LNG nezdražujeme my, ale vaši obchodníci, tvrdí Američané

33463
LNG
Foto: Cheniere

Cena amerického zkapalněného zemního plynu [LNG] je v Evropě čtyřikrát vyšší než na opačné straně Atlantiku. Má to své důvody. Patří k nim jak omezení dodávek zemního plynu z Ruska, tak politika firem, které LNG do Evropy dovážejí.

Na otázku, proč je levný americký plyn v Evropě tak drahý, hledá odpověď v článku  „Why cheap US gas costs a fortune in Europe“ bruselský list Politico. Jeden z jeho závěrů zní, že na trhu je nyní mnoho obchodních společností, které na prodeji levného amerického plynu v Evropě vydělávají hotové jmění. Avšak po pořádku…

Podle výkonného viceprezidenta pro mezinárodní obchod největšího amerického vývozce LNG společnosti Cheniere Energy [Houston, Texas, pozn. red.] Coreye Grindala jde většina obchodů s americkým LNG do Evropy přes evropské firmy.

„90 procent veškerého objemu, který produkujeme, se prodává do třetích zemí a většina našich zákazníků jsou největší evropští dodavatelé energií. Jako je třeba Enels, Endesas, Naturgys, Centricas a Engies,“ vyjmenovává Corey Grindal.

Zdůrazňuje, že jeho firma aktuálně působí na trzích v 37 zemích světa [tabulka vpravo, pozn. red.]. Dále říká, že Cheniere, která letos vyvezla 70 procent produkce LNG do Evropy, prodává svůj plyn na bázi schématu pevných cen. A ty odvozuje od americké referenční ceny nazývané Henry Hub [aktuální cena činí 5,66 USD za milion britských tepelných jednotek mmBtu, pozn. red.]. K ní pak připočítává tři dolary. Cena v přepočtu na eura pak podle Grindala činí asi 33 eur [cca 802 Kč] za MWh.

Ve srovnání s cenou, za kterou se LNG prodává v takzvaném virtuálním obchodním uzlu TTF [Title Transfer Facility] v Nizozemsku, jde o pozoruhodnou částku. A to kvůli tomu, že referenční, benchmarková, cena termínovaných kontraktů na TTF činí 119 eur [cca 2 893 Kč] za MWh. Rozdíl mezi cenou amerického vývozce a cenou, za kterou se LNG v Evropě prodává, dosahuje úctyhodných 86 euro [cca 2 091 Kč].

Za přirážku může Amerika, tvrdí někteří evropští politici

Rozdílu mezi cenami plynu v USA a EU si všímají i evropští politici. Mnozí z nich pak za „viníky“ označují jeho americké producenty, nikoli překupníky.

„V dnešním geopolitickém kontextu jsou na trhu plynu mezi zeměmi, které podporují Ukrajinu, dvě skupiny. Ty, které jsou ochotny platit vyšší cenu a ty, které ho za vyšší cenu přeprodávají. Spojené státy produkují levný plyn, který nám prodávají za vysokou cenu. To moc přátelské není,“ uvedl například francouzský prezident Emmanuel Macron, který v těchto dnech o cenách LNG do Evropy jedná v USA se svým amerických protějškem Joe Bidenem, v nedávném projevu k francouzským průmyslníkům.

Problém ale je, že Macronovo rýpnutí do USA docela pominulo důležitý fakt. Tím je, že největší evropský partner dlouhodobých amerických kontraktů na LNG není nikdo jiný než francouzská společnost TotalEnergies. Což potvrzují sami zástupci francouzské firmy ve vlastní zprávě o výsledcích svého hospodaření.

„Naše firma dováží do Evropy ročně více než 10 milionů tun amerického LNG. To je pro naše obchodníky velká výhoda. Staví nás ve vztahu USA a Evropy do pozice arbitra,“ píše ve zprávě za TotalEnergies Jean-Pierre Sbraire.

Ruské ekonomice způsobíme kolaps, řekl ministr financí Francie

A pokračuje: „Při současných cenách LNG, má nyní každý lodní náklad hodnotu asi 80 až sto milionů dolarů. Když jsme schopni náklad přesměrovat nebo se rozhodovat mezi různými trhy, je to samozřejmě velmi efektivní způsob, jak maximalizovat zisky z tohoto obchodu.“

Aby bylo úplně jasno, Sbraire dodává: „Generování hotovostního toku, cash flow, v tomto rozsahu znamená začátek nové éry naší společnosti.“

Jsou tu ale i další evropské firmy. Jako například španělská společnost Naturgy. Ta má s americkým producentem LNG Cheniere nasmlouvány dodávky v objemu pět milionů tun LNG plynu. A ta letos meziročně zvýšila zisk prozatím pětinásobně. To díky rozdílu v americké ceně Henry Hub a evropské TTF ceně. Což firma opět sama potvrdila ve své zprávě o hospodaření.

