Politico: Nenadávej na Ameriku, když sám máš křivá ústa

1847
Ameriku
Foto: Pixabay.com

Evropa vězí až po krk v problémech. Její ekonomika balancuje na hranici recese a není unijního státu, který by neprohluboval zadlužení. Roste sociální napětí a rétorika evropských politiků se mění. Z potíží už neviní jen Putina, ale i Ameriku.

„Škarohlídský pohled na Ameriku dlouho fungoval jako zastírací taktika evropských politických elit, když začala Evropě hořet půda pod nohama,“ uvádí ve své analýze “Europe’s anti-American itch” Matthew Karnitschnig z bruselského listu Politico.

A snáší i několik obvyklých evropských argumentů proti Spojeným státům. Za válku na Ukrajině může Washington. Neměl dráždit Rusko svou snahou o rozšíření NATO. Amerika může i za globální oteplování, protože Američané jezdí ve velkých autech a spotřebovávají víc než ostatní. Amerika může i za konec francouzštiny jako diplomatického jazyka, protože svět ovládla produkce nekulturního Hollywoodu.

Anebo jiný příklad: V Německu vyšla kniha s názvem „Ami, It´s Time to Go“ a stala se bestsellerem. Jejím autorem je Oskar Lafontaine, bývalý ministr financí a před rozpadem strany předseda sociálních demokratů.

„Musíme se vymanit z vlivu Spojených států amerických,“ píše Lafontaine, který popisuje Ameriku jako příčinu všeho zla.

Dává smysl vinit Ameriku kvůli LNG a zbraním?

Aktuálním hitem v protiamerických argumentech evropských politiků je to, že Amerika využívá války na Ukrajině ke svému obohacení.

„Pokud se na to podíváte střízlivě, Spojené státy jsou zemí, která nejvíce vydělává na této válce, protože nyní prodávají více plynu a za vyšší cenu. A také kvůli tomu, že prodávají více zbraní,“ cituje Politico jednoho z evropských úředníků.

Autor bruselského listu Matthew Karnitschnig jeho slova ale rozporuje. Dokonce uvádí, že úředník je bez soudnosti. A předkládá i argumenty. Tím prvním je, že pokud by se ve válce na Ukrajině Amerika neangažovala, Ukrajina by už dávno složila zbraně.

„Přímé dopady této války na americkou ekonomiku už činí 26 bilionů dolarů, zatímco příjmy za prodej zemního plynu a zbraní jsou ve srovnání s tím jen kapkou v moři,“ píše Karnitschnig.

Podle něj USA totiž vyvážejí méně než deset procent celkové produkce zemního plynu. A už loni činila hodnota tohoto vývozu zhruba 27 miliard dolarů [cca 623 mld. Kč].

LNG nezdražujeme my, ale vaši obchodníci, tvrdí Američané

To, že Evropané jsou otráveni tím, že za americký plyn platí čtyřikrát víc než stojí v USA, je podle autora listu Politico pochopitelné. Podle jeho názoru Evropanům ale také nikdo v minulosti nenakázal, aby se vydali do závislosti na ruském plynu. Aby vypínali své dobře fungující jaderné elektrárny.

„Naopak Washington jim ve skutečnosti již několik let říká, aby to nedělali,“ uvádí Matthew Karnitschnig.

Jak je to s argumentem o nákupu zbraní z USA

Obvinění z údajného profitování z prodeje zbraní je podle autora listu Politico rovněž nesmyslné. Ze zhruba 30 miliard dolarů [cca 694 mld. Kč], což je dosavadní hodnota americké účasti na vojenské pomoci Ukrajině, Amerika většinu materiálu darovala.

Amerika darovala Česku přes 2,65 miliardy korun

Podle něj stejně jako na dodávkách zbraní na Ukrajinu vydělává americký zbrojní průmysl, vydělává i evropský zbrojní průmysl. I to, že evropské firmy mají nižší marže než ty americké, má své vysvětlení. Jednoduše jsou podinvestované a nedostatečně konkurenceschopné, tvrdí.

Za příklad dává nedávné rozhodnutí Německa nakoupit americké bitevníky F-35. Ty ostatně nakupují i Poláci a zájem o ně mají i Češi. Ale je to vina Ameriky, že k těmto letounům neexistuje žádná evropská alternativa, ptá se Karnitschnig. V tomto případě odkazuje na společný plán Francie, Německa a Španělska na vývoj „budoucího bojového vzdušného systému“. Ten sice vznikl slavnostně v roce 2001 podpisy příslušných politiků, žádný konkrétní výsledek dodnes ale nepřinesl.

