Amerika darovala Česku přes 2,65 miliardy korun

3496
Amerika
Ilustrační foto: Pixabay.com

Amerika schválila vojenskou podporu pro Českou republiku ve výši 106 milionů dolarů [cca 2,652 mld. Kč]. Peníze Česko použije na kompenzace dodávek vojenského materiálu na Ukrajinu a modernizaci české armády.

Kongres Spojených států amerických schválil uvolnění peněz pro Česko z programu – Zahraniční vojenské financování. Šest milionů dolarů [cca 150 mil. Kč] půjde z amerického Fondu pro odolávání ruského vlivu, peníze Česko využije na vybudování týmů kybernetické ochrany v rámci Armády ČR.

„Prostředky samozřejmě použijeme na modernizaci naší armády i na další pomoc Ukrajině,“ potvrzuje informaci ministryně obrany Jana Černochová [ODS].

Říká i důvody, proč Česko peníze od USA získalo: „Dar vnímáme právě jako výraz uznání za to, jak Česko od začátku konfliktu Ukrajině pomáhá. A jak zodpovědně se stavíme k bezpečnosti své a našich spojenců, a velmi si toho vážíme,“ uvedla Černochová.

V případě útoku Ruska přijde mobilizace, říká vojenský stratég

Ministryně už v minulosti několikrát zopakovala, že česká účast ve válce na Ukrajině se vyplácí. Podle jejích slov Česko v oblasti vojenského materiálu a financí získává za pomoc Ukrajině více než vydává. Česko přitom patří mezi největší poskytovatele vojenské pomoci Ukrajině. Od začátku konfliktu darovala vojenský materiál za více než 3,8 miliardy korun.

Česko a Amerika prohlubují vojenskou spolupráci

„USA nám pomohou chránit naše nasazené vojáky, naši techniku a zbraně před ruskou hrozbou. Ať už technickou, nebo informační. Potřebujeme hardware a software, který si vezmeme do operací,“ říká ke vzniku nových kybernetických týmů brigádní generál Miroslav Feix.

Armáda podle něj ale nechce, jak je v Česku ve státní sféře zvykem, jeden robustní IT systém, nýbrž využije již dostupný software a hardware pro různé jednotky AČR.

„Moderní armádní techniku musíme i moderně chránit, antivir na to nestačí,“ vyjasnil.

Skupině Colt CZ doba přeje. Čistý zisk zvýšila o 87,9 %

Armáda ČR s armádou USA navazuje bližší vztahy. Na konci září [21.9. až 23.9.] se v Praze již v druhém kole jednalo o dohodě o obranné spolupráci mezi ČR a USA. Dohodu má v současné době uzavřenou 24 členských států NATO.

„V době, kdy nedaleko našich hranic probíhá brutální ruská vojenská agrese, je prohloubení obranné spolupráce s USA krokem k posílení naší obranyschopnosti. USA jsou naším nejdůležitějším spojencem, který garantuje obranu naší země i celé Severoatlantické aliance,“ uvedl vedoucí českého vyjednávacího týmu k DCA Jan Jireš.

Český obranný průmysl je opět na špičce, říká Lubomír Kovařík

Dodal, že Amerika je připravena uzavřít bilaterální Dohodu o obranné spolupráci [DCA] s Českem. To podle něj potvrzuje a dále posiluje závazek USA k obraně evropských spojenců. K třetímu kolu vyjednávání zřejmě dojde na přelomu října a listopadu 2022.

„Ambicí české i americké strany je dokončit vyjednávání DCA do konce roku 2022,“ dodal Jireš.

Dojednaný text dohody bude ještě muset schválit Vláda ČR. Poté dokument postoupí k odsouhlasení oběma komorám českého parlamentu a k podpisu prezidentu republiky.

Jaká je pozice Česka nejen ve věci Ukrajiny

Aktivní za českou stranu ve válce na Ukrajině není jen ministerstvo obrany, ale i Ministerstvo zahraničí ČR [MZV ČR]. Resort ve svém aktuálním prohlášení ostře odmítá anexi Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti Ruskou federací.

„Tento čin nemohou ospravedlnit žádná zmanipulovaná hlasování vynucená hlavněmi pušek ruských vojáků,“ uvádí ve svém prohlášení MZV ČR.

Rusko mobilizuje rezervisty a nabírá migranty

Putinův režim podle MZV ČR znovu flagrantním způsobem pošlapal základní principy mezinárodního práva, a ohrožuje tím nejen bezpečnost Evropy, ale i samotnou podstatu současného světového uspořádání.

„Jeho bezohlednými metodami je do budoucna ohrožen každý jeden člen mezinárodního společenství,“ pokračuje MZV ČR, které končí slovy: „Proti agresi je třeba bojovat. Ukrajina musí zůstat svobodná a nezávislá.“

Česko podporuje Kosovo

Naopak v jiných oblastech je hlas české zahraniční politiky smířlivější. Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský [Česká pirátská strana] navštívil koncem září Kosovo. Setkal se tam s prezidentkou Vjosou Osmani, premiérem Albinem Kurti, prvním místopředsedou vlády a zvláštním představitelem EU pro Kosovo Tomášem Szunyogem. Ten zároveň vede Delegaci Evropské unie v Prištině.

Téma jednání bylo: „Evropská perspektiva Kosova, možnosti cestování kosovských občanů do EU bez víz a dialog mezi Prištinou a Bělehradem.“

V prvním a druhém bodě má podle zástupců zemí EU cíl jasný. Jím je integrace Kosova do EU. V tomto ohledu se ministr Lipavský blýskl trefným postřehem.

„Kosovo má s Evropskou unií mnoho společného. Ve státech EU žije více Kosovanů než v samotném Kosovu,“ uvedl a dodal: „Intenzivně spolupracujeme v policejních záležitostech i v boji proti nelegální migraci.“

Teď je ten správný čas být v Srbsku aktivní, říká Tomáš Kuchta

Poslední vývoj „v rámci dialogu mezi Prištinou a Bělehradem“ už tak perspektivní ale není. Srbsko odmítá uznat Kosovo, které vzniklo za podpory Západu po válce v bývalé Jugoslávii v 90tých letech. Přesto Lipavský podtrhl význam regionu západního Balkánu pro EU. Podle něj je pokrok ve vztazích mezi Prištinou a Bělehradem pro další integraci obou zemí klíčový.

Daniel Tácha

6 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den,
    prosím když už se v nějakém článku chcete zveřejnit, udělejte si jasno v tom kolik je 106mil dolarů, rozhodně to totiž není čtvrt miliardy a rozhodně to není 265,2mld korun možná tak Tureckých lir.

  2. jo to zní hezky, tak že co sypeme Zelenému ,na zabíjení lidí tak to je refundace ale pro ekonomiku nic !! smazaní části státního dluhu nic! Černochovi slova doslova JÁ VĚDĚLA ŽE SE TO VIPLATÍ jan

  3. A samozřejmě to udělali zcela nezištně. Nečekají žádnou vděčnost ani protislužby. To se tak prostě dělá, že země s největším státním dluhem jenom tak někomu dá peníze a nečeká, že se jí to bohatě vrátí.

  4. No jo nezištná Amerika my zato na oplátku koupíme předražené stíhačky a kdopak asi na tom vydělá? Hadejte

  5. Po přečtení této informace mám dojem, že kroky naší vlády táhnou obyvatele naší země do velkého nebezpečí. Jen kroutím hlavou, a lituji ty mladé, co je tu takovými rozhodnutími vlády v budoucnu čeká.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here