Propad zahraničního obchodu překvapil už i analytiky

16077
zahranicniho_obchodu
Foto: Pixabay.com

Podle předběžných údajů skončila v listopadu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 25,5 miliardy korun. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Trh ale očekával propad ve výši 12 miliard korun.

V lednu až listopadu 2022 vykázala obchodní bilance schodek 198,1 miliardy korun. Ve stejném období loni vykazovala přebytek 7,3 miliardy korun.

„Záporná obchodní bilance za listopad nebývá obvyklá. V červených hodnotách v tomto měsíci byla naposledy v roce 2011. Od počátku roku 2022 byla v mínusu po desáté v řadě za sebou. Schodek bilance za prvních jedenáct měsíců roku se blíží hranici 200 miliard korun,“ uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

„Vzhledem k tomu, že prosincový výsledek zahraničního obchodu bývá kvůli vánočním importům tradičně hlubší, bude výsledek pravděpodobně nakonec ještě horší,“ dodává analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Obdobně hodnotí situaci hlavní ekonom Cyrrus Vít Hradil: „Nepříjemně překvapila listopadová statistika zahraničního obchodu se zbožím. Ta namísto očekávaného deficitu poblíž dvanácti miliard vykázala schodek na úrovni 25,5 miliardy korun.”

Propad zahraničního obchodu zmírnil automotive

Celkové saldo českého zahraničního obchodu se zbožím letos v listopadu nepříznivě ovlivnil o 11,1 miliardy korun zejména meziročně větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem. Důvody byly vyšší ceny, ale i vyšší dovezené množství. Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu s elektrickými zařízeními o 10,3 miliardy korun. Kladná bilance obchodu s elektřinou klesla o 3,1 miliardy korun. Naopak příznivý vliv na celkové saldo měl vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly, a to o 1,6 miliardy korun.

Český průmysl udržely v plusu i v listopadu automobilky  

Podle statistiků se snížil deficit obchodu se základními kovy o 1,6 miliardy korun a počítači, elektronickými a optickými přístroji o 1,4 miliardy korun. Bilance zahraničního obchodu se státy EU se v listopadu meziročně zlepšila o 14,5 miliardy korun. Deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 43,5 miliardy.

Bilance v listopadu a posledních jedenácti měsících

Meziročně vzrostl v listopadu vývoz o 10,8 procenta na 421,6 miliardy korun a dovoz o 18,7 procenta na 447,1 miliardy korun. Meziměsíčně se po sezónním očištění zvýšil vývoz o 0,8 procenta a dovoz o 1,9 procenta.

„Listopadový deficit obchodní bilance ve výši 25,5 miliardy korun byl výrazně hlubší, než s čím tržní konsenzus [-12,0 mld. Kč] i náš poměrně pesimistický odhad [-17,6 mld. Kč] počítal,“ hodnotí listopadový výsledek Jana Steckerová.

S obchodní bilancí začíná mít problém už i celá EU

Od začátku roku 2022 vzrostl vývoz meziročně o 13,6 procenta a dovoz o 19,3 procenta. Pod pojmem zahraniční obchod České republiky jsou od roku 2020 prezentovány údaje, které jsou založeny na změně vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.

–DNA–

1 komentář

  1. Přeloženo do lidštiny. Analytici obvykle dávají, právě na základě svých analýz, i předpovědi. Nakonec podobně jako meteorologové. Třeba proto není spravedlivé na meteorology nadávat, že jim předpovědi kolikrát nevycházejí, protože jejich hlavním posláním je pochopit jevy v atmosféře, a to do nejmenších detailů. Stejné je to u těch hospodářských. A pakliže jsou tito velmi překvapeni, tak to znamená jen jedno. Že ekonomika je rozkymácená tak moc, že jejich předpovědi jsou na úrovni jen velmi nepřesných odhadů. Kdyby toto nemělo přímou vazbu na naši životní úroveň, tak by zase o tak moc nešlo. Bohužel jde a o hodně! A v článku je věta: “Bilance zahraničního obchodu se státy EU se v listopadu meziročně zlepšila o 14,5 miliardy korun. Deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 43,5 miliardy.” Když si tedy vezmete, že většina podniků zde jsou zahraniční pobočky, dále, že jsme pro ně levní, tak se to jeví v tom světle, že o co se zde vyrobilo více, o to se v ostatních zemích EU (budou to ty západní) se muselo vyrobit méně, protože růst hospodářství EU je téměř kolem nuly. Proto se bilance se státy EU zlepšila. To je první špatná zpráva. No a ta druhá, jak se ve větě píše, je, že prudce pokles vývoz mimo EU. Jestliže to dříve bylo do Ruska, tak to se už nevrátí. Ne kvůli sankcím, tam kde je poptávka, je i nabídka, v tom se mohou jít vlády bodnout, v nejhorším to převezmou pašeráci. Ale jedině proto, že kvůli sankcím je velká ekonomická nejistota, když třeba odběratel nezaplatí a to se, když se nemohou patřičně zvednout ceny, nevyplatí. Což často nejde, protože celý svět sankce nezvedl. Ještě by se však to hospodářství EU dalo dát postupně do pořádku, byly i horší krize. Ale jestli začne Green deal skutečně úřadovat tak, jak si plánují, což jsou další klacky pod nohy průmyslu, prostě výrobě obecně, je na průšvih zaděláno. Mimochodem, víte, že ještě v padesátých letech, to bylo poměrně krátce po válce se v Československu vyráběly radiopřijímače, které se vyvážely do celého světa? Ještě v šedesátých letech to byly textilní stroje. No a po čtyřiceti letech zasahování politiků do hospodářství (komunismus) a třiceti letech po jejich zrušení, jsme na tom stále tak, že do pokladny EU platíme méně, než zpět dostáváme. Abychom nakonec s tou slavnou EU, řízenou zelenými komouši, kteří ještě navíc chtějí prosadit zrušení práva veta při rozhodování v EU, nedopadli podobně špatně.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here