Katar: Kdo je víc než VIP? Přece VVIP! A není to málo?

1919
Fanoušci na zápase Anglie s USA. / Foto: Match Hospitality AG

Červený koberec a hedvábím vymezený prostor. To je vstup pro vyvolené na fotbalový stadion Al Bayt. Zatímco se obyčejní fanoušci tlačí před vchody, VIP hosty vítají exotické postavy oblečené do antilopí kůže se zlatými pokrývkami hlavy.

„Ale nebyl by to podnik organizovaný Katarem, kdyby tu nebylo ještě něco lepšího než vstup pro VIP. Je tu také vstup pro VVIP,“ popisuje ve svém článku “When V.I.P. Isn’t Exclusive Enough: Welcome to V.V.I.P.” deník The New York Times.

U vstupu pro vyvolené příliš lidí nepostává a vstup vlastně není ani moc vidět. Je obklopený zábranami a oddělený od běžného provozu. Vstupem pro VVIP na stadion Al Bayt vcházejí jen ti nejdůležitější fanoušci. Jedním z nich je katarský emír, který na fotbalová utkání létá helikoptérou s celou svojí suitou, aby poté přesedl do mercedesu, který ho zaveze až ke speciálním VVIP prostorům. S obyčejnými fanoušky se na své cestě nepotkává.

Každý sportovní podnik má svoje vlastní pojetí luxusu – vlastníky boxů, businessové lože, speciální výtahy a drahá sedadla. Na letošním mistrovství světa ve fotbale ale vyvěrají dva problémy: luxus a nárok na něj. V Kataru veškerá moc a privilegia přicházejí od emíra, ale také od FIFA. Ta vládne světovému fotbalu a stanovuje i míru luxusu pro vyvolené.

S alkoholem, a bez alkoholu

Hlavním rozdílem mezi luxusními a „neluxusními“ sedadly na letošním mistrovství světa je alkohol. K velkému podivu fanoušků, ale i dlouholetého sponzora mistrovství světa [od roku 1986, pozn. red.] pivovaru Budweiser, Katar otočil a zakázal těsně před začátkem turnaje prodej alkoholického piva a vlastně jakéhokoliv alkoholu na stadionu a v jeho okolí.

„Když se chcete napít, pak ne na stadionech,“ říká Keemya Najmi, který do Kataru přijel s rodinou z Los Angeles.

Jak už to tak ale bývá, vydaný zákaz platí jen pro některé. Pivo, šampaňské, whisky, gin, víno a další alkoholické nápoje mají plně k dispozici VIP i VVIP fanoušci docela bez problémů. Vyhlášená pravidla se na ně totiž nevztahují.

Všechno ale něco stojí. Sedadlo v exkluzivní loži na zápas USA proti Anglii v Kataru stálo 3 000 dolarů [cca 69 420 Kč]. V ceně byla i nabídka z baru včetně šampaňského Taittinger, 12leté whisky Chivas Regal, brandy Martel VSOP a tequila Jose Cuervo 1800.

Cena zahrnuje i usměvavý personál u kontrolních míst, který vydává speciální propustky, tašky s dárečky a koriandrem ochucený welcome drink. Na stolech jsou ořechy, datle, popcorn a bramborové lupínky. Bufetové pulty nabízejí pomalu pečené jehněčí maso, marinovaného tuňáka a luxusně vypadající dezerty. K tomu vyhrávají fanouškům oblíbené hity jako třeba Sweet Caroline od amerického zpěváka s příznačným jménem Neil Diamond.

Pět úrovní luxusu pro VIP a VVIP

Na katarských stadionech funguje pět úrovní pohoštění. Což potvrzuje sdělení partnera FIFA, švýcarské společnosti Match Hospitality. Právě ta provozuje exkluzivní zóny s dostupným alkoholem. Cena sedadla v nich začíná na 950 dolarech [cca 22 000 Kč] a nabízí se v nich rychlé občerstvení, víno a pivo.

Na opačném konci cenového rozpětí jsou soukromé lože, v nichž sedadlo vyjde na 5 000 dolarů [cca 115 700 Kč]. Tady už je nabídka o poznání bohatší. Návštěvníkům se nabízí menu o šesti chodech připravené soukromým kuchařem a someliéři tady míchají nejrůznější koktejly. Součástí servisu je i přivítání hostů celebritou.

