnějšího přerozdělování migrantů v rámci unie volá po posílení spolupráce se třetími zeměmi. Například na vracení neúspěšných žadatelů o azyl či po lepší koordinaci pátracích a záchranných akcí ve Středozemním moři.

Podle eurokomisařky aktuálně po uvedené migrační trase přicházejí hlavně lidé z Egypta, Tuniska a Bangladéše. A ti nemají nárok na mezinárodní ochranu.

„Potřebujeme je na pracovním trhu, ale nechceme, aby přicházeli touto cestou,“ řekla.

Migrace z Afriky i Blízkého východu do EU sílí

Za jediné dlouhodobé řešení označila schválení nového „paktu o migraci a azylu“, s nímž Komise přišla před více než dvěma lety. Potvrdila, že jednání se v této věci snaží posunout dopředu i české předsednictví. To přichází s některými novými body v souvislosti se vzájemnou podporou mezi státy bloku. Podle Johanssonové české snahy přináší „dobrý pokrok“. Více konkrétní už eurokomisařka ale nebyla.

–ČTK/RED–

4 KOMENTÁŘE

  1. V článku se píše:“Za jediné dlouhodobé řešení označila schválení nového „paktu o migraci a azylu“, s nímž komise přišla před více než dvěma lety. Potvrdila, že jednání se v této věci snaží posunout dopředu i české předsednictví.“
    Zde bych chtěl na nás všechny důrazně apelovat, abyste tuto věc jako voliči pozorně sledovali. Jsou tu dvě věci. Ta první je ten nový pak. Jak to už léta sleduji, tak princip by byl ten, že ohledně migrace by tuto věc řídila nevládní struktura, něco jako naše neziskovky, nebo, jak se v současnosti děje, dnešní evropští pašeráci tvářící se jako neziskoví zachránci životů. A pak by bylo nařízeno, kolik z nich si musí každý stát vzít. Tím by vlády mohly voliče ohlupovat, že vlastně za nic nemohou, že to ony neřídí, že to souvisí s lidskými právy. Ty jsou vždy zákonům země nadřazeny. A takový mezistav, aby to prošlo, by byl ten, že by se stát mohl vykoupit, že by za každého nepřijatého zaplatil. Dostaly by to pak státy, které by je přijaly. Původní kvóty, kolem kterým byla mela, zašly na úbytě ne proto, že jsme se vzpříčili, to by nás donutili, protože toto je už proradností i našich bývalých vlád evropská agenda a ne naše, jak to bylo původně, ale proto, že nejsou sjednocené sociální dávky pro tyto lidi tak, aby se tito následně volně nepřesouvali mezi unijními státy. Ta agenda sjednocení dávek stále žije, pracuje se na ni, protože s tímto úspěšné prosazení jednotné migrační politiky pro celou EU stojí a padá. Jen pro ozřejmění. Představte si, že jedna část gigantické rodiny by šla povinně do Německa druhá do ČR. A pak by se navštěvovali a sdělovali si své sociální zázemí. Dovedete si představit, co by po tomto zjištění prováděli, když sotva polovina z nich pracuje, často mají horké hlavy a k tomu času mají dost. Toto není vlastnost jen migrantů. To stejné by nastalo i u nás, když by jeden dostal dost a druhý skoro nic! Proto kvóty zhavarovaly. Ne naším hrdinným odporem. A ta druhá věc je, co ten náš „premiér“, dávám do uvozovek, protože je otázka, čí premiér to je, tam v této věci v EU kuchtí, jak sama Johanssonová řekla. Člověk by řekl, ale musím si to ověřit, že kromě zelené barvy, jak v projevu sám řekl, má i migrační agendu, aby se v těch strukturách co nejvíce zalíbil, až ho voliči v ČR nejspíše pošlou k ledu. Ale ještě na oficiálních zahraničních serverech, zabývajících se EU, popátrám.

  2. Na Seznamu,který vlastní pan Soros jsou články o chudáčcích migrantech,kterým každý ubližuje.Většina jich z válečných zemí nepochází.Lžou o svém věku,národnosti,chodí bez dokladů a většina jich nechce pracovat.Jen se ohání právy a my to díky neziskovkám vše platíme.To platí i o ostaních menšinách,kteří se cítí neustále,že je jim ubližováno.Na české občany nemá vláda ani EU čas a naše problémy s existečními problémy některých lidí je nezajímají.

  3. Je prostě opravdu neuvěřitelné, co se děje… Jak všichni neustále ustupují neziskovkám, aktivistům nebo z vlastního ideologického přesvědčení zrazují ČR nebo celou Evropu…
    Prostě neuvěřitelné.. Jednou tu bude muset nastoupit vláda tvrdé ruky, jak ostatně předpovídal Sokrates…

  4. A někdo tady bude kontrolovat, jestli můj příspěvek je košer ???
    To je taky neuvěřitelné, všude se každý ohání demokracií a svobodným názorem, a přitom je to vlastně stejné s tou svobodou slova jako za komunistů….

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here