Poláci kupují zbraně v Koreji. Spojenci jsou zklamaní

A jsou tu další příklady evropské neschopnosti. Například německý bojový tank Leopard 2 firmy Krauss-Maffei je mnoha odborníky oceňován jako nejlepší na světě. I přesto Německo prohrálo konkurenční boj s Jižní Koreou, od které si Polsko nedávno objednalo téměř tisíc nových tanků. Jedním z důvodů byla cena. Dalším pak nechuť Německa k prodeji vyřazených bojových vozidel a tanků na Ukrajinu.

Evropa viní Ameriku i z podpory amerických firem

Podle listu Politico je vůbec největším strašákem Evropy těchto dnů, pokud jde o Ameriku, balík zelených dotací pro americké firmy, který představila Bidenova administrativa.

Ostatně i ty nyní řešil francouzský prezident Emmanuel Macron na své cestě do USA. Celkově cílil na zmírnění podmínek Bidenova zákona o zmírnění inflace [IRA], legislativní iniciativy, jenž ulevuje firmám v USA od přechodu na zelené technologie až po zdravotnictví.

„Evropané se obávají, že šlechetné dotace ´Made in the USA´ ohrožují jejich průmysl a hrozí obchodní válkou,“ píše Matthew Karnitschnig a dodává: „A jen proto mnozí evropští činitelé americký plán popisují jako reinkarnaci zákona Smoot-Hawley, katalog tarifů zavedených v roce 1930, o němž historici tvrdí, že přispěl ke zhoršení Velké deprese”.

To vše ale označuje ve své analýze za zastírací manévry. Naopak nepohodlná pravda pro Evropany podle něj zní, že jsou to hlavně evropské firmy, které jsou v problémech. To proto, že evropské vlády se mnohem víc věnují svým voličům v podobě všemožných podpor, než aby pomohly svým firmám. Naopak těm vybraným ještě naloží mimořádným zdaněním.

Jakou máme populaci, takové máme politiky, říká Miroslav Kalousek

List Politico si v tomto tvrzení pomáhá slovy Thomase Schäfera z koncernu Volkswagen. A ten říká: „Evropa není nákladově konkurenceschopná v mnoha oblastech, zejména když jde o cenu elektřiny a plynu. Pokud v Německu a Evropě neuspějeme při rychle klesajících cenách energie, pak investice do energeticky náročných výrob nebo do továren na výrobu baterií už nebudou v Německu a v EU realizovatelné.“

Všechno je to ale marné

Problém je, že v Evropě jen málokdo z politiků i obyvatel vidí věci tak, jaké opravdu jsou.

„Zeptejte se v berlínské vládní čtvrti, co v těchto dnech skutečně brzdí německou ekonomiku. Odpověď je jasná,“ uvádí Politico a hned nabízí slova spolustraníka německého kancléře Olafa Scholze Larse Klingbeila.

A ten říká: „USA provádějí masivní ochranářskou hospodářskou politiku. Americká hospodářská politika by neměla být namířena proti Evropanům.“

Na druhou stranu i Matthew Karnitschnig připouští, že ne všechno je ze strany USA vůči Evropě ideální. Podle něj Bidenova administrativa při zavedení dotací pro firmy nejspíš na Evropu vůbec nepomyslela.

„Problém ale není v tom, že by Evropa USA nezajímala, ale problém je v tom, že si Evropané představují, že by je měla zajímat víc,“ píše.

COP27: Závazek maximálního oteplení planety o 1,5 °C žije  

A pokračuje: „Pokud jde o inovace, pak se Evropa jeví jako poušť. V Evropě není žádný Apple, Google nebo Tesla. Jen tržní hodnota automobilky Tesla je čtyřikrát vyšší než celého německého automobilového průmyslu.“

Co z toho podle něj plyne? Navzdory vnitropolitickému rozdělení USA, nebyla Amerika nikdy silnější, pokud jde o armádu a ekonomiku. A Evropa se zatím stává na USA stále více závislou, ještě více než v dobách studené války.