Vrcholem luxusu je lože Pearl Lounge umístěná přímo nad půlící čárou na stadionu Lusail. V ní se každému návštěvníkovi nabízí „výjimečný dárek na památku.“ Podle hostů, kteří měli možnost do lože nahlédnout, jsou v ní i lůžka a koupelna.

„Letošní mistrovství světa vydělá na vstupenkách do luxusních prostor 800 milionů dolarů, což je dosavadní rekord,“ říká mluvčí společnosti Match Hospitality, která mimo jiné poskytuje služby i na závodech formule 1.

V přepočtu jde o částku ve výši zhruba 1,8 miliardy korun. Paradoxní pak je, že na tomto výdělku se VIP a VVIP nepodílí. Ti mají totiž vše zdarma. Možná i proto se na letošním šampionátu stalo častým tématem diskuzí, kdo je VIP a VVIP, a kdo už nikoli. A existuje hned několik názorů.

Kdo jsou VIP a VVIP se přesně neví

„VIP jsou sponzoři,“ říká žena, zaměstnankyně jednoho ze sponzorů, která nechce být jmenována, protože nemá dovoleno mluvit s tiskem.

Otázka tak je, jestli v jejím případě nejde o přání otce myšlenky. Sice má přístup do lože s pohoštěním, ale už ne do VIP lože s pohoštěním.

„VIP hosté jsou především z obchodních kruhů a bankéři. Mezi VVIP hosty patří emír a jeho lidé, rodina, otec a oficiální zahraniční hosté,“ vysvětluje saúdský novinář, který rovněž nechce být jmenován.

Dodává, že k VVIP fanouškům zřejmě patří i korunní princ Mohammed bin Salman ze Saúdské Arábie. Ten při zahajovacím utkání seděl hned vedle emíra. Patří k nim ale i Ivanka Trumpová a její muž Jared Kushner, kteří při zápase USA seděli v luxusní loži.

Dále panuje shoda v tom, že nejvyšší představitelé FIFA, třeba její prezident Gianni Infantino, k VVIP patří. Ostatní činitelé FIFA a „přátelé“ FIFA jsou už jen pouhými VIP.

Politico: FIFA prodala fotbal za peníze. A spolu s ním i fanoušky

Katařan, který spolupracoval na logistice turnaje a taktéž odmítá uvést své jméno, tvrdí, že někdy je VIP hostů až moc. V takovém případě organizátor přebytečné hosty vpustí do VVIP prostoru. V tu chvíli ale nastává problém s vytvořením dalšího stupně.

„To je úplná inflace pojmu VIP, a proto se není třeba divit, že důležití návštěvníci trpí nejistotou, do které kategorie vlastně patří,“ podotýká The New York Times.

Jedni v SUV, druzí autobusem

Americký list situaci dokumentuje příkladem z praxe. Jednoho rána v luxusním hotelu Fairmont Doha, kde jsou ubytovány bývalé fotbalové hvězdy, bohatí obchodníci a špičky FIFA, se organizátoři museli více než otáčet. I bezpečnostní služba měla napilno. Úsilí všech směřovalo k jedinému cílí. A tím bylo zabránit vstupu nechtěným návštěvníkům.

„Členka výboru FIFA pochodovala po mramorové podlaze hotelové lobby s telefonem u ucha. Osobě na druhém konci telefonátu sdělovala, kolik volných vstupenek ještě potřebuje. Další funkcionář FIFA už vstupenky hotelovým hostům rozdával,“ uvádí The New York Times.

A pokračuje: „Čas odjezdu na stadion se blížil a dvě ženy vyzvaly hosty, aby je následovali. Jedna měla poutač pro VIP FIFA, druhá pro VVIP FIFA. O několik minut později obdržel jakýsi pár své vstupenky. Žena na ně pohlédla a prohlásila: „Je to špatný, jenom VIP.“

U východu stála skupina VVIP, což je podle listu lidská obdoba sedmihvězdičkového hotelu. Personál ji nasměroval do flotily černých SUV, které ji odvezly na zápas. A „obyčejní“ VIP se bohužel museli spokojit s pouhou jízdou autobusem.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here