USA jdou správným směrem, inflace tam opět zpomalila

406
inflace_USA
Ilustrační foto: Pixabay.com

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v prosinci zpomalil na 6,5 procenta z listopadových 7,1 procenta. Inflace v USA klesá už šestý měsíc v řadě. Nad daty o vývoji inflace vyjádřil potěšení i prezident USA Joe Biden.

Proti listopadu se spotřebitelské ceny v USA snížily o 0,1 procenta. Jde o první meziměsíční pokles od května 2020. Údaje zveřejnilo [12.1.] ve zprávě americké ministerstvo práce.

Za meziměsíčním poklesem stály především ceny energií, které oproti listopadu zlevnily o 4,5 procenta. Ceny benzinu v prosinci meziměsíčně klesly o 9,4 procenta a v meziročním srovnání vykázaly pokles o 1,5 procenta.

Loni v červnu se míra inflace v USA vyšplhala na rekordních 9,1 procenta a byla nejvyšší od listopadu 1981. Od té doby spotřebitelské ceny zpomalují. Což mírní tlak na zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Bez cenové stability ekonomika nefunguje pro nikoho

Nad prosincovými daty o vývoji inflace vyjádřil potěšení i americký prezident Joe Biden.

„Zjevně se ubíráme správným směrem,” okomentoval aktuální údaje s tím, že zpomalení inflace by mělo přinést určitou úlevu hlavně americkým domácnostem.

Levnější energie nezafungovaly tak, jak se předpokládalo

Někteří analytici nicméně podle serveru BBC varují, že pokles cen energií se neprojevuje v cenách ostatního zboží tak rychle, jak se předpokládalo. Například ceny oděvů meziměsíčně stouply o půl procenta a byly o téměř tři procenta vyšší než před rokem.

„Deflace zboží se nešíří tak rychle, jak jsme očekávali,” řekl analytik Paul Alsworth ze společnosti Capital Economics.

Ve snaze bojovat s přetrvávají inflací zvýšila v prosinci základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do pásma 4,25 až 4,50 procenta americká centrální banka [FED]. Tempo zvyšování úroků proti předchozím zasedáním sice o něco zpomalilo. Přesto Federální výbor pro otevřený trh [FOMC] uvedl, že zůstává pevně odhodlaný dosáhnout v dlouhodobém horizontu svého dvouprocentního inflačního cíle.

„Pokud by se objevila rizika, která by nám v tom měla zabránit, podle potřeby upravíme nastavení naší měnové politiky,“ uvedl FOMC v prosincové tiskové zprávě.

Inflace klesá v EU, USA i Británii. Nikoli ale v Česku

Šéf pobočky FEDu ve Filadelfii Patrick Harker na aktuální data o vývoji prosincové inflace v USA reagoval slovy, že centrální banka bude muset úroky dál zvyšovat. To proto, aby zajistila další pokles inflace. Dodal, že tempo zvyšování úroků by ale mohlo být podstatně pomalejší než v loňském roce.

Základní sazba FEDu se aktuálně nachází na nejvyšší úrovni od roku 2007. O dalším vývoji měnové politiky rozhodne centrální banka začátkem února.

„Vrchol inflace je za námi, otázkou však je, jak prudký bude její další pokles,” uvedl profesor financí a ekonomie Sung Won Sohn z losangeleské Loyola Marymount University.

„Snaha FEDu začala nést ovoce. Určitou dobu však potrvá, než se inflace dostane na cílovou dvouprocentní úroveň,” také mírnil současně nadšení ze zpomalení inflace.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here