Domácnosti hledají úspory. Některé šetří už i na dětech

420
domacnosti
Ilustrační foto: Pixabay.com

Kvůli zdražování začaly domácnosti výrazně omezovat výdaje. Mimo jiné i ty na zájmové kroužky dětí, a to není dobře. I v Česku ale existují instituce, které dětem na kroužky i vybavení na ně peníze přispějí.

Pětitisícikorunový příspěvek pro rodiny s dětmi do 18 let poskytnutý vládou Petra Fialy [ODS] letos v srpnu se při současné inflaci rozplynul jak pára nad hrncem. Výrazně zdražuje jízdné ve veřejné dopravě, obědy ve školách, ubytování na vysokoškolských kolejí i internátech. Na situaci už začaly reagovat rodiny s dětmi. Jak? Některé zredukovaly zájmové kroužky svých dětí.

„Dcera chodila na sportovní gymnastiku, plavání a jednou do týdne hraje v základní umělecké škole na housle, to už šestým rokem. Syn hraje florbal a několik let hraje tenis,“ vypráví paní Eva Rovná, matka 12leté dcery a 15letého syna.

Inflace v říjnu v ČR klesla z 18 procent na 15,1 procenta

Oproti minulému školnímu roku jí měsíční výdaje na děti od září narostly o stovky korun měsíčně. To by se podle ní ještě zvládnout dalo. K tomu ale platí i přes vládou zastropované ceny trojnásobnou cenu za plyn a elektřinu a na jaře je čeká refinancování hypotéky na byt.

„V roce 2018 jsme si sjednali 2,43% úrokovou sazbu, nyní nás čeká zřejmě její skoro až trojnásobek, to jsou pro nás ne stovky, ale tisíce korun měsíčně navíc,“ říká nešťastně.

Škrty se dotýkají dovolených, kultury i kroužků

Rodina proto začala hledat úsporná opatření. Odpustí si letos zimní dovolenou na lyžích a vyrazí nanejvýš na jednodenní lyžování do lacinějších středisek v Česku. Zredukovala i nákupy, návštěvy restaurací a obědy v zaměstnání. A nakonec došlo i na volnočasové aktivity jejich dětí.

„Děti jsou bystré a důvody našich starostí rychle pochopily. Dcera sama přišla, že letos vypustí plavecký kroužek a syn se rozhodl více soustředit na florbal. Opustil tak tenisové tréninky, které měl dvakrát do týdne,“ popisuje přístup dětí.

Od ledna 2023 stát znovu přidá lidem na bydlení i na děti

Dodává, že s manželem rozhodnutí dětí jenom uvítali. To proto, že jejich rodinný rozpočet se dostal do situaci, kdy z něj už jen stěží tvoří krátkodobou rezervu.  Na osekání kroužků ušetří za pololetí zhruba 8 300 korun. Dalšími omezeními, jako je dovolená, kultura, vánoční dárky, podle jejího odhadu domácnost vyšetří dalších několik tisíc korun. Což jí pomůže situaci ustát minimálně do jara příštího roku. Na otázku týkající se pomoci od státu třeba formou státních sociálních podpor paní Eva odpovídá, že s manželem normálně pracují. Čerpat dávky je proto ani nenapadlo.

Domácnosti mohou využít i pomoci

Opouštění zájmových kroužků dětí kvůli rostoucímu tlaku na finance českých domácností je podle finančních odborníků jednoznačně negativní trend. Řešením pro většinu pracujících rodin při obvyklé 40hodinové týdenní pracovní době nejsou ani přídavky na děti či příspěvky na bydlení. Rodiny s mladšími dětmi si totiž obvykle pořizují vlastní bydlení a financují ho hypotékami. A jejich splátky se do uznatelných nákladů na bydlení na rozdíl od nájmů soukromých pronajímatelů, úhrad energií či domovních služeb, nezapočítávají.

Rodinám s dětmi, které se potýkají s finančními problémy, ale pomůžou s úhradou zájmových kroužků alespoň některé z tuzemských organizací. Jednou takovou je Česká rada dětí a mládeže [ČRDM], která na volnočasové aktivity i vybavení na ně přispěje rodinám až 2 tisíce korun na pololetí.

„Lidé mohou žádat o podporu i zpětně za první pololetí školního roku 2022/23,“ říká ředitel kanceláře Rady Ondřej Šejtka.

V Česku žije více chudých lidí, než uvádějí statistiky

O finanční příspěvek ale musejí rodiny stihnout požádat nejpozději do konce letošního roku. Podporu dostanou rodiče pro děti ve věku od tří do 18 let. Z projektu nejsou vyřazení ani děti ukrajinských uprchlíků. Z přiznaných peněz mohou rodiče či jejich jiní zákonní zástupci uhradit členské příspěvky, účastnické poplatky a školné na daný mimoškolní kroužek. Nakoupit za ně mohou dokonce vybavení, například hokejku nebo tenisovou raketu.

Nicméně ani tato podpora se neobejde bez spoluúčasti rodiče, kteří musí zaplatit 20 procent z ceny kroužku. O podporu zájemci žádají na webu darujemekrouzky.cz, kde se musí nejprve zaregistrovat. Peníze odesílá organizace nikoli rodičům, ale přímo danému poskytovateli služby. Webová aplikace spravuje seznam institucí nabízejících spolupráci s darujemekrouzky.cz, mezi kterými si zájemce po registraci vybírá. Volnočasové aktivity, na které iniciativa přispívá, nabízí například Česká tábornická unie, některé domy dětí a mládeže, základní umělecké školy a tělocvičné jednoty spadající pod Sokol.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here