A aby bylo vše úplně jasné, svůj příspěvek končí: „Proto je těžké neuzavřít tím, že obviňování Ameriky je ve skutečnosti něčím jiným – závistí. […] Avšak zkušenosti z minulého století by měly Evropany přimět tuto neřest ignorovat a přijmout fakt, že za svoji neschopnost si mohou hlavně sami.“

Michal Achremenko

10 KOMENTÁŘE

  1. Častou obranou šmejdů je nařčení ze závisti. Ono ale existuje i oprávněné rozhořčení. To jen kvůli objektivitě. Že jsou USA dravější v podnikání a vynalézavější ve strategii a výhledu, je nepopiratelný fakt. Z toho je ovšem opravdu vinit nelze. Ostatní svět by se ale měl důrazně bránit proti tomu, aby ho Amerika využívala k sanaci svých problémů, když si je sama způsobila. Že je na tom Evropa taky blbě a rovněž vlastní vinou, i to je fakt. Ovšem co je přímo zločin, je dobrovolné vytváření problémů, které byly doposud doménou právě USA.

    • jak bránit,EU (horké hlavy) okamžitě nebrat plyn,ropu aby rusové neměli peníze, a bojují dál tet z Bachmudu vytlačují tu sebranku i žoldáky, ale bereme plyn od USA čtyřikrát krát dráž!! uhlí se též dováží přes třetí země ,tak že sankce se pěkně obcházejí, titan, uran,diamanty- do Belgie, atd. za vše Amerika

  2. Tento článek jsou bláboly. Stačí si uvědomit, že USA jsou nejvíce zadluženým státem na světě a navíc jejich USD je fiktivní měnou.

    • Pokud se pane ŠTĚPáne neurazíte, ozřejmím vám to. Všechny měny světa jsou jen bezcenné papírky určené k tomu, aby se zboží dalo směňovat velmi efektivně a rychle a ne stylem: “Dělám v továrně na poloosy a potřebuji chéb. Kdo tedy potřebuje jednu poloosu a dělá v pekárně?”. A potom je tu druhá věc, že měna je i výrazem státní suverenity a prosperity, tak je vládami do jisté míry hlídána. Do jisté míry proto, že když například v ČR krachne banka a máte-li v ní uloženo v přepočtu nad sto tisíc euro, je to nad tuto částku váš problém. A pak je tu v třetí, obchodě veledůležitá věc, a tou je důvěra. I banky vám věří, že hypotéku splatíte. Není podstatné, že dnes pracujete, máte příjmy a jste mladý. Totiž, že tomu tak i za desítky let v budoucnu bude, nikde na nebesích napsáno není, ale banka tomu věří, pak vám hypotéka dala (třeba – jen jako příklad). Banky totiž nezajímá váš dům, není to podnik bytového hospodářství. Je to banka. Banku zajímají jen a pouze peníze, tedy vaše splátky hypotéky za váš dům. Z toho všeho vyplývá, že když jste stát, nebo unie, který je počtem obyvatel hodně velký, máte pod kontrolou výkonný průmysl a hlavně výrobu, dále máte velký politický vliv, (mějte na paměti, že válka a útočný ozbrojený konflikt je jen pokračování politiky jinými, násilnými prostředky – to dnes vidíte na Ukrajině), dále, váš politický systém je dlouhodobě stabilní, včetně právního prostředí, tedy předvídatelnost a vymahatelnost práva, alespoň v porovnání s ostatním světem, tak důvěra v měnu na tomto základě oběma nohama pevně stojí. A pak si skutečně můžete s měnou dovolit až takové harakiri, kdy jen desetina z toho by jinému státu vůbec neprošla. Ne nadarmo se říká, že co je dovoleno pánovi, není dovoleno kmánovi. Ale musíte se na tom panství udržet! To je klíčové! A v tomto směru USA věřím, že šílenou zelenou cestou jako Evropa rozhodně nepůjde a až evropský průmysl oproti americkému začne pomalu vypouštět duši, tak dnes do morku kosti zelení Evropané zfialoví závistí a své zelené masky odhodí. Toto mi dává naději, v tomto černo zeleném tunelu.