Obchodníci s LNG zažívají zlaté časy

Dlouhodobé kontrakty s USA na dodávky plynu ale nebyly vždy tak ziskové, jako jsou nyní. Ve skutečnosti od roku 2016 minimálně do roku 2018 kupující většinou na zafixovaných dlouhodobých smlouvách prodělávali. Mnohé z nich to dokonce přinutilo, aby odstoupili od sjednaných kontraktů.

V roce 2019 například španělská firma Iberdrola zrušila 20letý kontrakt se společností Cheniere ve prospěch asijského obchodníka. Jím byla společnost Pavilion Energy. Dnes španělská firma „roní slzy“. Je to totiž právě společnost Pavilion Energy, která nyní vydělává na prodeji „jejího“ plynu za vysoké ceny.

Lodě s LNG do EU není kde vyložit. Terminály jsou plné

Obdobně postupovala britská Centrica. Ta se pokoušela prodat v roce 2020 kontrakty na LNG poté, kdy britská vláda zavedla lockdown. Což způsobilo propad hodinových spotových cen plynu. Její smlouva obsahovala 20letou zafixovanou cenu až do roku 2038. K jejímu štěstí k odkupu ale nedošlo.

Oproti španělské firmě se tak nyní britská firma „koupe v šampaňském“. Ceny LNG teď vzrostly a ona sklízí plody svého „neúspěchu“ z roku 2020. Nedávno dokonce uzavřela 15letý kontrakt s americkým vývozcem LNG, firmou Delfin. Smlouva vstoupí v platnost v roce 2026.

„Je to pro nás vynikající zdroj zisku,“ řekl otevřeně šéf firmy Chris O´Shea v projevu k investorům.

LNG může být ještě dražší

Evropská komise je aktuálně pod velkým tlakem požadavku na zastropování cen LNG. Ne všichni ale souhlasí. Je to hlavně Německo, které se obává, že by americké a další producenty LNG stropy pro LNGF přiměly dodávat plyn do zemí, které jim dají více peněz. Řeč je hlavně o Číně a obecně asijských zemích. Jsou takové obavy namístě?

Podle Grindala z texaské Cheniere nikoli. Argumentuje tím, že přirážka na LNG není tvořena americkou stranou. Do stropů EK se američtí producenti v pohodě vejdou již nyní.

„A my naše obchodování navíc zakládáme na dlouhodobých kontraktech,“ dodává.

Jeho slova podle Politica lze číst ale i následovně: Jestliže si naši zákazníci usmyslí prodávat plyn do zemí, kde dosáhnou vyššího zisku než v Evropě, budou ho mít. Je to jejich rozhodnutí.“

Na rozdíl od některých producentů, například ze Středního výhodu, kteří omezují dodávky LNG asijským partnerům a brání tomu, aby ho prodávali za vyšší cenu, americký plyn mění majitele v okamžiku, kdy ho americké firmy naloží na loď a dodají ho bez jakýchkoliv dalších podmínek. Právě to kupcům tohoto plynu umožňuje volně s cenným nákladem disponovat. Dodat ho tam, kde za něj vyinkasují více peněz. A to na úkor dosavadních zákazníků.

„Můžeme ovlivnit jen to, co ovlivnit můžeme. Americký plyn se může dodávat kamkoliv,“ říká Grindal ze společnosti Cheniere.

EU zvyšuje dovoz ruského LNG. Vyplácí se jí to

 

Avšak dodává: „Ale dříve, než nalodíme náš LNG za předem dohodnutou cenu, hledáme spolehlivé dodavatele. A to takové, kteří plní závazky, které jsme dali svým zákazníkům. My se snažíme dělat vše, co můžeme, abychom v této těžké situaci pomohli Evropské unii.“

Michal Achremenko

10 KOMENTÁŘE

  1. Jo když to nikdo nehlídá tak proč bych si nepomohl, po nás potopa. Jsme ve válce a je jedno jak se k tomu stavíme, Rusko vyhlásilo válku Evropě a Evropa to ještě nepochopila. Je přeci snadné nad energiemi převzít kontrolu jsou životně důležité pro celou Evropu. Pokud toto nepochopíme budeme poraženi ne Ruskem, ale sami sebou a Rusko si pak vezme co bude chtít.

