Bezdomovce v Ulmu v zimě zahřívají spací kapsle

12435
kapsle
Jedna ze spacích kapslí v Ulmu, ve které v zimě přespávají lidé bez domova. / Foto: Město Ulm

Přečkat třeskuté mrazy lidem bez přístřeší pomáhají v německém Ulmu takzvaná Ulmská hnízda. Jde o jednoduché a izolované spací kapsle, jež brání umrznutí. Ulmská hnízda si chválí bezdomovci i místní obyvatelé.

Kapsle na spaní neboli Ulmská hnízda město Ulm v německé spolkové zemi Bádensko Württembersko poprvé instalovalo v zimě roku 2019. Šlo o pilotní projekt, při kterém se měla odzkoušet jejich funkčnost a využitelnost v oblasti sociální pomoci. Volně stojící spací kapsle nemají podle vedení města nahradit bydlení, ale doplnit stávající nabídku služeb pro lidi bez domova v zimních měsících, kdy se teploty propadají i k mínus 25 stupňům Celsia.

Ulmská hnízda budou instalována každý rok během chladných měsíců. Bezdomovci, kteří nemohou nebo nechtějí přespat na ubytovně, mohou spací kapsle využít jako ochranu před chladem,“ informuje na svém webu město Ulm.

Dodává, že alternativní možnost přespání v podobě spacích kapslí si pochvalují jak jejich uživatelé, tak místní obyvatelstvo a v praxi se osvědčují.

Spací kapsle se stále vylepšují, hlavní je izolace

Ulmská hnízda město vyvinulo ve spolupráci několik místních organizací. Především mladých podnikatelů z oblasti designu a vývoje produktů. Do iniciativy se zapojili i vývojáři softwaru a hardwaru. Původní hnízda byla vyrobena převážně ze dřeva. Po první sezoně jejich využití však došlo na vylepšení funkčnosti hlavně co do izolace. Ta je totiž při ochraně před omrzlinami, která je hlavním účelem Ulmských hnízd, zcela zásadní. Ulmská hnízda pro další zimní sezonu jejich tvůrci přestavili a dřevo částečně nahradili ocelí a plechem.

Výsledek bytové politiky státu: 270 tisíc lidí v bytové nouzi

„Díky tomu by měly být spací kapsle o něco odolnější proti teplotním výkyvům, řekl jeden z tvůrců Ulmských hnízd Falko Pross.

Speciální kapsle pro přespání jsou nyní vyrobena z masivního dřeva, oceli a lakovaného plechu. Odborníci se při jejich vývoji zaměřili hlavně na tepelnou izolaci a zajištění dostatečného přísunu vzduchu. I proto nakonec zvolili kombinaci několika materiálů.

Ulmská hnízda nejsou zrovna laciná

Ve volné spací kapsli může člověk bez domova v zimních měsících bezplatně přenocovat. Druhý den ráno ohlásí instalované senzory nového nocležníka místní charitativní organizaci. Ke spací kapsli se tak vydá zaměstnanec charity, aby bezdomovci nabídl další pomoc. Případně ho informoval o možnostech dalších typů přenocování pro lidi bez přístřeší v době mrazivých měsíců.

V Teplicích šetří na bezdomovcích. Umyjí je jednou týdně

Na jaře pak město Ulmská hnízda z veřejných prostranství odklidí, zajistí jejich revizi a uskladní je pro další zimní sezonu. Zatím jsou v provozu dvě taková zařízení.

„Průběžné roční náklady na údržbu, montáž a demontáž, opotřebení materiálů se odhadují celkem na cca 5 700 euro,“ přibližuje na svém webu náklady na provoz Ulmských hnízd město Ulm. 5 700 euro podle aktuálního kurzu činí cca 140 tisíc korun.

Veronika Táchová

4 KOMENTÁŘE

    • Po přečtení příspěvku pana Milana jsem si uvědomil, že to bude zřejmě druhý případ. Částku 140.000,- Kč jsem podělil 365 a vyšlo mně 383,- Kč/den. A do vyhledávače jsem zadal ubytovny a ubytování. Pak mně ale napadlo, že to bude spíše něco ve stylu jako nora pro tchoře. A takové služby ubytovny určitě nenabízejí. Alespoň na svých stránkách tuto službu nemají. A zavolat jim tam s tímto dotazem, jsem neměl odvahu.

  1. Zase objevili Ameriku. Vždyť tady se dělají polystyrenová iglů která mají dobrou tepelnou izolaci a navrch mají folii pro odrážení tepla v podstatě za minimální náklady na výrobu.Je pouze otázkou proč je radnice měst nevyužívaj.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here