  3. Všichni, kdo jste tu bědovali, že ty nehorázné ceny má přece někdo řešit, tak z článku vidíte, jak to z nich pomalu leze jako z chupaté deky. Píše se tam: “To proto, že evropské vlády se mnohem víc věnují svým voličům v podobě všemožných podpor, než aby pomohly svým firmám. Naopak těm vybraným ještě naloží mimořádným zdaněním.” A článek pokračuje:”„Evropa není nákladově konkurenceschopná v mnoha oblastech, zejména když jde o cenu elektřiny a plynu.” Jinými slovy, článek chce říci, že tento problém nezpůsobily firmy, ale zelení politici. A jak tedy chcete, aby tito kozlové zahradníkem ten problém vysokých cen vyřešili? A v článku je ještě jedno důležité souvětí: “Pokud v Německu a Evropě neuspějeme při rychle klesajících cenách energie, pak investice do energeticky náročných výrob nebo do továren na výrobu baterií už nebudou v Německu a v EU realizovatelné.“ Opět jinými slovy, jak jsem už v jiném příspěvku psal. Evropa se ze všech sil snaží, že i když zchudneme doslova k žebrácké úrovni, tedy, že budeme levní jako dnes Indové, tak se tato naše Evropa snaží, aby i pak se sem výroba už nikdy nevrátila. A z čeho pak nastupující generace bude žít, je mi záhadou. Možné je, že pak budou bohatým americkým, čínským a jiným bohatým turistům z dnes chudého třetího světa utírat zadnice a prát v hotelích umatlaná prostěradla a oblečení (samozřejmě ručně, protože na stroje nebudou peníze a i když ano, tak ty při výrobě produkují CO2 a budou tedy zdaněny a tím dostupné jen pro někoho). A možná jim také na ulicích šudlit hadrem boty, aby se jim hezky leskly. A proč takto? Protože nic jiného nebude k dispozici. Jak se totiž v článku dále píše: “„Pokud jde o inovace, pak se Evropa jeví jako poušť. V Evropě není žádný Apple, Google nebo Tesla. Jen tržní hodnota automobilky Tesla je čtyřikrát vyšší než celého německého automobilového průmyslu.“ Tož tak! Vítejte v Green Deal Landu, řízeném moderními komouši, kteří rudou barvu svých dědů vyměnili za moderní barvu zelenou!

    • Píšete blbosti. Komunisti přešli z rudé na modrou (tržní). Ochotně se přidali k západní filozofii. S čím si nevěděli rady, to “svěřili” západnímu kapitálu. Tam, kde mohli žít z podstaty, to si zprivatizovali. Během času si někdo všiml, že dosavadní užití technologií při tak megalomanských osobních nárocích a zvyšujícím se počtu pozemšťanů zvyšuje toxicitu prostředí. Návrhy na omezení, či dokonce zastavení tohoto procesu vyvolaly šok. “Obyčejní” se bojí o pohodlí. Elity se děsí nižších zisků. Ilustrace na fotovoltaice: Vzdát se jistoty dosavadního zdroje příjmu? Vybudovat nový, ekologický systém? Tak nám to státe zařiď na své náklady! A ať nám to “sype”! A zase to pojmeme megalomansky a bez logického náhledu na věc. Bude změna, a všechno zůstane při starém. A bude to zelené. Když na tom trváte!

      • Jenže bohužel nic při starém nezůstane. Kdyby ano, dalo by se s tím pracovat a dalo by se to zkousnout. Dnes se však jedná o rozjetou ideologickou záležitost ve stylu, my z vás toho šťastného socialistického člověka uděláme, i kdybychom vás při tom měli zabít. Tyto postupy mají vždy své drastické ekonomické důsledky. A toto tvrzení mohu doložit. Všimněte si, že dnešní evropský energetický marasmus byl údajně záležitostí jednoho zlotřilého člověka a tím byl jen Putin, Putin, jako největší světový ďábel. Pak lidé začali zjišťovat, že je to záležitost jen Evropy a ne celého světa. A začalo jim to být divné. A tak bezostyšně, přímo ze dne na den, skutečně ve stylu. “Ale do teď jsme to soudruzi dělali úplně katastrofálně špatně, ale od nynějška, soudruzi, už to budeme …………, tak otočili, Putina odhodili jako zmačkaný papír a byla to pro změnu tentokrát Amerika, že prý prodává draho. Když se jim tato obratem vysmála, že Amerika má fungující energetický trh, takže jako třetí v pořadí to jsou pro změnu dodavatelé – obchodníci, kteří si zlotřile mastí kapsy. Pokud zažijete na své kůži rétoriku a postupy rudých komoušů, znáte výstupy jejich práce, tedy jak hospodářsky dopadly jimi řízené státy a pak dnes vidíte to stejné v bledě modrém, tak nemůžete uvažovat jinak! To znamená, že když to chodí jako kachna, když to kváká jako kachna a když to i vypadá jako kachna, tak to nemůže být nic jiného, než kachna. Prostě jsou to komouši, tentokrát v barvě zelené, ať se to líbí, nebo ne.

