Nezaměstnanost zůstává na 3,5 %. Pracujících Ukrajinců zvolna přibývá

785
Nezamestnanost
Ukrajinští běženci před Velvyslanectvím Ukrajiny v Praze / Foto: Redakce FinTag.cz

Nezaměstnanost v ČR zůstala i v listopadu na 3,5 procentech. Stejnou hodnotu vykázala i v září a říjnu. Počet volných míst oproti říjnu ale mírně klesl. Naopak vzrostl počet pracujících běženců z Ukrajiny. Uvedl to Úřad práce ČR [ÚP ČR].

ÚP ČR evidoval ke konci letošního listopadu 257 187 uchazečů o zaměstnání. To je o 1 395 více než v předchozím měsíci a o 11 638 více než loni. Počet nabízených volných míst oproti říjnu mírně klesl na necelých 292 000. Meziročně je nezaměstnanost o 0,2 procentního bodu vyšší. Průměrná nezaměstnanost v EU podle metodiky Eurostatu činila v říjnu šest procent. Český trh práce patří k nejméně flexibilním trhům v EU. Ani v listopadu se nic nezměnilo na tom, koho firmy poptávají a jen těžko nacházejí.

„Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících,“ říká to, co říká každý měsíc, generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Krize úřadů práce: Jurečkovi nevadí náměstkyně sedící na dvou židlích

Také ale dodává, že se postupně v Česku rozjíždí zimní turistická sezóna. Po dlouhé době bez protipandemických opatření. Zaměstnavatelé proto hledají krátkodobé zaměstnance. Například na provoz vleků, do pohostinství nebo instruktory lyžování.

Počty pracujících Ukrajinců nijak výrazně nerostou

Ke konci předchozího měsíce pracovalo v Česku 99 644 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. V říjnu to bylo 95 781 osob z Ukrajiny. Rozdíl činí 3 863 osob. Od únorového vpádu ruské armády na Ukrajinu Česko vydalo 465 058 dočasných víz. Ta jejich držitelům umožňují přístup na tuzemský trh práce, ke vzdělání a veřejnému zdravotnímu pojištění.

Právě data ze zdravotních pojišťoven potvrzují skutečnost, že mnoho z ukrajinských běženců pracuje na takzvané dohody s výdělkem do deseti tisíc korun. To jim umožňuje čerpat humanitární dávky a zároveň neodvádět peníze do zdravotního a sociálního systému. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] dosud zaregistrovala 357 tisíc běženců z Ukrajiny. To je absolutní většina v Česku registrovaných Ukrajinců ke zdravotnímu pojištění. Pro úplnost je třeba dodat, že zdravotní pojištění jako zaměstnanci odvádí jen cca 54 tisíc běženců.

MMF doporučil ČNB zvýšit úroky a vládě zaměstnat uprchlíky

Nejvíce Ukrajinců pracuje ve Středočeském [17 077 osob] a Plzeňském kraji [14 326 osob] a dále v Praze [10 826 osob]. ÚP ČR uvádí, že nejčastěji pracují jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě. Dále jako obsluha stacionárních strojů a zařízení. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání občané Ukrajiny v listopadu tvořili 5,3 procenta [v říjnu to bylo 5,1 procenta].

Úřad práce ČR jim nabízí mimo jiné pomoc s financováním kurzů českého jazyka. Právě jazyková bariéra je jednou z nejčastějších překážek pro výkon hlavně kvalifikovaných profesí. Kurz češtiny v rámci rekvalifikací dosud zahájilo 1 962 osob a 1 255 z nich ho úspěšně ukončilo. Vždy šlo o zvolenou rekvalifikaci.

Nezaměstnanost v Česku podrobněji

V listopadu se na úřadech práce nově zaevidovalo 37 927 lidí. Naopak z evidence odešlo 36 532 uchazečů. To je o 2 217 osob méně než v předchozím měsíci a o 1 453 osob méně než v listopadu 2021. Novou práci získalo 23 150 lidí. Nejčastěji jako pracovníci v oblasti maloobchodu a velkoobchodu, vzdělávání, veřejné správy, výroby kovových konstrukcí, zdravotní péče, potravinářských výrobků, výroby strojů i zařízení.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných v listopadu tradičně vykázal Ústecký [5,3 %] a Moravskoslezský kraj [4,9 %]. Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných i loni. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Pardubickém kraji [2,5 %]. Meziročně se situace nejvíce změnila na Pardubicku a Ústecku, kde podíl nezaměstnaných vzrostl oproti listopadu 2021 o 0,4 procentního bodu na 2,5 procenta, respektive 5,3 procenta.

Trh práce: Mladí se přeceňují a staří mají zatuhlou mysl

Nejnižší nezaměstnanost ke konci listopadu panovala v okrese Praha-východ [1,5 %], Pelhřimov, Praha-západ [shodně 1,7 %] a Rychnov nad Kněžnou [1,8 %]. Naopak nejvíce nezaměstnaných mají okresy Karviná [8,1 %], Most [6,6 %], Chomutov [6,1 %] a Bruntál [6 %].

Průměrný věk nezaměstnaných se v listopadu pohyboval na úrovni 43,2 roku. Loni to bylo 43,4 roku. Podle ÚP ČR se věková struktura uchazečů o zaměstnání za posledních pět let nijak výrazně nemění.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here