Čína chce po cestujících z Česka PCR test, Česko nechce nic

862
Cesko
Foto: Pixabay.com

Od neděle 8.1. budou cestující z Česka do Číny předkládat negativní PCR test na koronavirus ne starší 48 hodin. O novince informovalo čínské velvyslanectví v Praze. Opatření se týká i letů s přestupem. Česko od cestujících z Číny nechce nic.

Další aktuální zpráva zní: Rakousko po cestujících z Číny ode dneška [7.1.] požaduje negativní PCR test na koronavirus ne starší 48 hodin. Mimo to ministerstvo zdravotnictví leteckým přepravcům doporučuje, aby po pasažérech vyžadovali nošení respirátorů FFP2.

Podle rakouského ministerstva jsou letecké společnosti odpovědné za kontrolu dokladů o testech a už byly o opatření informovány. Rakousko se tak přidalo k evropským zemím, jako jsou Francie, Itálie, Španělsko, Belgie, Velká Británie, Švédsko a Německo.

Naopak Česko jde vlastní cestou. České ministerstvo zdravotnictví pod vedením ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] v reakci na masivní šíření covidu v Číně oznámilo, že případná obranná opatření projedná na evropská úrovni. Povinné testování je podle něj smysluplné a přínosné jen u zemí, které provozují přímou leteckou linku z Číny.

Orgány EU se na jednotném stanovisku preventivních opatření pro cestující z Číny prozatím neshodly. Vydaly pouze doporučení pro testování pasažérů leteckých společností na linkách z Číny do unijních zemí ještě před tím, než vstoupí na palubu letadla. Test by podle doporučení neměl být starší 48 hodin.

Zatímco Česko nedělá nic, Čína si žádá testy

Zatímco Číňané mohou do Česka cestovat bez omezení, Češi do Číny nikoli. Čínskému celnímu orgánu povinně předloží zdravotní prohlášení. A to přesto, že mezi Prahou a Čínou není přímé letecké spojení. Provoz na přímé lince Praha – Peking od září 2015 zahájila čínská letecká společnost Hainan Airlines. Počátkem roku 2020 společnost spojení kvůli šíření koronaviru ale zrušila. Čína tedy v opatřeních oproti Česku přestupy zohledňuje.

„Cestující si mohou zvolit, zda test absolvují v ČR anebo v místě přestupu na přímý let. Obě varianty jsou možné. Každopádně podmínkou je dodržet absolvování testu do 48 hodin před nástupem na palubu přímého letu do Číny,“ uvedlo konzulární oddělení čínské ambasády.

Vývoj v Číně tvrdě doléhá na americké firmy  

A to v elektronické, nebo papírové podobě. O vydání zdravotnického kódu na čínské ambasádě nebo konzulátu v zahraničí už cestující žádat nemusejí.

Čínská ambasáda o nutnosti testu informovala na základě oznámení o prozatímních opatřeních týkajících se cestování čínských a zahraničních osob, které vydal odbor Státní rady Číny.

Mutace se obávají USA i některé státy EU

Peking se po vlně demonstrací proti tři roky trvajícím covidovým opatřením rozhodl uvolnit od neděle 8. ledna cestovní omezení. V Evropské unii se následně strhla debata o opatřeních v případě letů z Číny, kde se koronavirus rychle šíří a hrozí tak zavlečení zmutované varianty omikronu. Některé asijské země už po cestujících z Číny negativní test požadují. Povinné testy pro cestující z Číny už ohlásily i Spojené státy.

Molnupiravir na léčbu covidu podněcuje mutace viru

Některé evropské země dělají i více, než jen to, že požadují test. Kupříkladu Belgie už začala analyzovat odpadní vody z toalet v letadlech. K doporučeným opatřením, která mají snížit riziko zavlečení mutací viru z Číny, patří i namátkové testování cestujících po příletu a používání ochranných respirátorů za letu. To platí i pro Itálii.

Řešení výpadků léků jde ministerstvu jako psovi pastva

Ta vystřízlivěla z pohodlného postoje vůči covidu poté, kdy na milánském letišti Malpensa, kam přilétají spoje z Číny a kde test po cestujících už několik dní požadují, tamější úřady při otestování jednoho letadla z Číny v počtu 120 pasažérů zjistily, že více než polovina [52 %] z cestujících je covid pozitivní.

ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here