  4. Já bych řekl, že ze mne chcete vyrazit nový jízdní řád. A elity si myslí, že bych jim ho měl nezištně poskytnout. Problém je v tom, že ty minulé i současné se vyznačují jednosměrným myšlením. Svízel by to nebyl u chlapa od lopaty, nebo uklízečky. Ovšem u elity je to problém zásadní. Protože v jejich rukou se každý recept promění v pomeje. Takže, i kdybych měl potvrzení o své neomylnosti, jim bych ho nesvěřil. Na tom by musely pracovat jiné individuality.

  5. Evropská unie je v tom po uši,mám na mysli Ukrajinskou krizi.Začalo to za demokratické éry prez.Obamy,kdy byl proveden v době konání ZOH v Soči převrat na Majdanu. Nejprve to bylo přiklepnutí ZOH v Soči Rusku.Rusko provedlo zabrání krymu a vyhlašení DDR a LDR za probíhajících bojů.Ještě Rusko uspořádalo jMS ve fotbale 2018,ale to již byla cvičena a připravována ukrajinská armáda na možný střet s Ruskem.Tento proces byl zpomalen zvolením prez.Trumpa prezidentem USA,jeho volební období skončilo po vítězství demokrata Bidena a v době konání ZOH v Pekingu,prez,Putin slíbil ,že nepodnikne žádnou útočnou akci.to splnil a “speciální operace Ruska na Ukrajině” začala 24.2.2022. Informace Ruska o síle a připravenosti ukrajinské armády byla nedostatečná a tak první fáze operace u Kyjeva a Charkova skončila neslavně ,naopak na jihu Ukrajiny byla úspěšná. Od té doby pokračuje víceméně za obrovského úsilí válečné propagandy na obou stranách,sankcí a útoků proti různým cílům tato válečná operace se střídavýmí excesy obou zainteresovaných stran. Ukrajina je vojensky a ekonomicky podporována USA a zeměmí EU a NATA. Finsko a Švédsko požádalo o vstup do NATO ,vyhrady má Turecko.Nastává zimní období, země EU kupují drahý zkapalněný plyn z USA a ty kupují naftu od neznámých dodavatelů. Bují ekonomické sankce a inflace,konference stíhají jednu za druhou,jednání o míru a příměří je nevhodné téma a lidí na Ukrajině trpí ničením infrastruktury země. Takové operace prováděly všechny země při vedení války, včetně USA v Afganistanu ,iráku,Vietnamu.Jednání v OSN a nějaká usnesení se
    přijímajíí většinou států ,přičemž lidnaté státy Indie Čína a další,čili zastupujících většinu lidí světa se zdržují hlasování a tak se otlouká v medíích většinová usnesení malých nelidnatých států.Prohlášení ,že Ukrajina se musí rozhodnout sama ,kdy začne jednat o míru jsou nepochopitelná.Zima nastala a na bojových operacích na Ukrajině se projevují a z humanitárních důvodů jsou jednání o příměří či míru nezbytná.Kdo je proti nim,zatím obě strany konfliktu,nechtějí jednat. To je velice povážlivá situace i Vatikán nemá dobrou pozici,trochu se konflikt přesouvá do náboženské oblasti Pravoslaví.Sřílejí se rakety dál a lidé si zoufají.Takový konflikt se v Evropě neměl stát,vypuštěná stavidla nenávistí,nemohou přinést nic pozitivního.Rozvojové země zírají a ztracejí důvěru K ZÁPADU a nalézají ji na Dálném východu u rostoucího ekonomického obra Číny,KTERÁ SE MŮŽE STÁT I VOJENSKOU VELMOCÍ.To jsou nepochopitelé zvraty s nepříznívými trendy do budoucnosti.
    .

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here