  2. Provize od obchodníků z Evropy, jdou opět mnohým politikům do kapsy. Zastropování cen LNG z USA je tedy nereálné🤯

  3. Podle toho článku to vypadá tak, že algoritmus stanovení ceny plynu na burze vytvořili sami evropští obchodníci velmi šikovně. I když jsou zásobníky skoro plné, stačí pokles venkovní teploty o 1 st.Celsia a cena vyletí o 50 Euro. Pokud budou udržovat naplněnost zásobníků těsně pod 100%, stačí 1 loď poslat mimo Evropu, a cena už nikdy neklesne. No, poděkujme politikům, že vytvořili takový právní rámec, že obchodníci s energiemi mají marže na úrovni 400%.

    • Ve své poslední větě jste to řekl moc stručně. Podstata věci by mohla pro lidi neznalé zaniknout. Lépe by to vyjádřila věta takto: „No, poděkujme politikům, že ve své šílené zelené snaze vytvořili takovou jednostrannou závislost na Ruském plynu, který byl v té době bezkonkurenčně nejlevnější, že nějaká energetická bezpečnost Evropy jim neležela ani v patě. Současným odstavením nejen tohoto zdroje (sankce), ale hlavně(!!!) postupným odstavováním i stávajících funkčních zdrojů energií, včetně neinvestování do udržování stávajících zdrojů energií, samozřejmě v očekávání zeleného ráje v Evropě, kdy tyto už nebudou potřeba a navíc s absolutně nediverzifikovanou energetickou infrastruktutou, vytvořilo takovou nerovnováhu i atmosféru na trhu se energiemi v Evropě, že se to nutně projevuje v obrovských cenových výkyvech, kdy si zákonitě vždy jeden kapsu namastí a druhý finančně tratí.“
      A je příznačné, že pravdu se snaží zatloukat tím, že se za současný stav snaží svalovat vinu tu na toto, tu na onoho. Ze začátku to byl Putin, pak to byli Američané. Ti, protože mají ještě fungující trh s energiemi to odmítli a ukázali na obchodníky. Tak jsem zvědav, kdy viníky budeme my Evropané, že jsme si dovolili stále ještě dýchat a tím vytvářet popotávku na trhu s energiemi, aby obchodníci měli důvod si mastit kapsy.

  4. Hezky napsané, nicméně zavádějící. Dodavatelé z US nemůžou za vysoké ceny distribuce LNG v EU? Dělají si z nás snad srandu, nebo jsme snad opravdu nemyslící ovce? To byl přece od začátku záměr a vyšel jim dokonce líp, než čekali. Stláčíme jim tím inflaci, zatím co ta naše roste.
    Jen tak dál, zaplatíme to přece všichni, no ne?

    • Ze článku vyplývá, že za to nemůže USA, ale evropští obchodníci. Bohužel kdykoliv má Francie nebo Německo příležitost si mastit kapsu, tak s nima zbytek EU nehne.

      • Ono je to svým způsobem dobře, že to nyní takto vyvíjí a nikdo s tím nehne. Pohnout se musí samo obyvatelstvo Evropy jako voliči. Jinak se absolutně nemůže nic změnit. To ovšem zatím dál sní svůj zelený sen pod vedením svých stran zelených, stejně jako po válce tenkrát na východě jejich předkové snili svůj rudý sen o sociálně spravedlivé společnosti pod vedením zase svých komunistických stran. Je však tragédií života, jak neštěstí a smrt jednoho, v tomto případě válka na Ukrajině, přináší současně velké benefity druhému, to jest, přes jejich peněženky, názorně Evropanům odhaluje, jak vypadá a bude vypadat jejich život a životní úroveň s drahými a navíc nedostatkovými energiemi. A jaká budoucnost je čeká, protože ostatní svět se z ekonomických důvodů k tomuto nepřidá. To se v plné nahotě ukázalo nedávno na tom sletu v Egyptě, jak byli evropští představitelé zklamaní. Nakonec i v bibli se píše a podle toho to vždy na světe dopadne:“ Vezměte mu tu hřivnu a dejte tomu, který má deset hřiven! Neboť každému, kdo má, bude dáno a přidáno. Kdo nemá, tomu bude odňato i to, co má.“ Prostě Evropa (EU) se zelenými v čele zatím dělá vše proto, aby ji bylo odňato nejen to, co si dnes těžce vydělá, ale i to, co potu tváře vybudovali jejich předkové.

  5. MUSI NASTAT RAZANTNI ZMENA ! VEXLACI PUJDOU Z KOLA VEN ! VETSINA ZKORUMPOVANYCH NESCHOPNYCH POLITYKU EU PUJDE TAKE Z KOLA VEN ! TI KTERYM SE TO NEBUDE LIBIT DOPORUCUJI ODCESTOVAT DO USA NEBO DO PODOBNE ZEME IZRAEL ATD

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here